Liviu Radu, fost participant la campionate europene, actualmente arbitru internaţional, duce în braţe o cutie pentru jocul de table ce-mi pare uriaşă. “Asta e comună. Cele de concurs costă de la 200 de euro în sus. Dar există şi unele de 1.200 de euro”. Zarurile păstrate într-o “cupă” de piele specială par făcute din chihlimbar.
“E un material special. Cele profesioniste, cum sunt astea, pot costa şi 350 de lei perechea. Sunt înregistrate la Federaţia Internaţională şi nu pot fi măsluite”, îmi spune bărbatul ce conduce Federaţia Română de Table şi Backgammon.
Ultima denumire, “backgammon”, e ceva mai nouă pentru românul obişnuit cu “tablele” simple. “E o treabă inventată de americani. E vorba de un zar aparte, uite-l, cu feţele numerotate de la 2 la 64, în progresie. Cu el, în concursuri, în funcţie de situaţia de pe tablă, fiecare concurent poate dubla miza acelui joc, chiar în timpul desfăşurării lui”.
Zarurile se aruncă doar din etui, ca un fel de “portofel” de piele, şi trebuie neapărat să atingă una dintre marginile tablei de joc.
Nepotul pictorului Camil Ressu a fost cel mai bun din lume
“România a dat şi un campion mondial, Ion Ressu, nepotul marelui pictor Camil Ressu, în 1992. Deşi trăieşte în Elveţia, reprezintă România în concursuri. A fost şi dublu campion european, în 92 şi 94. Ultimul român câştigător al campionatului european a fost Neculai Drăgănuţă, în 2001”, spune Radu.
«Nu e doar un joc de noroc»
“Am văzut aruncându- se şi de şase ori la rând 6-6. În condiţii de concurs. Dar jocul ăsta e mai mult decât bafta de a-ţi «veni» zarul. Trebuie să găseşti mutarea cea mai dificilă pentru adversar, nu cea mai bună pentru tine. Nu e şah, dar nici un simplu joc de noroc nu e”, adaugă bărbatul care e şi autorul cărţii “Manualul unui bun jucător de table şi de backgammon”.
La final, joc o “linie” cu Liviu Radu, ca să văd pe viu care sunt mecanismele. Joc strâns, dar învingătorul nu putea fi decât unul. Fireşte, a fost vorba de bafta amatorului…
Silviu Prigoană e preşedintele de onoare al forului de specialitate
Din când în când, între două întâlniri de afaceri, nou-alesul deputat Silviu Prigoană (foto) îşi încearcă norocul la câte o partidă de table. Parlamentarul, care e şi preşedinte onorific al Federaţiei Române de Table şi Backgammon, obişnuieşte adesea să participe la competiţii, dar mai mult în calitate de sponsor.
“Sunt un jucător amator, nu un preşedinte-jucător. Mă mai bag şi eu la câte o partidă, mai pierd, mai câştig, dar nu mă supăr niciodată. Nu aş putea să joc pe bani, nu e stilul meu”, ne-a declarat amuzat partenerul de viaţă al Adrianei Bahmuţeanu.
Dragomir joacă pe mii de euro!
La nivel înalt, jocul de table este practicat în România de foarte mulţi oameni de fotbal. Printre cei mai cunoscuţi se numără Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste, considerat şi cel mai norocos dintre toţi.
Alături de “Corleone”, împătimiţi ai acestui fenomen mai sunt Gigi Becali, Gigi Neţoiu sau Giovani Becali. Miza confruntărilor dintre ei este una pe măsură, linia ajungând la 10.000 de euro, marţul la 30.000, iar partida chiar şi la 50.000 de euro!
Cei care doresc să devină membri ai Federaţiei Române de Table şi Backgammon îl pot contacta pe Liviu Radu la tel. 0732.68.28.24.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!