Marius Copil s-a făcut mare. La 24 de ani, arădeanul a devenit a doua rachetă a României, după retragerea lui Victor Hănescu și avansarea lui Adi Ungur. Într-un interviu acordat cotidianului ”Libertatea” și pentru site-ul SportNews.ro, Copil, socotit un băiat de bani gata, a vorbit fără ocolișuri despre subiecte socotite tabu: blaturile din tenis, batjocura de care au avut parte tricolorii din echipa de Cupa Davis, precum și sumele care se învârt într-o lume care te poate face bogat, dacă reușești să te ridici cu sume uriașe pompate de la fragedă vârstă. Posesor al unui serviciu redutabil, Copil, care în 2014 a evoluat mai mult în turnee de tip challenger, evaluate sub cele ATP, se pregătește în aceste zile în Poiana Brașov, alături de Simona Halep.
Libertatea&SportNews.ro: Marius, cum este viața în circuitul challenger?
Marius Copil: Este dificilă. De anul viitor însă, vreau să fac saltul, să iau startul la calificările turneelor ATP. Am jucat 7-8 turnee ATP în 2014 și la niciunul nu am ieșit din primul tur. Mă descurc mai bine în turneele ATP, decât în cele challenger, deși primele sunt mai grele. La challengeruri dai peste unul care nu înțelegi ce joacă, te bate rău, apoi, în turul următor, nu mai joacă nimic! Lucrez de dinainte de US Open la deplasarea în teren, la venirile la fileu.
Ce antrenor ai acum?
Nu am un antrenor. Voi lucra, în această iarnă, cu Andrei Pavel și cu un fizioterapeut, Cristian Drăghiceanu.
Este adevărat că ai colaborat cu fostul antrenor al lui Robin Soderling, singurul care l-a învins, la Roland Garros, pe Rafael Nadal? Cu cât îl plăteai?
Da, timp de șase luni am colaborat cu Peter Carlsson, care a fost timp de patru ani antrenorul lui Soderling. Îi dădeam 4.250 de euro pe lună, luna fiind de 20 de zile, iar ce depășea această perioadă primea câte 250 de euro pentru fiecare zi. Apoi, îi dădeam 7 la sută din câștiguri.
Este adevărat că tatăl tău a investit în tine, în total, circa 600.000 de euro?
Joc tenis de la 7 ani, însă suma mi se pare exagerată. Mai mult însă, vă poate spune însă el. Ce pot să zic eu este că, de doi ani, mă autofinanțez, nu mai iau bani de la părinți. Tot ceea ce câștig reinvestesc în mine. Sunt mai fericit așa. Sunt bani câștigați de mine, eu plătesc tot, eu răspuns pe ce anume îi cheltuiesc.
Ai victorii la croatul Marin Cilici, deținătorul titlului la US Open, dar și la francezul Gilles Simon…
La Brisbane am atins sferturile de finală. Am victorie la Granollers, contra lui Dimitrov am pierdut cu 7-6 în decisiv. Joc bine în circuitul ATP, nu-mi place să câștig fără luptă, în timp ce în circuitul challenger mă relaxez prea mult. În plus, la challengeruri dai peste niște vestiare oribile, condițiile sunt mai proaste decât în ATP Tour. Tot ce mi-a venit ușor, nu mi-a plăcut, îmi place să trag mai mult, ca să obțin ceva.
Totuși, alți jucători de vârsta ta au făcut pasul spre top: Tomici, Dimitrov, Raonici…
Să-ți spun o întâmplare, ca să înțelegi cum stau lucrurile, despre ce este vorba. Eram la un turneu la Cremona cu Tomici, prin 2009, el era locul 170, eu – 200 și ceva. Ne-am duelat în semifinale. Știi câți oameni avea australianul cu el la acel turneu? 6! Eu aveam un preparator fizic. Asta e diferența. Apoi, mi-a spus că are un card de la federație de pe care cheltuise deja 1,5 milioane de dolari. Era un card cu sumă nelimitată! De asemenea, a semnat cu Nike de la juniori. Dacă se afla între locurile 50 și 100, primea câte 300.000 de euro pe an, dacă intra în primii 50 – lua 600.000 de euro anual. Eu am un contract de 15.000 de dolari cu o firmă, iar din aceasta trebuie să dau managerului meu 20 la sută! Asta cred că spune totul despre condiții.
Consideri că federația noastră putea face mai mult față de tine?
Da, se putea face mult mai mult! Și nu mă refer doar la mine, ci la noi, în general. Mă refer strict la nivel de federație. Noi avem un singur teren de hard în sală. Nu ne comparăm cu francezii sau cu nemții, dar nici așa cum suntem nu putem continua. Suntem 11-12 oameni care ne pregătim pe acest teren, mă refer la fete și la noi, băieții. Cum pot intra cu toții în sală, într-o singură zi, dacă se adună în România? Ne-ar trebui 5 terenuri în sală, 7 de zgură, o sală decentă. Nu am așteptări mari, ci vreau un nivel minim.
Nu te temi că se vor supăra cei de la FR Tenis pe tine?
Nu văd de ce ar face-o. Eu sunt corect, spun ce gândesc, nu mint! Oricum, în tenis ești singur, tată! Iar mie nu-mi place să mă ascund! Nu poate să-mi reproșeze nimeni nimic. Mi-am făcut treaba în echipa de Cupa Davis. Eu am avut numai victorii la ultimele participări. Doar cu Olanda n-am adus punct. În rest… Iar după Cupa Davis eram stors, în turneul următor, de aceea am decis să nu mai joc pe viitor, imediat după ce reprezint România, ci să iau o pauză de o săptămână. Nasol este că nu vine nimic din spate.
Se spune că vă revin bani mulți de pe urma participării la Cupa Davis…
Îmi vine să râd! În ultimii doi ani am jucat cu Finlanda, Olanda, Ucraina și Suedia. Trebuia să fim plătiți la fiecare meci, dar am primit abia după partida cu Suedia 4.800 de euro. Banii sunt doar pentru ultimul meci, nu și pentru celelalte, deși Federația Internațională cred că a trimis banii în România! Îmi respect țara, dar dacă există un contract, fie că e vorba de 100 de euro sau mai mult, trebuie să fie respectat.
Te aștepți să nu mai fii convocat, după această răzmeriță?
Eu vin cu dragă inimă la lot. Ce va decide federația, e problema ei!
Cum sunt tratate vedetele în circuit?
Să luăm situația lui Federer. El a venit în premieră la turneul de la Brisbane, iar organizatorii i-au dat ca premiu, doar pentru participare, 1,6 milioane de dolari.
Federer, Nadal sau Djokovici?
N-am jucat cu niciunul, dar Federer este un fenomen, un talent mare, Nadal este unic prin victoriile de la Roland Garros, iar Djokovici se mișcă incredibil, este ambițios. Din Top 10 am jucat cu Wawrinka, Berdych, Dimitrov, Almagro, când era acolo…Cu niciunul n-am avut impresia că n-am nicio șansă.
Ce părere ai despre blaturile din tenis?
Jucătorii prinși ar trebui suspendați pe viață! Cei care fac așa ceva n-au respect pentru sport, sunt lași! Am avut o ofertă, la turneul de la Miami, ca să trântesc un meci! Mi-a scris cineva pe Facebook că îmi dă 30.000 de euro, ca să pierd un set. Mi-a spus că oferta rămâne valabilă pentru când doresc eu. Am raportat imediat la Tennis Integrity. Dacă nu raportezi și se află că ai fost ofertat, ai probleme. Urăsc pariurile. Din cauza lor mi-am șters contul de Facebook, cele care există nu sunt ale mele. Mi l-am șters, fiindcă am primit mesaje urâte: înjurături, amenințări cu moartea, că ”vin peste tine în cameră”, că te omoară!
Cum comentezi ”fenomenul Halep”?
E un lucru foarte bun. Lumea vorbește despre tenis. Un procentaj mai mare se uită la tenis. Din păcate, tenisul masculin nu este la nivelul celui feminin, la simplu, mă refer, fiindcă la dublu, Mergea și Tecău au rezultate. Părerea mea este că e foarte greu, mai greu, la băieți, la simplu, decât la fete la simplu.
Ce pasiuni ai?
Mă uit la handbal, la rugby. Kartingul îmi place, de asemenea. La fotbal mă uit, dar nu la cel românesc, mi se pare prea slab.
Se poartă relațiile între jucătoare și jucători, gen Șarapova-Dimitrov, Cârstea-Giraldo. Tu ai prietenă din tenis?
Nu. Eu am alte standarde. De exemplu, Șarapova nu-mi place, ca femeie! E mare și consider că nu are forme!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!