Până va intra în refacere, pista de bob și sanie din Sinaia va fi folosită pentru o cursă de atletism, UrbanTrail Sinaia, întrecere ce va avea loc pe 9 aprilie. Competiția este de tip ”knockout”, pentru a ajunge în finală alergătorii fiind nevoiți să se califice pe parcursul a trei curse, în aceeași zi.
Prim cursă UrbanTrail care are startul la ora 9.00, din centrul stațiunii Sinaia, are o lungime de 10 kilometri și o diferență pozitivă de nivel de 400 de metri. Traseul prezintă un amalgam de suprafețe de alergare, se fuge pe asfalt, pe piatră cubică, pe scări, pe potecă – pe pământ și pietriș, și, ceva nou pentru Europa, pe pista de bob și sanie din orașul de pe valea Prahovei. Cei mai buni 32 de sportivi și de sportive se vor califica în sferturi de finală (ora 11.30, o lungime de 3.3k cu 150 de metri diferență pozitivă de nivel în patru serii de câte opt alergători), iar de aici, în semifinală (start ora 15.00) vor ajunge 16 alergători și 16 alergătoare.
Premii de 6.600 de lei
Cei mai buni șase dintre ei vor alerga finala (ora 17.00). Competiția îi va avea ca ambasadori pe Tomy Coconea, sportivul care a terminat de două ori pe locul doi cursa Red Bull X-Alps (alergare și parapantă), și pe atletul basarabean Gheorghiță Vitalie. Premiile totale se ridică la 6.600 de lei, urmând a fi răsplătiți primii șase sportivi de la categoriile feminin și masculin: 1.000 de lei, 800 de lei, 600 de lei, 400 de lei, 300 de lei și 200 de lei.
În paragină din 2003
Singura performanţă românească majoră la JO de iarnă mai are puţin şi împlineşte jumătate de secol: în 1968, la Grenoble, Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe câştigau medalia de bronz la proba de bob. Dacă atunci România reuşea să concureze cu marile puteri mondiale, acum situaţia sporturilor de iarnă din ţară este dramatică. În timp ce adversarii din 1968 şi-au consolidat tradiţia în aceste discipline, românii au lăsat-o să ruginească, informa Prosport anul trecut.
„Nu avem nicio pârtie de gheaţă pentru bob sau sanie în ţară. Avem doar trei pârtii de starturi, dar acestea sunt pentru pregătirile de vară”, spune Sorin Buta, preşedintele Federaţiei de Bob şi Sanie. Singura pârtie omologată de federaţia internaţională este cea de la Sinaia. Un „şarpe” metalic de 1.500 de metri, cu 13 curbe care, în prezent, se degradează fără ca acest lucru să intereseze pe cineva.
În 2012, problema pârtiei de bob şi sanie era comentată şi de primarul Vlad Oprea în urma unei solicitări făcute de publicaţia locală, Expresul de Sinaia: „Şi eu îmi doresc de mult timp ca ea să treacă în proprietatea oraşului, dar momentan aparţine de MTS. Am făcut numeroase demersuri pentru a o prelua în proprietate, dar nu am reuşit până acum deoarece Guvernul Boc a blocat trecerea ei în proprietatea publică a oraşului Sinaia. Voi relua cât de curând discuţiile cu Guvernul Ponta pentru a găsi o soluţie de a o face funcţională”.
10 milioane de euro ar fi necesare pentru reabilitarea pârtiei de bob şi sanie din Sinaia
Cu pârtia din Sinaia inutilizabilă şi fără o alternativă viabilă la dispoziţie, sportivii români au ajuns într-o situaţie incredibilă. Începând cu 2007, campionatele naţionale de bob şi sanie se dispută în afara ţării. Destinaţia aleasă este Austria, acolo unde românii concurează pe pârtia de la Innsbruck.
2 ani a durat construirea pârtiei de bob şi sanie de la Sinaia. Aceasta a fost realizată între 1974-1976