Înmormântarea va avea loc luni, 14 martie, începând cu ora 12,00, la Cimitirul Ghencea 1, iar pomenirea, la Hotelul Militar Haiducul, a comunicat Federația Română de Atletism, notează Agerpres.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////7
Sportul românesc a pierdut încă un nume de legendă. Dubla campioană olimpică la atletism Iolanda Balaş Soeter s-a stins din viaţă, la vârsta de 79 de ani.
Doamna atletismului românesc avea probleme de sănătate de ceva timp, iar astăzi a pierdut lupta cu boala, anunță prosport.ro.
Mai întâi un sportiv de top, iar apoi tehnician și manager de excepție, Iolanda Balaș a fost personalitate marcantă a sportului românesc.
Alin Petrache, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român: ”Sportivii își câștiga nemurirea cu prețul multor sacrificii. Fara a-și reduce pasiunea la titluri și la medalii, ei cuceresc, totuși, prin acestea un loc în amintirile noastre, ale celor care le urmărim cu sufletul la gură și pumnii încleștati lupta pentru performanță. Am pierdut o sportivă etalon a olimpismului românesc, însa mă încăpățanez să cred că nu am pierdut-o complet. Iolanda Balaș va rămane modelul celor care îmbrățisează disciplina în care ea a făcut istorie, va fi mereu etalonul atletului dedicat depășirii propriilor standarde, pasionat și mândru de a reprezenta România pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Iolanda Balaș a fost o sportivă completă, o doamnă rafinată și un manager performant. Dumnezeu Să o odihnească în pace”.
Dintre numeroasele sale performanțe sportive înregistrate la săritura în înălțime, amintim cele 29 titluri de campioană națională cucerite – 16 la senioare și 13 la junioare, cele 63 de recorduri doborâte – 41 la senioare și 22 la junioare și cele 41 de selecții în lotul național de atletism .
După ce în 1958, la Stockholm, a sărit peste ștacheta ridicată la 1,77 m, cucerind primul titlu european la săritura în înălțime din istoria atletismului românesc, Iolanda a urcat de două ori pe prima treaptă a podiumului olimpic, în 1960, la Tokyo, și în 1964. la Roma.
După retragerea din 1967, a devenit antrenor, apoi instructor la cabinetul metodic la secția de atletism a clubului Steaua.
În 1990 a fost aleasă președinte al Federației Române de Atletism, funcție pe care a deținut-o până în 2005, iar în 1994 a devenit președinte executiv al Fundației Atletismul Românesc.
În 1958 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1963, pentru propagarea olimpismului CIO i-a decernat Trofeul Mohammed Taher Pacha, iar în 2000 a fost nominalizată printre primele 10 atlete ale Secolului XX. Tot în 2000 i-a fost conferit Ordinul național ”Steaua României” in grad de ofițer. În 2010, Iolanda Balaș a primit decorația regală „Nihil Sine Deo”din partea Majestății Sale Regele Mihai I al României.
„Este simbolul nostru. Nu-mi vine să cred că s-a întâmplat aşa ceva într-o zi posomorâtă ca asta. A lăsat multă istorie în atletismul românesc şi în sportul mondial. A fost un model pentru noi toţi, iar săriturile ei ne-au făcut să înţelegem că nimic nu este imposibil în sport. Dumnezeu s-o ierte”, a precizat Nicoleta Grasu.
Maricica Puică, antrenoare şi fostă campioană olimpică de atletism, a opinat că Iolanda Balaş a ajutat foarte mult atletismul românesc şi după încheierea activităţii sportive: „Pentru toată lumea a fost un exemplu, a luat medalii, a realizat recorduri mondiale. A fost un om bun, un om blând. A ajutat cât a putut, a făcut pentru atletismul românesc un stadion un sediu al federaţie, sunt multe exemple bune de luat de la un fost campion olimpic”.
„Rămăsese una dintre puţinele persoane care au ţinut un echilibru de eleganţă, de frumuseţe, de execelenţă, de bunătate, de puritate în sportul românesc. Sunt tristă! Dacă am ajuns să lucrez în sport, se datorează acestei femei care mi-a fost mentor. A fost unica femeie care atunci când am plecat din minister mi-a zis: „Găbiţă dragă, cu ce te ajut acum!?”, a spus Gabriela Szabo.
‘Doamna Iolanda Balaș a fost un mare om, cel mai mare atlet român din toate timpurile, unul dintre primii 20 de sportivi ai lumii din toate timpurile. Este o mare pierdere pentru atletismul românesc, pentru sportul românesc, pentru sportul mondial. Din păcate, nu pot fi în aceste momente la București, pentru a-i aduce un ultim omagiu, decât luni, după terminarea acestei competiții de la Arad. În momentul în care am primit vestea, eram alături de George Boroi, comandantul CS Steaua și fost mare atlet, de Anișoara Cușmir, campioană olimpică, de Constantina Diță, campioană olimpică, de Ion Buligă, secretarul FRA. Absolut toți am izbucnit în plâns în momentul în care am aflat trista veste. Transmit sincere condoleanțe familiei’, a declarat vineri, pentru Agerpres, Ion Sandu, președintele FRA.