Reportaj publicat, în premieră, pe 13 mai 2015
Gimnastica, disciplina sportivă despre care ne amintim cu precădere la Jocurile Olimpice, când brusc prindem drag de niște copile grațioase, face eforturi să-și recapete gloria, după un Campionat European la care am pus mâna doar pe un ”aur”, prin Andreea Munteanu, la bârnă.
La Izvorani sunt cantonate campioanele de astăzi, în frunte cu Cătălina Ponor și cu Larisa Iordache, dar vlăstarele cresc în anonimat, în Deva, unde există centrul de pregătire al juniorelor. La vârsta păpușelor, 19 ghemotoace de fete se dau peste cap și desenează cu corpurile lor flik flak-uri imposibile omului de rând. Fără munca celor de la poalele cetății, Mariana Bitang și Octavian Bellu, antrenorii de la lotul de seniori, n-ar avea ce să arunce în lupta pentru marea performanță.
La 58 de ani, Nicolae Formite, omul care conduce la Deva, a abandonat un contract bănos din Italia, pentru a nu lăsa să moară gimnastica românească. Se simte dator, deși nu i se acordă atenția pe care o merită un tehnician cu sute de medalii în palmares. ”Sunt patriot și nu-mi este rușine să spun asta!”, este sincer bărbatul care își începe ziua, la micul dejun, cu un avocado, un croissante și un iaurt. Stresul i-a făcut franjuri ficatul, dar nu l-a demotivat.
O echipă ”Libertatea&SportNews.ro” a fost primită de către Forminte la Deva. Tehnicianul vine primul la birou, apoi își întâmpină colaboratorii cu zâmbetul pe buze. În acest timp, gimnastele sunt la alte cursuri, iar antrenorul câștigă timp timp să-și pregătească discursul pentru ședința de pregătire.
La ora 10.00 începe primul antrenament. Fetele (sunt 19, dintre care una se află în probe) sunt aliniate și dau ”Bună ziua” ca la Armată! Rigurozitatea aproape că te sperie, dar Forminte știe că singura soluție sunt date de reguli.
Tehnicianul le cere fetelor să-i raporteze dacă au probleme de sănătate, iar în tot acest cadru își face loc și un moment tandru. Forminte își felicită o elevă. Carmen Ghiciuc, originară din Câmpulung Moldovenesc, ca și antrenorul, a împlinit duminică 14 ani, dar n-a fost loc de petrecere.
A scos-o din formație, a pupat-o părintește în fața colectivului, apoi a trimis-o la loc. Semn evident că nu doar vipușca este la putere în acest regim cazon.
A urmat încălzirea, supravegheată atent de pe margine, apoi sute de repetări ale acelorași mișcări. La bârnă, spre exemplu, este nevoie de 10 repetări pentru un singur element, astfel încât acesta să fie asimilat.
Antrenorul căruia i-au trecut prin mână campioane precum Simona Amânar, Lavinia Miloșovici, Gina Gogean, Claudia Presecan, Corina Ungureanu, Maria Olaru, Andreea Răducan și Sandra Izbașa este cu geana pe fiecare mișcare.
”Aici sunt gimnastele care vor concura pentru România la Tokyo, la Olimpiada din 2020. Sunt născute în 2000 și în 2001. Șase provin din Deva. Se pare că s-a spart țeava cu talente în această localitate. Cele născute în 2003 și în 2004 sunt în cantonamentul de la Onești”, prezintă lotul antrenorul care a condus și lotul de senioare, între 2005 și 2010.
Regimul de pregătire s-a îndulcit la Deva, asigură Forminte. Cu generația Facebook se lucrează cu mesaje motivaționale, nu cu zbieratul. ”Nu mai suntem precum cloșca cu pui. Dar trebuie să avem grijă ca fetele să se miște între anumite reguli. Să nu iasă în oraș cu părul ud, să nu răcească, fiindcă astfel ratează programul de pregătire. Nu le controlez în rucsac, după ciocolată. Se încearcă responsabilizarea lor. Au voie să facă orice. Dar, repet, în limitele unui program bine stabilit”, explică Forminte tactica de la lot, dar nu uită vremurile în care gimnastele coborau cu cearceaful făcut frânghie pe geam, în goana după dulciuri.
Forminte crede că ne ducem în jos cu gimnastica, în timp ce progresul alora este evident. Singurul aparat unde facem legea este bârna, prin Ponor și Munteanu (n.r. – proaspăt laureată cu aur la Europene). Iar Larisa Iordache poate emite pretenții la individual compus. ”O gimnastă care nu-mi face 58 de puncte, nu e gimnastă. Iar eu mediocritatea nu o accept. Nu fac turism sportiv la concursuri”, este dur Formite.
Dar marile probleme sunt altele. Banii sunt precum apa în deșert la lotul de junioare. Și nu pentru lux, ci pentru strictul necesar. ”Caut să le cumpăr fetelor trolere, ca să poată merge la concursuri. Caut o sponsorizare pentru niște energizante, dar nu e ușor”, își spune păsul.
Îndrăgostit de Statele Unite ale Americii
Toate neajunsurile zilnice l-au determinat pe Formite să plece din țară, la un moment dat. ”În 2013, m-am dus să-mi iau rămas bun de la cei din federație. Aveam contract să plec cu America. Mi-a părut rău că plec, dar ce puteam face? Mi-a plăcut în America. Am lucrat câteva luni la o sală și aveam un salariu mulțumitor. Acolo, dacă ai de lucru și îți plătești taxele, nu are nimeni nimic cu tine. Poți face orice dorești. Am vrut să vindem totul în România și să ne mutăm acolo. Soția n-a fost de acord. Și eu sunt patriot, dar îmi ajunsese cuțitul la os”, își deschide sufletul antrenorul coordonator al lotului olimpic de gimnastică junioare.
Fetele văd în fiecare zi bustul Nadiei Comăneci
De fiecare dată când intră în sala de mese de la Deva, micile gimnaste văd un bust al Nadiei Comăneci, cea mai valoroasă gimnastă a lumii din toate timpurile. Fiecare dintre micile gimnaste visează să ajungă precum Nadia. Chiar dacă ”Zeița” trăiește în America, la Deva, ea este tot timpul prezentă, prin acest bust făcându-le pe micuțele gimnaste să spere la un ideal ce poate fi atins.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!