Sânge și cultură. ”Prea mic să fie un război adevărat și prea violent să fie un joc”
Vechile glorii, pompierii, lupta contra leucemiei și mesaj împotriva bulismului!
De la orgasm, la Cellini. Și înapoi!
Maurizio Conti: „Și dacă mori, o faci cu onoare”
Întrebare de novice: cei care joacă în meciurile „oficiale”, câștigă bani?
Niciodată! Nobilii florentini joacă pentru pasiune și pentru a onora Florența. Diferenţa dintre un jucător şi un om obişnuit este că omul ia totul ca pe o binecuvântare sau ca pe o nenorocire, în timp ce noi luăm totul ca pe o provocare, iar provocările nu sunt nici bune, nici rele, sunt pur şi simplu provocări.
Am văzut că finala de anul trecut a fost întreruptă din cauza faptului că arbitrul a fost atacat…
Așa a fost. Se mai întâmplă.
Vă place mai mult fotbalul sau calcio fiorentino?
Mai mult decât fotbalul, îmi place rugby-ul, pe care l-am și practicat, și Calcio in Costume.
Sportul acesta e strămoșul fotbalului, dar pare mai aproape de rugby, nu?
Noi spunem doar atât: este strămoșul oricărui sport de echipă cu mingea.
Care sunt regulile principale?
Nu există reguli principale! Trebuie să iei balonul, prin orice mijloace, și să-l introduci în plasa adversă!
Suntem de acord că acesta este sportul cu mingea cel mai violent. De ce e așa?
Pentru istoria sa!
A murit cineva în timpul unui meci?
Și dacă a făcut-o, a pierit cu onoare!
Maurizio intră pe teren. Pe cei slabi de inimă poate i-am speriat. El râde, nu scrâșnește! Mai târziu, însă…
La final, unii au rămas fără dinți, alții și-au făcut praf și nasul, și tibiile! Au fost și entorse. Dar toți și-au dat mâna. Și o vor lua de la capăt!
Regulamentul care, practic, nu există!
::placeholdeR–>
Meciul istoric din 1530. Asediați și înfometați, n-au renunțat să joace! Asta omagiază și azi!
Cândva, Calcio Storico era considerat un sport al aristocraților, fiind practicat ocazional și de către suveranul pontif în funcție. La început, „trofeul” pentru tabăra învingătoare era o vacă din rasa „Chianina”, specifică zonei toscane. Acum, echipa care se impune în această disciplină nu se mai poate bucura de premiul consistent, ci de un festin gratuit.
În a doua jumătate a secolului XV, sportul era larg răspândit în rândul tinerilor florentini. Îl practicau frecvent pe fiecare stradă. Ulterior s-au organizat meciuri în marile piețe ale orașului. Jucătorii aveau între 18 și 45 de ani și purtau uniforme opulente (de aici și „Calcio In Costume” sau „Calcio In Livrea”), care să le revendice clasa socială.
Cel mai renumit meci a fost cel jucat pe 17 februarie 1530, atunci când, deși asediați de trupele imperiale ale lui Carol al V-lea, suferind de foame, florentinii n-au renunțat la jocul tradițional din Piazza Santa Croce. Actualul turneu reamintește de meciul istoric disputat în dispreț față de trupele imperiale care au atacat Florența. Costumele purtate azi sunt similare cu cele din 1530.
Anul trecut s-au bătut, au bătut arbitrii, s-a pus problema să fie interzis sportul: „Dacă acestea sunt tradiții istorice ale Florenței, atunci este mai bine să le îngropați pentru totdeauna sub nisipul din Piazza Santa Croce”
Popularitatea acestui joc a durat și pe tot parcursul secolului al XVII-lea, dar în secolul următor a început un declin lent, care a dus la dispariția lui ca eveniment organizat. Aveau să treacă aproape două secole până ca anticul joc să reînvie în Florența.
Din 1930, cu excepția perioadei de război, meciurile dintre cele patru cartiere istorice au fost ținute, în mod regulat, între zidurile seculare ale orașului. Pe 11 iunie 2006, meciul dintre echipa albilor (cartierul Santo Spirito) și albaștrilor (Sfânta Cruce) a fost suspendat la scurt timp după începere, din cauza bătăilor care au transformat jocul într-o luptă. Gravitatea evenimentului a forțat Consiliul Municipal să anuleze întregul turneu din 2006.
Alt incident grav a fost anul trecut, la jocul dintre Bianchi și Azzurri, din semifinale, întrerupt pentru bătăi și agresiuni asupra arbitrilor. A intervenit Polizia, carabinierii, iar brutalitățile au fost oprite abia după jumătate de ceas. Politicianul Dario Nardella a observat că „totul devenit un spectacol rușinos, dezolant, și ar trebui interzis”, iar fostul star al Fiorentinei fotbalistice, Gabriel Batistuta, completa: „Dacă acestea sunt tradiții istorice ale Florenței, atunci este mai bine să le îngropați pentru totdeauna sub nisipul din Piazza Santa Croce”.
„Azzurri” nici nu au mai participat la turneul din această vară. În locul lor a fost o formație mixtă de Bianchi și Verzi. Roșii au învins în ultimul act, 10.5 la 4 cu Verzii.