Pentru mulţi poate părea acum o glumă, dar în perioada în care Nicolae Ceauşescu îşi croia drum spre vârful ierarhiei Partidului Comunist, numeroase meciuri din Divizia A erau conduse la centru de arbitri străini. Astfel, în anii 60, “fluieraşi” din Bulgaria, Cehoslovacia, Grecia, Polonia sau Ungaria mergeau pe la Bucureşti, Iaşi, Ploieşti, Craiova ori la Galaţi să-şi facă meseria. Mai mult, în plină perioadă a “războiului rece”, în România au arbitrat partide din competiţia internă şi “centrali” din Franţa, Grecia, Austria, Turcia şi Italia.

Motivul acestei adevărate invazii de arbitri de peste hotare ni l-a explicat Angelo Niculescu, antrenor la Dinamo în acele vremuri: “La începutul anilor 60, au existat probleme mari în arbitraj. S-a ajuns până la proces şi, din ce-mi amintesc, unii dintre arbitri au făcut puşcărie. Ştiu că au avut astfel de probleme Puiu Rapaport şi Dumitru Şulder”. Niculescu a continuat: “Partidul Comunist, care ne conducea cu «înţelepciune », că doar acolo cică era adunată toată materia cenuşie din ţară, a luat decizia aducerii arbitrilor străini. S-a vrut a fi un schimb de experienţă, dar numai ai lor arbitrau pe aici, ai noştri nu ajungeau în străinătate. Nu-i lăsa regimul să plece!”. După aproape nouă ani de “experimente” cu “centrali” străini, din vara anului 1971 s-a hotărât să se meargă numai pe mâna celor autohtoni. Nu de alta, dar venise timpul să ne promovăm propriile valori.

Rapid, primul titlu cu o brigadă bulgărească

Primul titlu de campioană din istoria Rapidului a fost obţinut cu un arbitru la centru din străinătate.



În meciul decisiv pentru stabilirea campioanei, pe 11 iunie 1967, bucureştenii au remizat, 0-0, la Ploieşti, cu Petrolul. Acest egal le-a adus titlul giuleştenilor. Întâlnirea a fost condusă la centru de bulgarul Viktor Starev. În acea vreme, acest aspect nu mira pe nimeni. Mai ales că, în perioada noiembrie 1962 – iunie 1971, peste 100 de partide din Divizia A au fost conduse de arbitri din străinătate. Cei mai mulţi “fluieraşi” au fost aduşi din Bulgaria, vecinii de la sud de Dunăre împărţind dreptatea pe teren în nu mai puţin de 30 de întâlniri. I-au secondat grecii, cu 15 jocuri, şi turcii, cu 12 partide. Au mai arbitrat dispute din Divizia A “centrali” din Polonia, RDG, Ungaria, Iugoslavia, dar şi din Franţa, Austria şi Italia! În ediţia 1964-1965, s-a înregistrat recordul de jocuri conduse la centru de străini. Astfel, numai în returul acelui sezon au avut loc 26 de întâlniri în care “cavalerii fluierului” erau din afara ţării.

Din retur, gata cu «importurile»

Comitetul Executiv al FRF a decis de curând să se renunţe, din returul actualei ediţii de campionat, la aducerea arbitrilor străini la meciurile din Liga I. “Noi, România, nu ne putem izola şi nu ne putem permite să nu mai avem arbitri FIFA. Trebuia să anulăm această decizie, pentru că suntem în Uniunea Europeană, nu în comunism”, a explicat şeful arbitrilor din România, Vasile Avram (foto).

 
 

Urmărește-ne pe Google News