Partida cu Serbia, crucială pentru calificarea la CM 2010, bate la uşă. Vecinii din vestul ţării sunt, alături de bulgari, tradiţionalii noştri adversari. Poate nu întâmplător primul joc internaţional disputat de “tricolori” a fost în 1922, la Belgrad, cu Iugoslavia.



În anii 20, fotografiile erau o raritate, se făceau doar la comandă, la evenimente speciale, şi costau foarte mult. De la meciul cu Iugoslavia din 1922 nu există nici o imagine. În schimb, iată un instantaneu de la partida România – Polonia (2-2), de la Cernăuţi, ce a avut loc un an mai târziu.


Meciul, urmărit “de o asistenţă-record de 5.000 de persoane”, s-a disputat la 8 iunie 1922, pe stadionul “SK Jugoslavija”, şi s-a încheiat cu victoria românilor, scor 2-1 (1-1). Presa vremii a notat, printre altele: “Jocul echipei naţionale române, o adevărată capodoperă, toţi jucătorii fără excepţie au fost bine, au combinat frumos, cu multă preciziune”. Golul de 2-1, marcat de omul meciului, clujeanul Guga, a fost reflectat cu mult farmec de gazetarul Lazăr Breyer în paginile săptămânalului “Ecoul Sportiv”: “Guga, căpitanul echipei naţionale a României, porneşte mingia la dreapta afară (n.r.- extrema dreaptă), fuge frumos în coardă, se apropie de poartă şi plasează mingia în colţul stâng – imposibil de a apăra, lovitura este apreciată de imensul public şi este aclamat (2:1) în favoarea României”.

Jocul a contat pentru «Cupa Regelui Alexandru»

Întâlnirea a făcut parte din festivităţile legate de nunta regelui “Serbiei Mari”, Alexandru I, cu principesa Mărioara a României, fiica regelui Ferdinand. De altfel, tânărul cuplul regal a şi urmărit din tribuna de onoare, “pentru câteva clipe”, această partidă istorică, la finele căreia s-a acordat învingătorilor “Cupa Regelului Alexandru”. Acest trofeu a fost creat tocmai pentru a cinsti evenimentul monden de la nivel înalt dintre cele două ţări şi, conform regulamentului, urma să fie adjudecat definitiv de echipa care îl câştiga “de trei ori la rând sau de cinci ori în total”.

Guga, căpitanul de la Cluj, s-a înecat în Bega

Fără discuţie, omul numărul 1 al meciului a fost Aurel Guga (foto). Jucător la Universitatea Cluj, Guga a purtat banderola de căpitan al României ani de-a rândul, cu toate că, în acea perioadă, lotul era clădit pe scheletul Chinezului Timişoara, campioană naţională între 1922 şi 1927. Guga a avut o moarte tragică, la doar 39 de ani, înecându-se în Bega, în urma unui accident. A fost selecţionat de 12 ori la naţională, pentru care a marcat patru goluri.

 

Urmărește-ne pe Google News