Scandaluri, bătăi, divorţ, partaj. Situaţii pe care un copil obişnuit nu le cunoaşte, nu le trăieşte, dar pe care sportivul Cristian Bruneanu le-a simţit pe propria piele.
Până în 2006, destinul nu fusese aşa crud cu familia pentatlonistului Cristian Bruneanu. “Locuiam într-un apartament cu patru camere, până când tata s-a hotărât să-l vândă. Cu banii rezultaţi a cumpărat o locuinţă de vară, la Breaza de Buzău, şi un apartament cu două camere, în Bucureşti. După câteva luni de la «afacere» i-a zis mamei: «Hai să vindem şi apartamentul ăsta. Să-i luăm o garsonieră lui Cristi, să nu mai stai după curul lui»”, îşi aduce aminte sportivul.
Băiatul intrase printre primii la clasa de matematică- informatică a Liceului Emil Racoviţă, dar scandalurile dintre părinţi l-au tulburat. Tatăl, Grigore (60 de ani), avea o amantă la ţară, în comuna Breaza, judeţul Buzău, cu 23 de ani mai tânără decât el şi, nu atât din cauza infidelităţii, cât a ieşirilor violente faţă de nevasta sa, Georgeta, şi cei trei copii, s-a ajuns la divorţ. “Fraţii mei mai mari fugeau de acasă de frica lui. Când eram mic, mi-a tras şi mie o palmă de am făcut piruete prin aer. Am făcut şi pipi pe mine de frică”, dezvăluie Cristian.
Mama, bătută cu bâta şi ameninţată cu moartea
Astăzi, toată familia a rupt orice legătură cu tatăl lui Cristian. De pe urma partajului, mama s-a ales numai cu o casă bătrânească în comuna Breaza din judeţul Buzău, aflată într-o avansată stare de degradare, plus o suprafaţă de teren pe care cresc buruieni.
La călărie, concurează cu cizme second-hand
În lipsa unei susţineri financiare consistente, Cristian Bruneanu se loveşte de mari probleme în procurarea echipamentului pentru CE de pentatlon modern de la Albena. “Pentru scrimă, am costumul de la clubul Steaua. Federaţia de tir îmi pune pistolul la îndemână. Dar, la echitaţie, trebuie să încalţ o pereche de cizme second- hand, cu care a concurat antrenorul meu, Adrian Toader, în 1996, la Jocurile Olimpice de la Atlanta!”. Deşi nu ştie ce va face mâine, peste şapte ani, Cristi se visează concurând la Olimpiada din 2016.
În absenţa ţintelor electronice, în sala de antrenament aparţinând clubului Olimpia sunt utilizate unele mecanice. Pe viitor, federaţia internaţională de pentatlon modern urmăreşte să introducă atât ţinte, cât şi pistoale cu laser. România va participa cu patru sportivi la CE de pentatlon modern de la Albena: Cristian Bruneanu, Denisa Tudose, Daniel Tănase şi Daniel Dobrică.