Prin intermediul Eurosport, care a organizat o conferință telefonică coordonată de la sediul central de la Paris, ziarul ”Libertatea” a fost singurul ales, dintre toate ziarele din România, să stea la aceeași masă cu cele mai renumite publicații din Europa și l-a supus unui tir de întrebări incomode pe fostul mare jucător suedez Mats Wilander (51 de ani), actualmente consultant al postului în materie de tenis. Alături de colegii de la The Daily Telegraph (Anglia), La Stampa (Italia), Ekstra Bladet și Børsen (Danemarca), Het Laatste Nieuws (Belgia), Industria del Tenis (Spania) și TBA (Polonia), ziarul nostru a cerut expertiza nordicului care realizează magazinul ”Game, Set & Mats” în ceea ce o privește pe Simona Halep (24 de ani, 2 WTA). Wilander a rememorat glume cu ”idolul meu, Nasty” și a vorbit despre viitorul unei discipline ”care a ajuns, oricum, foarte sus”.
Libertatea: Mats, începem tare. Care e lista ta de favorite pentru Australian Open, referindu-ne la tabloul fetelor?
Mats Wilander: Sincer, în momentul ăsta nu am un pronostic clar. Orice ierarhie începe cu ”balaurul” Serena Williams! Însă nu știm care va fi condiția ei fizică, de la Turneul Campioanelor, de la finalul anului trecut, n-a mai apărut în circuit. Aș începe cu Vika Azarenka, bielorusa antrenată de Wim Fissette e în mare formă, a și cucerit primul trofeul al anului, la Brisbane, chiar aici, în Australia. Apoi, pune-o pe cehoaica Petra Kvitova și pe rusoaica Maria Șarapova. Competiția la fete e foarte deschisă, mai deschisă ca niciodată! Ca alegeri personale, dintre tinerele în ascensiune, îmi mai place Caroline Garcia, din Franța. E jucătoare de Top 5, o să ajungă acolo. Ucrainianca Elena Svitolina și americancele Madison Keys și Sloane Stephens sunt alte jucătoare de urmărit.
”Când se va dezinhiba și va trece de «balaurul» Serena, câștiga și mai mult”
Nimic despre numărul doi mondial, a doua favorită a competiției, românca Simona Halep?
După ce poloneza Agnieszka Radwanska a câștigat finala de la Singapore, toate fetele din circuit ar trebui să-și spună așa: ”Dacă Aga a făcut-o, eu de ce nu pot câștiga Australian Open?”. Simona Halep poate învinge, chiar dacă are nevoie ca Serena să nu fie în formă! Dacă Williams joacă bine, este dificil sau aproape imposibil să o bată! Când românca se va dezinhiba și va trece de Serena, va câștiga și mai multe meciuri, va căpăta încredere.
La fete, competiție ”liberă” de favorite. ”Halep? Poate câștiga un Grand Slam! Dar nu la Wimbledon”
Poate câștiga Simona, în acest an, un turneu de Mare Șlem? Să să ajungă prima în topul fetelor?
Poate! Repet, la fete competiția e ”liberă” de favorite, după Serena, firește! Nu vorbiți de clasament! Halep trebuie să joace fiecare mare turneu ca pe o Olimpiadă. La Jocuri, dai totul pentru izbândi! Deci da, cred că poate învinge oriunde în afară de, poate, Wimbledon.
”Australianul e excelent”
O s-o vedem pe sportiva din Constanța pe primul loc în ierarhie?
Da, și știți când? Atunci când n-o să mai schimbe antrenorii așa de des. Acum a semnat un contract full-time cu Darren Cahill. Australianul e excelent, nu degeaba el e cel care l-a dus pe conaționalul Lleyton Hewitt pe prima poziție a ierarhiei profesioniste, în calitate de cel mai tânăr jucător care ajunge acolo, și cel care l-a reinventat pe americanul Andre Agassi, cel mai în vârstă lider mondial din istoria tenisului. Dar, dacă Cahill o înțelege și o face Simona Halep numărul 1 mondial, el este un mare antrenor!
Cum e să lucrezi cu fetele ca antrenor?
Diferit! Contează multe aspecte! Nu e de ajuns să cunoști doar tenis, trebuie să cunoști persoana, femeia… Și eu am pregătit puțin fete, acum ceva timp (n.r. – ultima lui elevă a fost franțuzoaica Tatiana Golovin, în 2007). Trebuie să construiești o relație, să ai încredere în antrenorul tău. Iar el trebuie să fie pedagod, psiholog, confident, prieten, zbir, tactician. Darren poate fi toate astea în același timp. Dacă va lucra măcar șase luni neîncetat cu Halep, românca poate fi sigură că are cele mai mari șanse la un titlu de Grand Slam și la mult visata poziție de număr 1 mondial. Nu se poate schimba antrenorul în fiecare an – pur și simplu nu funcționează! Abia după 12 luni, ideile tehnicianului pot fi puse în valoare în totalitate. Iar Halep nu primește nimic pe degeaba, ea nu are un serviciu deosebit, are de muncit la fiecare schimb.
De ce fiecare meci de la Australian Open e ca o finală: ”E cel mai greu turneu”
Tu ai avut rezultate importante în Australia. Se spune că aici e cel mai greu să joci. De ce?
Da, am cucerit trei titluri la Melbourne! Și, într-adevăr, aici e foarte greu să joci! Australia e locul în care vremea influențează cel mai mult jocul. Toată lumea e vulnerabilă la Antipozi. Azi e ”hot”, peste 40 de grade Celsius (n.r. – în acest an, meciurile se întrerup când mercurul din termometre sare de această temperatură”), mâine plouă, poimâine e umezeală, apoi vânt, se joacă de dimineață, seara, și tot așa. Fiecare meci din Australia e ca o finală. Trebuie să fii pregătit sută la sută dacă vrei să duci turneul două săptămâni, până la ultimul act. În plus, e foarte importantă tragerea la sorți, contează culoarul și cum îți calculezi pașii.
Îl va egala Djokovici pe Federer?
Să trecem și la turneul băieților…
Modul în care Djokovici a început anul și modul în care el a terminat anul trecut mă determină să spun că e marele favorit în Australia! Am crezut anul trecut că va câștiga toate cele patru turnee de Grand Slam, poate o face anul acesta și va reuși să-l egaleze pe Federer, care are 17 victorii. Ăsta e obiectivul lui Novak! În plus, cred că sârbul are înțelepciunea să nu-și spună că e invincibil, altfel o va lua pe drumul lui Hewitt sau chiar Nadal… Dacă Novak ajunge până la sferturile de finală la Melbourne, va câștiga turneul! Totuși, există suficienți jucători care îl pot bate. Milos Raonic joacă foarte bine, de exemplu. Vom vedea!
Tineri de urmărit?
Austriacul Dominic Thiem este foarte bun. Rebelul Nick Kyrgios este foarte periculos în orice meci. Australianul Thanasi Kokkinakis este accidentat momentan, dar îmi place, Neamțul Alexander Zverev are cel mai spectaculos joc. Ar putea fi supriza sezonului!
”Tenisul e deja la un nivel foarte înalt”. Cum va arăta în viitor
Ce crezi că se poate face pentru a schimba ceva în tenis? Cum va arăta tenisul viitorului?
În opinia mea, deși e greu să găsești un instrument ”să măsori” nivelul calității, acest sport e deja foarte-foarte sus! E incredibil cât de bine se joacă! Față de vremea mea, e altceva, acum toată lumea joacă la fel pe toate suprafețele, au dispărut ”specialiștii”. Jocul de azi e bazat pe forţă şi pe rezistenţă, mai puţin pe intuiţie, de aceea nu mai vedem jucători precum Ilie Năstase. Din păcate. Eu jucam încă pe iarbă la Australian Open. Și stilul de joc s-a schimbat, nu mai e romantic!
John McEnroe propunea, la un moment dat, revenirea la rachetele de lemn…
Hahaha, le introducem acum la copii, și ei o să devină seniori cu racheta de lemn prin 2050! Nu cred că se va reveni la ce a fost cândva. Roger Federer vine la fileu mai mult acum decât oricine… Sunt cicluri și cicluri în tenis. Iar azi băieții se mișcă incredibil de bine.
Tenisul e genial. Dar ar valida serviciul cu fileul, ar vrea mai multe puncte decisive
La regulamente, la formatul jocurilor, al turneelor, nu s-ar putea umbla?
Uite, o finală poate dura un ceas și jumătate, iar un meci de prim tur – șase ore! Asta e frumusețea tenisului. Nu există nici o limită de timp și sistemul de punctaj este genial! Asta nu înseamnă că nu am putea găsi reguli diferite și turnee diferite. Să ne jucăm un pic: aș merge, de exemplu, în China, un loc unde tenisul nu are o istorie bogată, numai bun pentru a schimba regulile un pic. Aș valida un serviciu care atinge fileul, aș introduce mai multe puncte decisive (n.r. poate ca în super tie break-ul de la dublu). Ar fi mai multe puncte decisive! Una peste alta, cred că există întotdeauna loc pentru schimbări!
Nu vi se pare plictisitor tenisul în acest moment?
Depinde de fiecare persoană și de ceea ce le place să vadă în tenis! Totuși, azi cred că avem cele mai multe personalități pe care le-am avut-o vreodată în acest sport. Pe de altă parte, când vezi meciuri în care se ciocnesc aceleași stiluri, da, poate e suprasaturare! Nu mai sunt McEnroe, Lendl, Becker, Agassi sau Sampras. De aceea, Federer este încă atât de popular. Elvețianul e altă stofă, e diferit.
Cine a fost cel mai bun jucător din istorie?
Cred că Roger Federer este un jucător mai mare decât am fost eu, McEnroe ori chiar Laver. Nu a existat nimeni așa de dominant ca el, în perioada în care a jucat. Mai presus de Bjorn Borg sau de Pete Sampras. A început și era Djokovic! Să vedem cum va fi povestea lui.
7 titluri de Grand Slam, primul la 17 ani. Cel mai tânăr care face un Mare Șlem. Azi, „Game, Set & Mats”
Mats Wilander a cucerit şapte titluri de Mare Şlem. Primul în 1982, când avea doar 17 ani. Suedezul a fost numărul 1 mondial în 1988, an în care cucerise trei titluri majore. După un 1988 fabulos, anul următor nu a mai cucerit nici un titlu. De la jumătatea lui 1991 nu a mai jucat, iar în 1992 n-a avut nici o apariţie oficială. A revenit în 1993 pentru a încheia sezonul pe locul 330. Suedezul poate cel mai faimos după Bjorn Borg s-a retras din în 1996, la 32 de ani. Wilander trăieşte în SUA, împreună cu soţia, Sonya, sud-africancă, fost model, şi cei cinci copii ai lor, Emma, Karl, Erik, Oscar și Travis. Azi, show-ul live „Game, Set & Mats”, difuzat de Eurosport, în timpul concursurilor de Grand Slam, e unul dintre cele mai apreciate ale postului.
Mats Wilander
– Născut pe 22 august 1964 (Växjö, Suedia). Stabilit la Hailey, Idaho, SUA.
– 7 titluri de Mare Şlem în palmares: Australian Open 1983, 1984, 1988, Roland Garros 1982, 1985, 1988, US Open 1988. În 1988, Mats a reușit Grand Slam-ul, fiind cel mai tânăr jucător din istorie care face asta.
– Titluri ATP: 33 la simplu, 7 la dublu (titlu de Mare Șlem la dublu bărbați, la Wimbledon).
– Câştiguri în carieră: 7.976.256 $.
– Numărul unu ATP pentru 20 săptămâni (din 12 septembrie 1988).
– A cucerit Cupa Davis de trei ori (1984, 1985, 1987), jucând alte patru finale.
În 2002, Wilander a fost inclus în International Tennis Hall of Fame.
Un singur meci cu idolul Ilie: ”Nu mă mai scotea din ”Copilule, puștiule, juniorule!”
Wilander și-a amintit imediat de Ilie Năstase (69 de ani), cu care a jucat un singur meci, în 1984, la Milano, 6-3, 6-1 în ”optimi”. ”Nasty a fost unul dintre idolii mei. A fost cel care a manufacturat tenisul spectacol și a introdus glumele care au transformat această disciplină într-un adevărat spectacol. Conaționalul meu Borg a fost un star, dar, pe vremea aceea, când eram copil, nu era cool să spui că eşti fan Borg. Era mai interesant să spui că eşti fan Năstase. Şi tatăl meu era fan Ilie, al felului în care juca, de fapt”, a explicat Mats. ”Eu aveam 20 de ani, Năstase 38! De altfel, m-a tachinat tot meciul, îmi zicea ”copilule, țâncule, juniorule!”. A fost senzațional să joc împotriva românului! Să joci cum juca Ilie, să stai atât de bine pe picioare şi să lovești mingea atât de fin, e greu de găsit azi. Poate Federer e un continuator pe această linie” Apoi, când avea 31 de ani și se afla în ultimul sezon al carierei, Wilander a fost învins în turul I la Indian Wells de Adrian Voinea, pe atunci în vârstă de 21 de ani, 6-3, 7-6 (9).
Ediţia din 2016 a Openului Australian se desfăşoară în perioada 18-31 ianuarie.
Eurosport 1, Eurosport 2 şi Eurosport Player ofera ÎN DIRECT transmisiuni complete din cadrul turneului începând de la ora 02:00 până la finalul sesiunii de noapte, în jurul orei 15:45, inclusiv rezumatele zilei ÎN DIRECT.”Să ajung numărul unu în lume nu a fost atât de important. Realizezi că ai devenit cel mai bun nu neapărat cu clasamentul în față. Abia când eşti mai în vârstă, devine un lucru de care eşti mândru. Eu m-am simţit numărul unu înainte de a fi atins această poziţie. În 1988, după ce am cîştigat French Open-ul, m-am simţit cel mai bun din lume, chiar dacă ierarhia nu spunea acelaşi lucru”;
”Tenisul e numărul unu. Familia e parte din mine, am o soţie şi cinci copii, sunt cele mai importante persoane din viaţa mea. Dar tenisul e viața mea. Încă îmi câştig banii din el”;
”În fiecare zi în care faci „Game, Set & Mats” în studio, eşti în flăcări fiindcă e live. Vorbeşti despre meciurile zilei, despre ce urmează. Nu am dreptate întotdeauna, dar spun titl aşa cum văd eu”.
Cahill a ajutat-o s-o bată pe Pliskova
Simona Halep a trecut, miercuri dimineață, de Karolina Pliskova (Cehia), 6-4 și 7-5 după o oră și 38 de minute. Ea a început joi dimineața semifinala cu Svetlana Kuznețova, întreruptă la 5-4 în primul set, din cauza ploii. Scorul partidelor directe este 3-2 pentru Halep. Rusoaica (30 de ani) a câștigat, în carieră, două turnee de Mare Șlem: US Open 2004 și Roland Garros 2009. Are în conturi aproape 19 milioane de dolari și se află pe final de carieră.
În timpul meciului cu Pliskova, Simona Halep l-a chemat pe teren, pentru sfaturi, pe Darren Cahill. Ea nu obișnuia să facă asta, cu alți antrenori. ”Caut să rezolv singură problemele care apar în timpul meciurilor!”, spunea Halep. Acum, caută soluțiile împreună cu antrenorul australian, semn că are mai mare încredere în el decât în ceilalți tehnicieni care i-a avut. Spre exemplu, brașoveanului Victor Ioniță îi cerea să bată din palme, să nu stea degeaba în lojă! La 6-5, în setul decisiv, tehnicianul australian a intervenit. ”Vorbește-mi, ce nu merge?”, a întrebat-o Darren pe Simona. ”Ține-te departe de forehand! Vrei să joci după regulile ei sau după regulile tale?”, a întrebat-o australianul.
36.600 de dolari și 185 de puncte WTA și-a asigurat Simona Halep, pentru calificarea în semifinalele turneului de la Sydney.
Halep, despre Darren Cahill, la TVR
“Este greu să-mi găsesc un antrenor, pentru că sunt şi o persoană dificilă, cer foarte mult. Nu am renunţat la antrenori, nu am concediat prin sms. Doamna Ruzici s-a ocupat de toate relaţiile şi a gestionat cum a considerat. Sunt mai dificilă în comunicare, nu mi-e uşor să discut unele probleme, dar aşa sunt. Am găsit acum un antrenor pe care nu vreau să fixez o perioadă, lucrăm atât cât ne e bine şi atunci când nu va mai fi să ne strângem mâna şi să rămânem prieteni. Şi el este de acord. Dar am avut şi dorinţa de a fi român dintotdeauna. Sunt sută la sută un produs românesc. În sport, ca performanţă”, a mărturisit Simona Halep, la TVR.
”Vrem să continuăm atâta timp cât ne simțim bine împreună, în colaborarea noastră. E foarte complex cum mă ajută. Tehnic mă învață mult, tactic enorm, partea tactică fiind acum lucrul cel mai important. El trebuie să analizeze adversarele. Darren are o tabletă prin care studiază tot, și în ce mă privește pe mine, pe adversara mea. E foarte deschis și cu mine și cu echipa mea”.
Antrenorii Simonei Halep din ultimii ani
Ioan Stan (foto), Nicuşor Ene, Daniel Dragu, Liviu Panait, Radu Popescu (junioare)
Firicel Tomai (–2013)
Andrei Mlendea (2013)
Adrian Marcu (2013)
Wim Fissette (2014)
Victor Ioniță (2015–prezent)
Și-a cerut scuze lui Victor Ioniță
Ea a vorbit și despre ieșirile pe care le-a avut la adresa antrenorului Victor Ioniță, în unele meciuri de anul trecut, când îi reproșa că nu o aplaudă: ”Mi-am cerut scuze întotdeauna după meci. Sunt momente în care te crezi singur şi ceri ajutor de pe margine. Am nevoie de oameni. Am nevoie să simt că şi ei resimt presiunea, dar de fapt, eşti singur. Am reacţionat urât şi am greşit de multe ori. Dar cei din echipa mea, mă înţeleg”.