Din păcate, concluzia trista la care au ajuns cei doi este că tinerii care practică sporturi care nu sunt olimpice nu au nicio şansă să aibă un trai decent chiar dacă prin performanţele lor reprezinăa cu succes imaginea ţării noastre la nivel mondial.  „Noi le spunem întotdeauna sportivilor să-şi caute un loc de muncă iar la sală să vina doar în timpul liber, pentru că nu au altă soluţie de a-şi finanţa pregătirea. Şi nu ne referim doar la cei care vor să se iniţieze în aceste sporturi, ci şi marilor performeri din domeniu. Bineînţeles că asta afectează în mod clar performanţele lor, pentru că una este când un sportiv se antrenează câteva ore pe zi iar apoi se odihneşte şi alta este când după o zi de muncă, tânărul respectiv trebuie să aibă şi puterea pentru pregătirea fizică pentru a obţine înalta performanţă. Consider că ar trebui mai mult investit în sporturile de contact din România pentru că avem sportivi de mare valoare care reprezintă ţara la cel mai înalt nivel. Mai mult decât atât, după retragerea din activitatea sportivă aceşti campioni ar putea fi angajaţi cu succes în structurile de aparăre ale acestei ţări, jandarmerie, poliţie, armată, aşa cum fac toate ţările inteligente, ceea ce ar fi un alt beneficiu important pe care sportivii noştri l-ar putea aduce societăţii noastre”, a arătat Amatto Zaharia, preşedintele Federaţiei Române de Kempo.
El a fost completat de Ciprian Sora: „Câteodată simţim că este un război român-român, şi nu inţelegem de ce. Noi, federaţiile, sportivii şi antrenorii trebuie să formăm o echipă cu ministerul pentru a obţine cât mai multe victorii sportive împotriva altor ţări. Ministerul trebuie să fie de partea noastră, a românilor, şi nu de partea adversarilor noştri. Pentru că prin lipsa de apreciere şi respect, dar şi prin presiunile şi stresul la care suntem supuşi, nu se obţine altceva decât o diminuare a calităţii activităţii noastre care nu este benefică deloc României, dar de care se bucură din plin celelalte ţări pe care noi le întâlnim în competiţii. Noi dăm dovadă întotdeauna de mult bun simţ. Aceasta este educaţia primită de noi şi sportivii noştri din artele marţiale. Tocmai de aceea de multe ori suntem trataţi cu indiferenţă de cei care conduc sportul. Dar dacă la un moment dat, ne-am strânge câteva mii de luptători în faţa Ministerului Tineretului şi Sportului, atunci nu ştiu dacă am rămâne în continuare nebăgaţi în seamă. Nu este normal sa fim trataţi cu indiferenţă şi de multe ori chiar şi cu răutate, deşi noi încercăm să stabilim discuţii paşnice, pozitive şi constructive cu conducătorii sportului. De multe ori bunul nostru simţ este considerat de aceştia drept slăbiciune, şi nu este corect. Nu este normal ca cei mai mulţi dintre sportivii care participă la campionatele europene şi mondiale să-şi plătească singuri până şi biletele de avion pentru a reprezenta România, iar în cazul în care obţin performanţe, acestea să nu fie nici măcar premiate la timp”, a declarat nemulţumit Ciprian Sora.
La finalul emisiunii, Ciprian Sora şi Amatto Zaharia au completat galeria de autografe ale marilor personalităţi din sport, ce se află în studioul Radio GSP.
 
 
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News