Timp de 15 ani, Nicolae Ceaușescu a fost președintele României, după ce condusese țara din Numit în funcție în aprilie 1974, Ceaușescu a fost împușcat și debarcat din fruntea țării în 1989. În ziua de Crăciun.
În toți acești ani, marii sportivi ai României, campioni olimpici, mondiali sau olimpici l-au cunoscut pe Nicolae Ceaușescu. Marea lor majoritate cu ocazia festivităților special organizare după ce aduceau acasă premii și trofee importante la competiții cu renume.
Patzaichin: „Când ieșea Ceaușescu pe Snagov, ne fugărea căpitănia!”
Unul dintre primii mari sportivi ai României care l-au cunoscut pe Ceaușescu este Ivan Patzaichin, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, din 1968, 1972, 1980 și 1984. „L-am cunoscut pe Ceaușescu în 1968, la o premiere. M-am dus, am dat mâna și-a trebuit să zic: «Servesc patria!»”, spune Ivan.
Fostul mare canotor are și o poveste inedită cu fostul președinte: „L-am mai întâlnit pe la Snagov, când venea la plimbare și ne fugărea căpitănia. Am pățit-o într-un an! A fost chiar un moment interesant prin ’82-’83. Noi dădeam o probă de control pe Snagov și nici nu mai puteam să respir. Eram leșinat după o astfel de probă”.
Stăteam în barcă și-a apărut căpitănia să plec spre mal că ieșea neanunțat Ceaușescu. N-am apucat să facem niciun metru. Am rămas în mijlocul lacului. A apărut el cu o barcă de lemn, mi-a făcut cu mâna și asta a fost tot.
Ivan Patzaichin:
Birtalan: „M-am împiedicat în fața lui Ceaușescu, la Sala Polivalentă”
Și Ștefan Birtalan l-a cunoscut pe Ceaușescu, tot la o premiere, după Jocurile Olimpice de la Montreal.
„Am un episod tare rău din ’76 când ne-a premiat. Le-am spus foarte clar atunci: «Vedeți că treptele acestea sunt foarte mici. Sunt pe piciorul Nadiei!». «Lăsați, domne, că e bine». Primirea se făcea la Sala Polivalentă. Evident că eu m-am împiedicat în fața lui Ceaușescu… Și mi-a zis Ceaușescu: «Bine că nu te-ai împiedicat când nu trebuia»”, a spus Birtalan, la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, de pe GSP.RO.
Acesta a vorbit și despre anii din comunism. „Domnule, eu am satisfacții morale colosale. Am avut mereu totul în regulă, dar nu ne-am îmbogățit! Nu m-am îmbogățit, dar am trăit civilizat. Nu pot să spun că nu am trăit bine, dar am mâncat soia. Și n-am avut eu mai mult. Și dacă aveam un kil în plus de nechezol, dădeam și eu la alții. Am suferit împreună și ne-am bucurat împreună. N-am fost noi ceva special”, mai spune fostul campion la handbal.
Duckadam a uitat textul în fața lui Ceaușescu: „I-am zis «Sănătate!»”
„Eroul de la Sevilla”, Helmut Duckadam, n-avea cum să nu-l întâlnească pe fostul șef al statului. S-a întâmplat imediat după ce Steaua cucerea în 1986, Cupa Campionilor Europeni. După finala de poveste cu Barcelona, de la Sevilla.
„Pe Ceaușescu l-am cunoscut doar când am primit decorația de la el. Dar de ce să mint?, mi-ar fi plăcut să-l cunosc personal. Sau să schimb măcar două vorbe cu el. Probabil că a fost stelist și l-am simțit la acea ceremonie că ar vrea să ne spună ceva. Dar el n-a ieșit absolut deloc din procol. A spus ce trebuia să spună”, își amintește fostul portar.
Acesta detaliază evenimentul de la Cercul Militar Național: „Noi trebuia să fim îmbrăcați frumos, să mergem să luăm decorația cu mâna stângă, ca dreapta să fie liberă să dai mâna cu el. El spunea «Felicitări!» și noi «Servim patria!». Iar când mergeam cu paharul de șampanie e posibil să fi avut emoții mai mari decât la Barcelona. Păi, mergeai zece metri cu paharul, să nu-l scapi, să nu te împiedici. Acolo trebuia să mai spunem și «Să trăiți, tovarășe comandant suprem!». Eu când am ajuns în fața lui am uitat textul și i-am zis «Sănătate!»”.