Cuprins:
Scânteia care a aprins scandalul
Scandalul de pe Arena Națională a pornit în minutul 90+3, atunci când Amir Rrahmani a sărit și l-a îmbrâncit pe Denis Alibec, când mingea era în joc în altă parte a terenului. Rrahmani i-a pus mâna în gât jucătorului român, s-a creat un meleu la care au participat mai mulți fotbaliști ai ambelor echipe, iar din peluza apropiată, unde se aflau suporterii radicali români s-au auzit scandări „Serbia, Serbia”.
Mai mulți fotbaliști kosovari care se aflau aproape de peluză au făcut atunci gesturi provocatoare spre suporteri, arătându-le acestora semnul vulturului, care simbolizează apartenența la Albania.
După intervenția arbitrului, Rrahmani a avut prima oară intenția să își convingă coechipierii să iasă de pe teren, au primit cartonaș galben și el, și Alibec, iar tricolorii se pregăteau de o lovitură liberă, când mai rămăsese un minut de jucat.
Numele Serbiei, scandat din tribune
Chiar înainte ca arbitrul să permită reluare jocului, Rrahmani a făcut semne clare cu mâinile spre colegii lui și s-a îndreptat spre centrul terenului. Ceilalți jucători kosovari l-au urmat, căpitanul lor i-a spus ceva arbitrului danez Morten Krogh și în mai puțin de un minut oaspeții au intrat în tunelul ce duce la cabine.
Antrenorul neamț al reprezentativei Kosovo, Franco Foda, a încercat și el în zadar să-și convingă elevii să nu abandoneze partida, dar nu a fost ascultat.
„Au început să strige Serbia, iar după un minut a început a doua oară să strige tot stadionul Serbia. Apoi au început şi a treia oară şi arbitrul nu a vrut să asculte. Este de ajuns, este pentru a doua oară când se întâmplă asta în România şi trebuie să se termine. Stop”, avea să spună, după meci, Rrahmani.
Au urmat pe arena Națională zeci de minute de uluială și incertitudine, cu jucătorii români rămași pe gazon și cu arbitrii și oficialii UEFA plecați la cabine, unde au încercat să-i convingă pe kosovari să revină pe teren.
Vor să câștige cu 3-0 la masa verde
Kosovarii au vrut să revină de la vestiare, la un moment dat, pentru a termina meciul pe teren, dar s-au răzgândit, relatează televiziunea Digi Sport.
La vestiar, au revăzut câteva clipuri video cu imaginile din prelungirile meciului și au decis că în baza lor vor avea câștig de cauză la UEFA și vor câștiga meciul cu 3-0.
„UEFA trebuie să decidă pentru că suntem fotbaliști, suntem aici pentru a ne reprezenta poporul, țara noastră, care are un trecut dificil. Un mare război a luat viețile oamenilor, au fost masacre. Acest lucru este prea mult. Stop. Toată lumea ar trebui să știe că Kosovo este Kosovo, sau Kosovo este Albania. Asta este. Aici se termină!”, avea să spună căpitanul Rrahmani după meci, la conferința de presă.
Gestul a fost premeditat, acuză Lucescu și Niță
Portarul echipei naționale a României, Florin Niţă a declarat, după ce arbitrul a pus punct meciului fără kosovari pe teren: „Din primul până în ultimul minut au aşteptat o scandare sau ce li s-a părut lor. Eu nu am văzut nimic. Chiar am întrebat ce s-a întâmplat”.
„Penibili au fost prin comportamentul lor. Jocul trebuie să se termine pe teren. Noi suntem sportivi, iar pe ceilalţi nimeni nu-i poate obliga să se comporte într-un anume fel. Şi au fost şi nişte provocări evidente. Este inadmisibil un asemenea comportament. E o ruşine faţă de toată lumea. Se vede de la o poştă că au încercat să facă asta, pentru că în joc era o calificare importantă. Au jucat foarte bine, puteau să câştige. Am avut însă un portar senzaţional şi am mai avut o bară, însă mult prea puţin faţă de pretenţiile noastre.”, a declarat Mircea Lucescu, selecționerul României, după joc.
Comunicatul UEFA
La o oră după ce kosovarii plecaseră la vestiare, timp în care jucătorii români au rămas pe gazon, arbitrul s-a întors și el pe teren și a fluierat oficial finalul meciului. Urmează ca UEFA să decidă rezultatul final, dar șansele ca România să câștige cu 3-0 la masa verde sunt foarte mari.
„Meciul din Liga Naţiunilor UEFA dintre România şi Kosovo a fost abandonat. UEFA va comunica informaţii suplimentare în timp util”, a precizat UEFA pe site-ul oficial.
Rrahmani a jucat și pentru naționala Albaniei
Amir Kadri Rrahmani are 30 de ani și s-a născut la Priștina, în Kosovo, într-o familie de etnici albanezi. El evoluează din 2020 la Napoli, în Italia, după ce a început fotbalul în țara natală. Fundaș central, Rrahmani a reprezentat Albania la nivel de echipe naționale U19 și U21 și a evoluat de asemenea în două jocuri amicale pentru naționala de seniori a Albaniei. Din 2015 a ales să joace pentru Kosovo și are 61 de selecții.
„Ne-am fi dorit să terminăm meciul pe teren, dar s-a văzut că ei nu mai aveau şanse să câştige şi au încercat să apeleze la toate tertipurile. Au vrut să câştige cu 3-0 ca să mai aibă şanse. Acum nu ştiu decizia UEFA, pentru că mi se pare că am stat foarte mult”, a spus Andrei Burcă, după meci.
Fundașul tricolor crede că Rrahmani a premeditat scandalul: „Da, s-a văzut frustrare la Rrahmani. Aşa a fost şi în tur, de la el plecau toate. Căpitan de echipă şi să te comporţi în halul acesta. Dar ăsta este caracterul lui, pentru că alţi jucători, gen Muriqi, am vorbit mereu şi este un băiat foarte ok, foarte fair-play. Dar de la el a început tot scandalul, de la căpitanul lor. Dar asta cred că a fost, că nu mai aveau nicio şansă să câştige şi au vrut să găsească ceva”.