A trecut ceva vreme de cand “capitanul neincoronat de la Sevilla” sta departe de fotbal. Tudorel Stoica, marele absent din finala de la 7 mai 1986, a ramas insa acelasi om la locul lui, caruia nu ii place sa deranjeze pe nimeni, in nici un fel. Ii este dor de “sportul rege”, dupa ce si-a incheiat “aventura” in Belgia ca “scouter” la Anderlecht Bruxelles si scurtul periplu de la selectionata nationala de tineret din perioada 1998-2000. Povesteste, printre altele, de ce Steaua nu a facut fata Milan-ului in cea de-a doua finala a Cupei Campionilor din 1989 pentru “militari”, despre “examenul” pe care l-a dat inainte de a ajunge la Anderlecht sau despre ce intentii are incepand din aceasta vara.
Libertatea: Domnule Stoica, nu va este dor de fotbal?
Tudorel Stoica: Cum sa nu imi fie… Mai merg la meciuri si urmaresc tot ce se intampla. Sper ca din vara sa gasesc o echipa la care sa imi practic meseria de antrenor, pentru ca fotbalul e tot ce stiu si am inceput sa ma plictisesc de atata timp liber.
A reintrat fotbalul romanesc pe un fagas bun?
Parerea mea este ca da. De aceea Alin Stoica (n.r. baiatul sau) s-a gandit ca are fi bine sa revina in tara. A facut cea mai buna alegere mergand la Poli Timisoara, pentru ca acolo lucreaza intr-un climat profesionist alaturi de fosti colegi de-ai mei si in acelasi timp prieteni. Sunt sigur ca Gica Hagi stie sa il puna in valoare. Chiar mi-a spus ca este impresionat de oamenii din acea zona si ca se bucura ca a ajuns in Banat. Tinand cont ca se afla mult mai aproape de “vizorul” lui Piturca, si-ar putea relansa cariera daca va reveni la nationala.
Acid, indirect, cu MM Stoica
S-a vorbit si despre o revenire a lui Alin la Steaua…
Nu as vrea sa spun prea multe, mai ales inaintea unui meci ca Steaua-Poli Timisoara. Ceea ce pot afirma este ca nu a fost dorit acolo. De ce si din ce motive, nu stiu. Insa persoana care nu l-a acceptat sper sa demonstreze ca se pricepe la fotbal, castigand in vara titlul. Nu pot da nume, insa din punctul meu de vedere acest om se considera mult mai important decat este si s-ar putea sa faca rau clubului, daca nu a si facut pana acum de cateva ori. Un lucru este insa cert: pentru a reusi, la Steaua trebuie sa fii stelist, sa cunosti istoria ei si sa respectia traditia si stilul de joc al celor de dinaintea ta. Daca te abati o singura data de la fagasul normal, suporterii te vor penaliza intotdeauna, indiferent de persoanele care lucreaza in club.
„Era normal sa fim ambasadori onorifici”
Ce parere aveti de numirea lui Marius Lacatus in functia de presedinte in Ghencea?
Ma bucur ca “Laca” a revenit la Steaua, pentru ca este singurul nostru reprezentant. Pacat insa ca a fost pus doar pentru imagine si nu se tine cont de sfaturile lui. Clar este faptul ca Marius Lacatus a fost, este si va fi iubit de catre suporteri mai mult decat toti din club. Ideea este ca el este doar un tampon intre suporteri si conducere. “Laca” ar putea rezolva mult mai usor mult probleme decat le-ar putea rezolva oricine, datorita numelui si performantelor sale.
Ar trebui sa fie mult mai multi jucatori din acea generatie in preajma Stelei?
Cu Betis s-a dovedit ca strainii uita mai greu succesul pe care l-am obtinut in 1986 decat cei de aici. Respectul pentru performanta in Romania nu e nici 20% decat este in alta parte. Sa va povestesc ceva: cand am plecat la Anderlecht, in momentul in care m-au angajat in cadrul clubului, s-au uitat peste “dosarul” meu ca jucator. Belgienii aveau un respect deosebit pentru performanta Stelei si au vazut ceea ce realizasem cu echipa. Ideea este ca nu toti fostii jucatori care au trecut prin Ghencea pot lucra dupa incheierea carierei tot aici, insa parerea mea e ca toti ar trebuie sa fie “ambasadori onorifici”.
Tudorel Stoica
Data nasterii: 7 septembrie 1954 (Braila)
– Meciuri/ goluri in Divizia A: 373/ 34.
– Meciuri/ goluri in Franta (liga a II-a): 17/ 0.
– Meciuri/ goluri in Cupele Europene: 36/ 3.
– Meciuri/ goluri la nationala: 15/ 0 (a evitat la un moment dat sa mai joace la prima reprezentativa).
– Cariera: Politehnica Galati, CSU Galati, FCM Galati, Steaua (1975-1989, 1990-1991), Lens (1989-1990).
– Primul meci in Divizia A: 10.08.1974 (FC Galati – CFR Cluj 0-2).
– Ultimul meci in Divizia A: 26.05.1991 (Jiul – Steaua 1-1).
– Palmares: 7 titluri (1976, 1978, 1984-1989), 4 Cupe ale Romaniei (1979, 1985, 1988, 1989), Cupa Campionilor (1986) si Supercupa Europei (1987), toate cu Steaua.
„Mutu si Chivu? Numai promisiuni”
Tudorel Stoica despre…
… perioda petrecuta la Lens: “Cand am ajuns eu in Franta era o formatie de esalon secund. Toti jucatorii erau noi, si eu, si Piti, iar politica francezilor era sa schimbe lotul an de an pentru a incerca sa promoveze, lucru pe care l-au obtinut printr-o conjunctura favorabila. Am preferat sa imi reziliez contractul, pentru ca le-am spus ca nu asa se ajunge in prima divizie”
… nationala: “E momentul sa reinnodam calificarile la turneele finale. Nu avem deloc o grupa usoara. Mutu si Chivu trebuie sa demonstreze ca sunt certitudini pentru ca pana acum au fost doar promisiuni. Nu trebuie insa sa ne temem de Olanda, pe care o putem depasi si castiga grupa.”
… “cazul Mitu”: “E un jucator foarte cunoscut, apreciat si respectat in Belgia. Din pacate, cred ca anturajul i-a daunat si lui. Este foarte grav ceea ce s-a intamplat, mai ales ca justitia din Belgia e dura. Cu siguranta nu se va putea reabilita acolo. Sper sa nu fie dat un exemplu negativ si sa se inceapa cu el. Daca nu ar fi evoluat la Anderlecht, cazul nu ar fi fost asa de mediatizat. Ar fi bine daca nu ar fi suspendat pe plan international”.
N-a facut cantonament inainte de finala cu Milan!
Fostul mijlocas vorbeste despre infrangerea din ultimul act al Cupei Campionilor din ‘89.
Dupa finala CCE de la Sevilla din 1986, a urmat o alta cu Milan, peste trei ani. Ce s-a intamplat la acel 0-4?
Finala cu Milan a fost o greseala. Inaintea acestui meci toti fotbalistii Stelei veneau dupa intalniri ale nationalei de tineret si de seniori. Imediat urma sa intram in cantonament. Baietii erau insa satui de cantonamente si am supus la vot. Pana s-a ajuns la mine, decizia era deja luata si nu mai putea sa spun nimic, chiar daca eram capitanul. Doar eu cu doi, trei insi eram de acord sa ramaneam. Asa ca s-a decis sa nu mai intram pentru trei zile in cantonament si am plecat direct spre Barcelona. Daca am fi respectat programul, am fi putut castiga cea de-a doua Cupa a Campionilor, mai ales ca inainte cu cateva luni ii intalnisem pe italieni chiar pe “San Siro” intr-un amical, si facusem 1-1. Nu s-a realizat la acel moment ce ocazie unica aveam si ce insemna sa mai cucerim un asemenea trofeu.
Ce a insemnat Valentin Ceausescu pentru Steaua?
Valentin a fost tamponul dintre jucatori si conducere in momentele tensionate, mai ales ca cei din urma nu se pricepeau foarte bine la fotbal. Toata lumea a spus ca am fost o echipa protejata datorita lui, dar sa nu uitam de performantele pe plan european pe care le-am obtinut. Inca un lucru. Parerea mea este ca daca Hagi nu ar fi jucat la Steaua atunci, nu ar fi ajuns unde a ajuns. Cine nu a vrut insa se evolueze in Ghencea, nu a facut-o, asa cum este cazul lui Gica Popescu, care a plecat dupa o semifinala de CCE.