Deși există o parte plină, a fost o Românie de 4, la Europene din Franța: 4 victorii, 4 înfrângeri și un loc 4, la final. Startul în prima fază a grupelor, cu victorii la Cehia, Germania și la Norvegia, care ne-a făcut să visăm chiar la titlul continental, n-a fost susținut.

Treptat, echipa s-a prăbușit. Și-a pierdut întâi suflul, apoi liderul, Cristina Neagu, cu Ungaria. Au fost eșecuri cu Ungaria, Rusia și Olanda (de două ori, prima dată, în grupa principală, scor 24-29).

Am câștigat tremurat, cu Spania, scor 27-25, plus o calificare în grupa principală obținută cu mult noroc, la un gol diferență.

Repriză de coșmar

Cu Olanda, fetele au intrat cu picioarele grele și cu mâinile amorțite, deși în joc erau medaliile de bronz.

Meciul pentru ultima poziție pe podium a început cu o repriză groaznică pentru tricolore: doar 8 goluri, aducând aminte de trista repriză secundă din semifinala cu Rusia (7 goluri).

Prima parte, în care România marcase doar de trei ori în primele 17 minute, s-a terminat cu 7 goluri avans pentru batave, care au fost la fel de obosite și de decimante de accidentări ca și româncele.

Elisei s-a zbătut

România a prins curaj, după pauză. Fetele s-au trezit abia la mijlocul reprizei secunde și s-au apropiat la doar trei goluri, ajutate de intervențiile Denisei Dedu și de precizia „spiridușului” Elisei (6 goluri din 8 aruncări pentru sportiva de la Gloria Bistrița).

Elisei a fost căpitan, ca și la „bronzul” european din 2000 (16-15 cu Danemarca, în finala mică).

„Prima repriză a fost cheia meciului. Am jucat cu frică în ofensivă”, a concluzionat spaniolul Ambros Martin, despre care se spune că ar putea fi înlocuit cu suedezul Thomas Ryde.

Critici din studio

„Olanda joacă cu două viteze în plus față de noi”, a afirmat, în studioul TVR, Radu Voina, fost selecționer al României.

„La cum arată jocul, nu merităm să fim între primele 4. Jucăm mai prost decât Norvegia, chiar dacă am bătut-o”, a zis fostul internaţional Robert Lică.

Vedeta Cristina Neagu, în cârje, a susținut o conferință de presă:

„Am rămas cu echipa, ca să vadă fetele că sunt alături de ele, că le susțin. Am făcut un sacrificiu suprem. A fost un şoc pentru colege, să mă piardă. Mă voi opera şi sper să revin şi mai puternică. M-am simțit obosită încă înainte de turneu”.

Delegația României revine azi în țară, cu o cursă de linie, la ora 15.50. Sportivele nu vor fi primite la Salonul Oficial.

Cu Crina nu se face primăvară

O singură jucătoare din România și-a făcut loc în echipa campionatului: pivotul Crina Pintea, proaspăt transferată la Gyor.

În schimb, Cristina Neagu nu a prins echipa de vis.

Iată laureatele: Amandine Leynaud (portar, Franța), Majda Mehmedovic (extremă stânga, Muntenegru), Noemi Hafra (inter stânga, Ungaria), Stine Oftedal (centru Norvegia), Alicia Stolle (inter dreapta, Germania), Carmen Martin (extrema dreapta, Spania), Crina-Elena Pintea (pivot, România). MVP-ul competiției a fost aleasă Anna Vyakhireva (Rusia).

În topul marcatoarelor

România a dat a doua și a treia marcatoare a turneului final continental. Centrul Eliza Buceschi a terminat competiția cu 45 de goluri (doar două goluri reușite în finala mică, ambele în prima repriză), iar interul Cristina Neagu s-a oprit la 44 de goluri, după ce n-a evoluat cu Rusia, în semifinale, și cu Olanda, ieri.

Cea mai prolifică marcatoare a fost Katarina Krpez, Serbia, cu 50 de goluri. În Franța, Neagu a devenit cea mai bună marcatoare all-time la Euro, cu un total de 237 de goluri.


Citește și:

Cristina Neagu pune accidentarea suferită la Euro 2018 pe seama oboselii: „Corpul mi-a cedat”

Urmărește-ne pe Google News