Șase luni au mai rămas până la startul Cupei Mondiale de rugby, iar organizatorii continuă să expună trofeul prin diverse colțuri ale lumii. Astăzi, cupa care poartă numele celui socotit inventatorul sportului cu balonul oval a fost adusă la București. Iar în cadrul ineditei competiții DHL Rugby vs. The World Challenge, campioana olimpică la gimnastică Andreea Răducan s-a întrecut cu legenda rugby-ului irlandez Ronan OGara.
Mai întâi, Cupa ”Webb Ellis” a fost expusă în diverse locuri ale Bucureștiului – Palatul Cantacuzino, Palatul Parlamentului. După amiază, ea a ajuns la Complexul Sportiv Național ”Lia Manoliu”, la sala de gimnastică. Acolo, campioana olimpică și multipla medaliata cu aur la CM Andreea Răducan i-a arătat fostului mijlocaș la deschidere al Irlandei Ronan OGara câteva exerciții la sol. Firește că sportiva noastră, deși a renunțat la competiție de peste doisprezece ani, s-a dovedit a fi mult mai mobilă decât cel care a câștigat Turneul celor 6 Națiuni în 2009, cu Mare Șlem (victorii în toate meciurile din acea ediție). Cei doi au executat și câteva sărituri – a fost dorința irlandezului… ”Au executat” e un fel de a spune fiindcă Ronan mai mult a sărit pe și de pe cal. Rugbystul nu s-a lăsat, însă, și a încercat apoi și câteva exerciții la bară fixă. Andreea a apreciat efortul făcut de fosta uvertură a selecționatei ”trifoiului” și i-a făcut cadou cartea autobiografică ”Reversul medaliei”.
Din sala de gimnastică, cei doi performeri au plecat pe terenul sintetic aflat pe parcarea de lângă Arena Națională. Acolo unde Ronan s-a simțit în largul său, mai ales că a provocat-o pe Andreea la o întrecere de dat la bețe. Irlandezul a reușit să trimită balonul și peste transversală, lovind chiar și bara în aplauzele asistenței. Nici Andreea nu s-a lăsat mai prejos, fiind foarte aproape de a nimeri ținta. Ca supliment, cei doi au exersat mai apoi câteva lovituri de oină, oaspeții fiind interesați de acest sport despre care auziseră că se aseamănă cu baseball-ul.
Campioană olimpică la gimnastică, la Sydney, în 2000, multiplă campioană mondială, Andreea Răducan (31 de ani) nu este străină de rugby, ea fiind născută în Bârlad, un oraș în care sportul cu balonul oval are o istorie îndelungată – chiar dacă nu a cucerit niciodată titlul național, echipa Rulmentul s-a implicat deseori în lupta pentru podium, iar în orașul moldav s-au format rugbyști cunoscuți, unul dintre ei fiind Ovidiu Toniță, campion al Franței cu USA Perpignan.
Născut la San Diego, în SUA, Ronan OGara (38 de ani) a fost un jucător emblematic al echipei de rugby a Irlandei. Mijlocaș la deschidere, el a înscris 1.083 de puncte în cele 128 de meciuri disputate pentru selecționata ”trifoiului”. Ronan a câștigat Turneul celor 6 Națiuni cu Irlanda, în 2009, realizând și Marele Șlem (victorii în toate meciurile), precum și Cupa Europei cu selecționata provincială Munster în 2006 și 2008. Retras din activitate în 2013, el a devenit antrenor la Metro Racing Paris. Ronan a jucat de trei ori contra României: în 2002, la Limerick (39-8), când a marcat douăsprezece puncte, la Cupa Mondială din 2003, la Gosford (45-17), când a transformat un eseu, și în 2005, la Dublin (43-12).
Trofeul ce se atribuie câștigătoarei Cupei Mondiale la rugby a fost decernat pentru prima oară la ediția din 1987 a competiției, de altfel și cea dintâi. El măsoară 38 de centimetri în înălțime, este din argint placat cu aur. Pe el sunt gravate numele forului mondial în acel moment (International Rugby Football Board) și cel al trofeului (The Webb Ellis Cup). Trofeul a fost realizat de Garrards, furnizorul oficial de bijuterii al Casei Regale din Anglia, din 1843, cel care l-a confecționat și pe acela ce se acordă în Cupa America la navigație. Cupa a avut ca model un alt trofeu din 1906, inspirat de asemenea după una de la mijlocul secolului al XVIII-lea, desenată de Paul de Lamerie, un hughenot francez ai cărui părinți se instalaseră la Londra.
În această dimineață (miercuri, 18 martie), Cupa Webb Ellis va fi transportată în județul Prahova, ca parte din campania Land Rover Least Driven Path. Ea va fi însoțită de Romeo Gontineac, antrenor al României la Cupa Mondială din 2011 și participant la alte patru ediții ca jucător. Se va vizita Castelul Cantacuzino, iar apoi trofeul va ajunge la clubul de rugby Aurora Băicoi. După amiază, cupa va fi văzută de elevii lColegiului Tehnic ”Dinicu Golescu”, iar la ora 17.00 va fi expusă pe Stadionul Național de Rugby ”Arcul de Triumf”.
Turneul trofeului vizitează 15 țări pe parcursul a douăsprezece luni, ca parte a festivităților menite să sărbătorească acest sport în perioada premergătoare Cupei Mondiale de rugby 2015. Printre destinațiile anterioare se numără Japonia, Australia, Fiji, Madagascar, Africa de Sud, Argentina, Uruguay, SUA, EAU, China și Italia. După România, cupa va trece prin Canada, Franța și Germania.