Butuc locuiește în Italia, părinții săi stabilindu-se în Civitavecchia, lângă Roma. Vorbeşte româneşte cu un uşor accent peninsular. E fundaş în trupa U17 a italienilor de la Civitavecchia.
”Părinţii mei au ajuns în Italia în urmă cu vreo 12 ani. Mi-a fost greu la început pentru că nu știam limba și nu puteam să îmi fac prieteni. Dar ușor, ușor am început să mă descurc”, mărturiseşte Andrei, într-un interviu pentru h2opolo.ro.
”La început am făcut înot într-o piscină mai mică din oraș, dar nu-mi plăceau deloc antrenorii pe care îi aveam și m-am lăsat. Un an de zile nu am mai fost pe la bazin. Apoi s-a deschis piscina Marco Galli (cea care a găzduit partida Italia – România, din Liga Mondială, în 2013) și mama m-a dus acolo. Pe mine m-a atras mai mult denumirea de „pallanuoto”. Nici nu știam despre ce sport este vorba, dar eu am vrut să încerc. Mama nu prea era de acord pentru că trebuia să merg mai des la bazin, dar până la urmă am convins-o. Practic prima întâlnire cu polo-ul s-a petrecut în 2010, antrenorul meu fiind Marco De Lungo. Dupa trei săptamani am fost trecut la echipa Under 13 a clubului. Campionatul trecut am jucat în Serie B cu Tirrena, iar din acest sezon mă antrenez și cu seniorii de la SNC Civitavecchia (locul doi în A2 Sud). De anul chiar sper să prind echipa mare”, spune tânărul în vârstă de 16 ani.
Andrei a venit la București pentru a da probe la naționala U17, pregătită de sârbul Dejan Stanojevic. În cele 4 zile petrecute la Izvorani, acesta i-a atras atenţia selecționerului care l-a trecut pe lista lotului lărgit.
”Andrei intră cu siguranță în vederile naționalei de juniori a României. În viitor el va concura pentru un loc în echipă. Este un jucător disciplinat, se mișcă bine în apărare și este un foarte bun înotător. Un băiat cu un caracter și cu o mentalitate bună. România va continua să îl urmărească” a declarat Dejan Stanojevic, antrenorul naționalei U17.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!