Eliminarea din primul tur la US Open a pus-o pe gânduri pe Simona Halep. Astfel, numărul 2 mondial a decis să-l coopteze în staff, cu rol secundar, pe antrenorul Andrei Pavel. Treptat, ”Cneazul” va deveni cel care o va pregăti pe Simona, urmând să-i ia locul australianului Darren Cahill.
Ruinat la divorț?
Pavel, 43 de ani, îi de mult timp târcoale Simonei. După ce soția i-a luat lui Andrei, la divorț, mare parte din bani, inclusiv palatul cu 14 camere din SUA, iar iubita lui, jucătoarea austriacă Tamira Paszek, s-a îmbolnăvit (medicii i-au pus diagnosticul „trigeminală neuralgia”), Ion Țiriac a sărit în ajutorul lui Pavel. I-a oferit un apartament în complexul ”Stejarii”, acolo unde are casă și Halep. I-a fost ușor celui mai bun jucător de tenis al României de la Ilie Năstase încoace să o pândească pe Halep, iar când a simțit-o în derivă, i-a propus să o ajute.
Are alt kinetoterapeut
Pavel caută de ceva timp pe cineva care să-i ofere un salariu de lux. A eșuat cu sârboaica Jelena Jankovici, nu i-a mers nici colaborarea cu germanul Benjamin Becker, iar ploile cu bancherul clujean Horia Ciocirlă (fiul acestuia, Patrick, se anunța un jucător de mare viitor) s-au stricat de multișor. Fără soluții bănoase, Pavel a fost nevoit să se mulțumească cu rolul stingher și prost plătit de la Cupa Davis, unde este căpitan nejucător. La rândul său, Simonei îi convine de minune rolul multiplu pe care-l poate juca Pavel: antrenor și partener de antrenament. Pentru sportivă, cheltuielile se reduc, în acest fel, simțitor. Halep nu va mai trebui să care după ea, în toată lumea, și un sparring partner, căruia să-i achite cazare, masă, avion și salariu săptămânal. Pavel, constănțean de-al ei, le poate face pe toate. Acum, la US Open, Halep a avut partener de bătut mingea. Iar ca o altă măsură de progres, și-a schimbat kinetoterapeutul.
Cahill nu l-a depășit pe Fissette
Darren Cahill se retrage, treptat, din colaborarea cu Simona cu un ”palmares” nedemn de cartea lui de vizită. Omul care i-a făcut mari pe Andre Agassi și pe Lleyton Hewitt n-a fost în stare să-i asigure Simonei saltul de pe locul 2 pe prima poziție WTA. Halep a ratat de patru ori posibilitatea să devină lider mondial, la Roland Garros, la Eastbourne, la Wimbledon și la Cincinnati. Rămâne doar cu finala de la Paris, din acest an. În cei doi ani cu Cahill, tenismena noastră a disputat 7 finale, dintre care a câștigat doar patru: Madrid, de două ori, București și Openul Canadei. Ca o comparație, tot pe locul 2 și o finală de Mare Șlem, la RG 2014, i-a asigurat și belgianul Wim Fissette. Așadar, niciun progres. De Fissette, se știe, Simona nu s-a despărțit deloc elegant, printr-un SMS. Lui Cahill îi asigură o ieșire din scenă de altă natură.
Australianul, acuzat că i-a distrus stilul
Cahill i-ar fi distrus stilul Simonei. Australianul i-a schimbat serviciul (a scurtat lansarea sferei galbene, pentru a folosi mai bine forța gravitațională). De asemenea, Halep a fost silită să lovească dreapta inversă (forehand inside out), chiar dacă are cel mai bun rever în lung de linie din tenisul feminin (ca să joci dreapta inversă, precum o făcea spaniolul Carlos Moya, pierzi secunde vitale, pentru a te așeza la minge, iar avantajul vitezei de deplasare, pe care-l deținea Halep, dispare astfel). Cahill s-ar face vinovat și de tactica adoptată împotriva Sharapovei: a silit-o să joace pe mediană, pentru a evita deschiderea terenului și obținerea de unghiuri pentru rivală. Doar că, astfel, i-a pus mingile în rachetă Mariei, care a lovit năprasnic, fără să fie obligată prea des să se găsească în disconfort pozițional în teren. Rusoaica a avut 60 de lovituri câștigătoare și 64 de greșeli neforțate! În schimb, Halep a avut puține ”winnere”, astfel că se poate spune că australianul este pentru Halep un fel de Daum pentru România. Multă imagine și prea puține lucruri concrete. Iar serviciile lui costă. Chiar ustură! Cahill primește un milion de dolari plus 10 la sută din toate prize money-urile (premiile în bani) câștigate de Simona.
Daniel Dobre și plicul cu 3.000 de dolari
Comparativ cu alți tehnicieni, suma încasată de Cahill este uriașă. Pavel se mulțumește și cu 8.000 de euro pe lună, fără alte bonusuri. Lui Daniel Dobre, care a mers peste tot în turnee alături de Simona (Cahill o însoțește doar la marile turnee), sportiva i-a oferit 5.000 de euro. După Indian Wells, Simona a căutat să-i furișeze un plic cu 3.000 de dolari, motiv pentru Dobre să-și dea seama că nu este apreciat cum trebuie. Atunci, a decis să-și ia câmpii. Situația unui alt tehnician român în raport cu Halep este edificatoare. Firicel Tomai este cel care a scos-o în lume pe Simona Halep, începând din 2008. Antrenorul a acceptat ca în primii doi ani de contract să nu fie plătit. Iar acum, oarecum justificat, ar dori și el o felie din uriașul și deliciosul tort (19.131.450 de dolari a câștigat Halep, potrivit WTA, doar din tenis; are în palmares 15 turnee câștigate).
Antrenorii din cariera Simonei Halep
Ioan Stan, Nicuşor Ene, Daniel Dragu, Liviu Panait, Radu Popescu (junioare)
Firicel Tomai (2008-2013)
Andrei Mlendea (2013)
Adrian Marcu (2013)
Wim Fissette (2014)
Victor Ioniță (2015)
Darren Cahill (2016-prezent)