ACTUALIZARE 8 august. Sindicatul National Sport și Tineret anunță că salariații din unitățile subordonate Ministerului Tineretului și Sportului și din federațiile sportive naționale au intrat în greva generală începând de astăzi, 8 august, ora 8.00.
”De la declansarea protestelor nu s-au facut progrese in rezolvarea nemulțumirilor celor care muncesc in Sport si Tineret, MTS-ul nu a initiat negocieri reale pentru deblocarea situatiei reclamate. Angajatii din subordinea MTS sunt hotarati sa isi recapete drepturile, sa nu mai munceasca fara sa fie platiti si solicita: “plata egala pentru munca egala”.
Protestul se va desfasura la nivel național si va afecta activitatea din: Cluburile Sportive Municipale, Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret, Directia pentru Sport si Tineret a Municipiului Bucuresti, Casele de Cultura ale Studentilor, Complexurile Sportive Nationale si Federatiile Sportive Nationale.
Probleme si revendicari
- in cadrul subordonatelor MTS sunt salarii diferite pentru functii similare; solicitam egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat in plata pentru functii similare
- lipsa de personal si supraincarcarea cu sarcini a angajatilor existenti; administratorul este si mecanic si fochist si instalator si sofer etc; cumulul de functii este dus la extrem, fara beneficii salariale dar cu toata raspunderea presupusa de gama integrala de atributii
- MTS este imun la orice propunere de corectare a situatiei salariatilor si respinge dialogul constructiv; putinele intalniri se produc cu greu si fara finalizare concreta
- 70% dintre salarariati au venituri de 1.300 de lei net fara diferentiere in functie de studii, functii, raspundere sau complexitatea muncii
- functiile specifice (medic, asistent medical, kinetoterapeut, psiholog, maseur, sofer, receptioner, cameriste, profesor – antrenor) sunt incadrate incorect si neunitar; marea majoritate a salariilor sunt aproape de minimul brut pe economie;
- nu se acorda sporul/gradatia de vechime; sunt platiti la fel si angajatii cu 1 an si cei cu 35 de ani vechime; desi exista hotarari judecatoresti care spun ca gradatia de vechime se acorda la salariul de baza minim brut si nu este inclus in acesta, MTS refuza aplicarea acordarea gradatiei de vechime
- exista situatii de inechitate salariala in care noul angajat are salariu mai mare decat cel cu vechime
- nu este platita munca in zilelele de sambata, duminica si sarbatoare legala si nici munca suplimentara
- pontajele nu reflecta situatia reala iar MTS refuza sa intervina in aceasta problema; daca s-ar efectua pontarea corecta conform Codului muncii, ar fi evidentiate sute de mii de ore suplimentare prestate anual
- nu se mai acorda sporul de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul national
- incepand cu 1 ianuarie 2018 antrenorilor cu sportivi la lotul national le-au scazut veniturile
- in MTS in afara salariului de baza nu se acorda nici un spor prevazut de lege
- nu se aplica noul regulament de sporuri pentru conditii de munca la nivelul MTS si al unitatilor subordonate, din motive bugetare; MTS nu confirma solicitarea fonduriolor necesare la rectificarea bugetara
- MTS impune o salarizare inechitabila in federatiile sportive nationale, respectiv salariul minim pe economie, fara diferentiere dupa functie, studii, vechime etc.
- Nu se acorda voucherele de vacanta in toate structurile subordonate MTS, iar impozitarea a fost realizata neunitar
Calendarul actiunilor a ajuns in punctul maxim:
- Vineri, 27 iulie 2018 – Greva de avertisment, ziua I
- incetarea activitatii intre orele 10.00-12.00 in Sport si Tineret
- in intervalul mentionat, salariatii au protestat in fata propriilor institutii
- Joi, 2 august 2018 – Greva de avertisment, ziua a II-a
- incetarea activitatii intre orele 10.00-12.00 in Sport si Tineret
- in intervalul mentionat, salariatii au protestat in fata propriilor institutii
- Joi, 2 august 2018, intre orele 10.00 – 12.00 MITING DE PROTEST la MTS
- au participa 300 de persoane din Bucuresti si din tara,
- mitingul a fost urmat de un mars spre Guvern
- Miercuri, 8 august 2018, GREVA GENERALA,
- incetarea totala a activitatii in Sport si Tineret pana la solutionarea revendicarilor.
Am acceptat prea multe compromisuri care ne-au transformat intr-o masa de manevra si aproape ca am inceput sa credem ca asta este normalitatea. Ministerul Tineretului si Sportului trebuie sa inteleaga ca suntem determinati sa ne obtinem drepturile si ca nu vom da inapoi.
–––
„Noi am fost azi chemaţi la consultări de conducerea Ministerului Tineretului şi Sportului. Ne-am întâlnit cu secretarul general din cadrul MTS, Ion Cristinel Rujan, am discutat, dar nimic concret. În continuare numai promisiuni. Apoi am vorbit cu membrii de sindicat din toată ţara şi nici nu vor să audă de suspendarea grevei. Aşa că am decis ca greva generală în sport şi tineret să se desfăşoare vineri, conform programului stabilit. Vom reveni şi cu un comunicat în care vom preciza grupele SNST şi unităţile care intră de mâine dimineaţă. Probabil vom actualiza pe măsură ce vor confirma. De asemenea, vom anunţa şi grupele unde s-au făcut presiuni din partea directorilor ca angajaţii să nu participe la grevă, deşi au transmis către sindicat tabelele cu semnături”, a spus Nagy pentru AGERPRES.
Liderul de sindicat a menţionat că secretarul general al MTS a invitat conducerea SNST să negocieze, miercuri, contractul colectiv de muncă şi acordul colectiv de muncă. Această negociere se va desfăşura însă independent de greva generală. „În paralel vom merge la şedinţa de mâine pentru negocierea CCM/ACM. Pentru că a expirat contractul colectiv de muncă din 7 iulie. Noi le-am tot spus să discutăm, dar nu au răspuns până acum. Însă repet, această întâlnire va avea loc în paralel cu greva generală”, a adăugat Andy Nagy.
Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST), afiliat la Federaţia Publisind şi membru al Blocului Naţional Sindical, a organizat în ultima perioadă mai multe acţiuni de protest, angajaţii MTS fiind nemulţumiţi de inechităţile salariale din domeniu.
În 27 iulie, angajaţii MTS au intrat în grevă de avertisment şi au organizat un miting de protest în faţa sediului ministerului. La 2 august, acţiunea de protest la care au participat 250 de persoane s-a repetat, membrii de sindicat cerând demisia ministrului Ioana Bran şi plecând apoi în marş spre Guvern.
Conform programului SNST, acţiunile de protest vor culmina cu greva generală în 8 august şi încetarea totală a activităţii în Sport şi Tineret până la soluţionarea revendicărilor.
Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) susţine că protestează în numele a peste 3.500 de salariaţi din Sport şi Tineret. Conform conducerii SNST, 70% din personal, indiferent de vechime, studii, funcţie, este plătit cu 1.300 lei net/lună.
Revendicările SNST sunt: egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plata, conform Deciziei CCR nr.794/2016, reîncadrarea personalului conform Legii nr.153/2017 (diferenţiat pe funcţii, răspundere, vechime), plata muncii în zilele de sâmbătă şi duminică, sărbătorile legale şi a orelor suplimentare, acordarea sporului de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional, acordarea sporurilor – aplicarea regulamentului de sporuri, egalizarea salariilor celor din federaţiilor sportive naţionale, la nivelul celor din subordonatele MTS, acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii federaţiilor sportive naţionale, suplimentarea numărului de angajaţi, deblocarea posturilor vacante şi prelungirea contractului colectiv de muncă.
Poate te interesează și Sorana Cîrstea a învins-o pe Monica Niculescu la Montreal. Irina Begu a fost eliminată
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!