Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, a dat un ultimatum Moscovei, cerându-i să ofere până astăzi, la miezul nopții, explicații credibile referitoare la cazul Skripal; în caz contrar, autoritățile de la Londra își rezervă dreptul de a reacționa cum cred de cuviință. Printre măsurile vehiculate în mass-media insulară se numără retragerea mai multor reprezentanți din Rusia, declaranșarea unei contraofensive cibernetice la adresa acesteia, dar și boicotarea Cupei Mondiale de fotbal.
Boicotarea Cupei Mondiale de fotbal pe care Rusia o va găzdui la vară nu ar însemna, totuși, neprezentarea naționalei de fotbal a Angliei de la turneul final, ci doar absența oficialilor britanici de la ceremoniile și partidele competiției. Potrivit cotidianului The Times, demersul Angliei ar putea fi imitat de Australia, Japonia și Polonia.
Există mai multe capete de acuzare contra Rusiei
Ziarul german Bild a mers și mai departe și și-a întrebat cititorii dacă ar fi de acord cu absența naționalei țării lor de la Cupa Mondială din Rusia, în semn de protest pentru tentativa de otrăvire a cărui victimă a fost Serghei Skripal și fiica lui. 52% dintre respondenți s-au declarat împotriva acestei măsuri. Germania este deținătoarea trofeului și una dintre favoritele ediției din acest an.
Tentativa de otrăvire a fostului spion Serghei Skripal și a fiicei este doar ultimul, nu și singurul scandal în care a fost implicată țara gazdă a Cupei Mondiale din 2018. Cei care doresc sancțiuni împotriva Rusiei și boicotarea turneului final invocă mai multe capete de acuzare: invadarea Peninsulei Crimeea, războiul din estul Ucrainei, bombardarea civililor în Siria, discriminarea minorităților sexuale, repetatele cazuri de dopaj, îngrădirea libertății presei, ba chiar și masacrarea câinilor și a pisicilor fără stăpân din orașele care vor găzdui meciuri la turneul final.