Libertatea: A fost o iarnă grea…
Mircea Roman: Zăpada şi îngheţul au afectat mult pregătirea lotului. Am plecat în Turcia, la apă caldă, apoi la Năvodari pentru a aştepta să se dezgheţe lacul Snagov.
Acum, că lacul Snagov e dezgheţat, mai există alte impedimente în pregătire?
Ne aşteptăm ca, odată cu venirea căldurii, proprietarii şalupelor să iasă din nou la plimbare pe lac, ceea ce nu e deloc bine pentru fete. Cred că, dacă pentru următoarele două cicluri olimpice ne-am muta pregătirea la Năvodari, am face un lucru foarte bun. Aşa nu ne va mai deranja nimeni.
Mai e foarte puţin timp până la Olimpiadă. Cât de mare e concurenţa?
Avem, practic, două generaţii în lot. Una a „bătrânelor”, multiple campioane olimpice, şi alta a fetelor tinere. Concurenţa e, într-adevăr, mare, iar acest lucru reprezintă un lucru benefic.

Obiectiv: două medalii la JO

Cum le-aţi convins pe Andrunache şi pe Susanu să revină?
Nu a fost nevoie să le conving eu. Înainte de a reveni în lot, ele şi-au aranjat chestiunile familiale, mai cu seamă că sunt căsătorite şi au copii. Am convenit ca, periodic, copilaşii lor să vină să stea aici, în cantonament, pentru a le fi aproape.
Şi dumneavoastră trăiţi în acelaşi cantonament 24 de ore din 24….
Nu am fost nici măcar tată de weekend. Copilul meu a crescut fără mine, din cauza programului. Uşor nu mi-a fost. Am albit în canotaj. În Constanţa am un apartament, dar vecinii nici nu mă mai recunosc, pentru că trec foarte rar pe-acolo. La final de săptămână mă văd cu soţia la casa noastră de lângă Braşov. Aşa că ştiu foarte bine sacrificiile pe care le fac aceste fete. Spre exemplu, băieţelul Georgetei Andrunache întreabă de ce mama lui pleacă deacasă duminica. E impresionant… Familia canotajului e însă una specială.
Aţi fost ofertat să antrenaţi în altă ţară?
Da. Ultima ofertă a venit din Turcia. Mi s-a propus un salariu între cinci şi şapte mii de euro pe lună. Am refuzat, pentru că nu m-aş putea desprinde de aceste locuri de care mă leagă atâtea lucruri frumoase.
Ce obiectiv aveţi pentru Olimpiada de la Londra?
Două medalii, una obligatoriu de aur.
FOTO: Gabriel Miron

Urmărește-ne pe Google News