Serena Williams – 23 de titluri de Mare Șlem în era Open

Pe 28 ianuarie, Serena Williams o învingea cu 6-4 6-4 în finala Australian Open pe sora ei, Venus Williams, și cucerea al 23-lea titlu de Mare Șlem din carieră. Jucătoarea americană de tenis stabilea astfel un nou record mondial în era Open, depășind-o pe germanca Steffi Graff, care a câștigat de-a lungul carierei doar 22 de trofee de Mare Șlem. Și cine știe unde s-ar fi oprit Serena, dacă sarcina n-ar fi obligat-o să ia o pauză? Ea se află acum la un singur titlu în spatele recordului absolut, deținut de australianca Margaret Court (24). Având în vedere că următoarea jucătoare activă din top are doar 7 titluri de Mare Șlem (Venus Willams), e de înțeles de ce performanța Serenei nu va fi egalată prea curând.

Serena Williams, cu trofeul câștigat la Australian Open 2017. (FOTO: EPA)

Golden State Warriors – cea mai timpurie calificare

Golden State Warriors a câștigat titlul în NBA în iunie, după o finală cu Cleveland Cavaliers (4-1). Înaintea acestui succes major, californienii stabiliseră un record în istoria campionatului profesionist nordamerican de baschet, bifând cea mai timpurie calificare în play-off-ul competiției (pe 25 februarie). Tot ei au avut nevoie și de cele mai puține meciuri pentru a câștiga un titlu în NBA – 17 (16 fiind minimul necesar).

Kevin Durant (în albastru), baschetbalistul lui Golden State Warriors, marcând în timpul unui meci cu Oklahoma City Thunder. (FOTO: EPA)

Mary Jepkosgei Keitany – record mondial la maraton

Pe 23 aprilie, Mary Jepkosgei Keitany a câștigat renumitul maraton de la Londra cu timpul de două ore, 17 minute și o secundă, ceea ce reprezintă un nou record mondial pentru o probă exclusiv feminină. Kenianca în vârstă de 35 de ani mai deține recorduri mondiale în probele de 10 mile (50 de minute și 5 secunde), 20 de kilometri (o oră, două minute și 36 de secunde) și 25 de kilometri (o oră, 19 minute și 53 de scunde).

Mary Jepkosgei Keitany, salutând publicul la sfârșitul unei curse câștigate. (FOTO: EPA)

Cristiano Ronaldo – 367 de goluri în elita Europei

Pe 17 mai, Cristiano Ronaldo (32 de ani) a înscris pentru Real Madrid în meciul cu Celta Vigo, ajungând la 367 de goluri în cele mai puternice cinci campionate din Europa. Portughezul, care a jucat și în tricoul lui Manchester United, a doborât astfel recordul englezului Jimmy Greaves, care marcase 366 de goluri pentru Chelsea, AC Milan, Tottenham și West Ham United, în perioada 1957-1971.

Cristiano Ronaldo (dreapta) șutează la poartă în timpul meciului Real Madrid – Celta Vigo. (FOTO: EPA)

Rafael Nadal – 10 titluri la Roland Garros

Pe 11 iunie, Rafael Nadal (31 de ani) l-a învins pe elvețianul Stan Wawrinka (6-2, 6-3, 6-1) în finala de la Roland Garros, cucerind trofeul pentru a zecea oară în carieră. Spaniolul și-a bătut astfel propriul record (9 titluri la Roland Garros), stabilit în 2014, după ce, în 2013, egalase performanța francezului Max Decugis (8 titluri la Roland Garros).

Rafael Nadal, pozând fericit alături de trofeul câștigat la Roland Garros 2017. (FOTO: EPA)

Roger Federer – 8 titluri la Wimbledon

Pe 17 iulie, Roger Federer (36 de ani) l-a învins pe croatul Marin Cilic (6-3, 6-1, 6-4), în finala de la Wimbledon. A fost al optulea triumf al elvețianului pe iarba londoneză, performanță fără precedent în istoria competiției. Anterior, Federer împărțea primul loc în topul celor mai multe triumfuri la Wimbledon cu britanicul William Renshaw și cu americanul Pete Sampras (câte 7 titluri).

Roger Federer sărută trofeul cucerit la Wimbledon 2017. (FOTO: EPA)

Floyd Mayweather – 50-0 la profesioniști

Pe 26 august, boxerul Floyd Mayweather (40 de ani) l-a învins prin KO tehnic, în repriza a zecea, pe irlandezul Conor McGregor (29 de ani), starul campionatului profesionist nordamerican de arte marțiale mixte, în ceea ce presa de specialitate a numit ”meciul secolului”. A fost a 50 victorie din tot atâtea posibile obținută de Mayweather la profesioniști, succes prin care a depășit recordul legendarului Rocky Marciano, care data din 1955.

Floyd Mayweather (dreapta), încercând să-l lovească pe Conor McGregor în timpul meciului disputat pe 26 august 2017. (FOTO: EPA)

Lewis Hamilton – 72 de pole-positions

Pe 2 septembrie, cu ocazia Marelui Premiu de Formula 1 al Italiei, disputat pe circuitul de la Monza, Lewis Hamilton a obținut al 69-lea pole-position din carieră, doborând vechiul record, care îi aparținea germanului Michael Schumacher din anul 2006. Până la sfârșitul sezonului, britanicul avea să-și îmbunătățească propria performanță cu încă trei pole-position, cucerind titlul mondial la piloți.

Lewis Hamilton, mulțumit la sfârșitul sesiunii de calificări a Marelului Premiu de Formula 1 al Italiei. (FOTO: EPA)

Germania – parcurs de vis în preliminariile CM

Pe 8 octombrie, naționala de fotbal a Germaniei învingea cu 5-1 reprezentativa similară a Azerbaidjanului, încheind en fanfare preliminariile Cupei Mondiale din 2018. Cu 10 victorii din tot atâtea posibile și cu un golaveraj zdrobitor (43-4), nemții au reușit cel mai bun parcurs al unei naționale în preliminariile unei ediții a Cupei Mondiale, depășind performanța reușită de Spania în preliminariile CM 2010 (30 de puncte, golaveraj 28-5).

Thomas Muller (stânga) și Toni Kroos, discutând după marcarea unui gol pentru naționala Germaniei. (FOTO: EPA)

Lionel Messi – 526 goluri pentru o singură echipă

Pe 23 decembrie, Lionel Messi a înscris pentru Barcelona în meciul câștigat cu 3-0 pe terenul marelui rival Real Madrid. A fost golul cu numărul 526 reușit de argentinian în tricoul Barcelonei în campionat, nou record în cele mai puternice 5 ligi europene. Precedenta performanță similară îi aparținuse germanului Gerd Müller: 525 de goluri marcate pentru o singură echipă (Bayern München, în perioada 1964-1979).

Lionel Messi exultă după golul marcat pentru Barcelona în meciul cu Real Madrid, din 23 decembrie 2017. (FOTO: EPA)

Urmărește-ne pe Google News