Arbitrul Cristina Ionescu (35 de ani) şi-a în­­­­depli­­nit visul: va deveni mamă la în­­­­ceputul anu­lui viitor. Însărcinată în luna a treia, ea nu caută hăi­nu­ţe sau jucării pentru bebeluş, ci îşi continuă activitatea profesio­nală. Ieri, reporterii Li­­­­ber­­­­tăţii au găsit-o în comuna Berceni, împărţind legea la un meci de Liga a III-a dintre echipa gazdă şi Clinceni.

Însărcinată în luna a treia, arbitrul din Alexandria a continuat să conducă meciuri în diviziile inferioare. Dar pentru a putea fi trimisă la partidele din cadrul Campionatului Mondial de fotbal feminin, desfăşurat în America de Sud, va trebui să treacă testele medicale şi fizice. “Eu mă simt excelent şi nu cred că vor fi probleme, dar se mai pot întâmpla multe până la startul competiţiei. Medicul nu mi-a interzis efortul. În plus, mişcarea face bine copilului, iar eu voi încerca să arbitrez cât mai mult. Am avut o colegă, Petruţa Iugulescu, care a fost la meciuri până în luna a şasea. Depinde de cum va evolua sarcina. În plus, faptul că voi fi aproape de fotbal nu poate să-mi facă decât bine, pentru că iubesc acest joc”, ne-a explicat Cristina.

Se va mărita anul viitor cu un coleg

Anul viitor, Cristina se va căsători cu arbitrul asistent din Liga 1 Ionuţ Babadac. Deocamdată este ocupată cu arbitrajul şi cu studiile. După ce a terminat Facultatea de Maşini şi Instalaţii a Universităţii din Petroşani, acum ea studiază limba română şi limba engleză şi face o specializare în Informatică, la o universitate din Bucureşti. Cel mai haios lucru i s-a întâmplat la un meci din Liga a IV-a din Hudedoara. “Eram asistentă şi am validat un gol neclar, după ce văzusem că mingea trecuse linia porţii. A venit marcatorul la mine şi m-a pupat pe obraz, iar oamenii au început să aplaude”, rememorează viitoarea mamă.

«Îşi poate continua activitatea»

„În principiu, poate continua antrenamen­­­­­tele sau participa la meciuri ca arbitră, eventual doar să diminueze efortul şi numărul de kilometri la fie­­­­care an­­­­tre­nament. De­pinde doar cât va rezista ea, altfel spor­­­­­tul îi face bine şi co­pilului, şi mamei în timpul sar­­­­­cinii. Cu siguranţă în­să că după şase luni nu va mai putea să aler­­­ge, pentru că va simţi că are un balon în burtică. Sin­­­­gurul sfat pe care i-l dau este să îşi facă eco­­­­grafii şi analize la înce­­­­putul fie­­cărui tri­­mes­tru de sar­­­­cină, ca să se asi­gure că totul e bine”, ne-a de­­­­cla­rat dr. Lau­­­renţiu Luca, di­­­­rectorul clinicii „Puls”.


Comparată cu Pierluigi Collina

Cristina Ionescu are 35 de ani, arbitrează din 1991 şi a făcut parte din echipa naţională de fotbal feminin, în perioada 1990-1996. Ea este de profesie inginer mecanic şi repre­zintă numele cel mai sonor din arbitrajul feminin românesc, fiind comparată cu celebrul Pierluigi Collina de către fostul fluieraş Ion Crăciunescu. Momentul de vârf al carierei sale o reprezintă finala Campionatului Mondial feminin din 2003, disputat în SUA, când a avut-o alături pe colega sa, Irina Mârţ. Are sute de meciuri arbitrate în campionatul de fotbal feminin al României, câteva zeci în cupele europene destinate sexului frumos şi cinci partide în Liga 1, fiind inclusă de FIFA, încă din 2007, pe lista arbitrilor din categoria Elite.

Urmărește-ne pe Google News