ACTUALIZARE, 28 ianuarie / Cristian Grigorașcu va vorbi la ora 14.00, la sediul Jandarmeriei Târgoviște. Cristian Grigorașcu (40 de ani, în prezent vicepreședinte al Comisiei Județene de Arbitri Dâmbovița) este jandarm. ”Există un angajat cu acest nume în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița. Acesta a depus o cerere de concediu de odihnă, în perioada 7 ianuarie – 2 februarie, în Antalya, Turcia”, a declarat pentru libertatea.ro Mr. Vătăşelu Ciprian, ofițer relaţii publice din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița ”Mircea cel Bătrân”.  

ACTUALIZARE 27 ianuarie: Arbitri bănuiți că ar fi implicați în mafia pariurilor s-au întors de urgență, astăzi, în țară.

ACTUALIZARE 27 ianuarie: Cornel Șfaițer, președintele moldovenilor,  pentru gsp.ro despre situația la care a fost martoră echipa sa în Antaly: ”Eu am văzut alt meci, nu cel cu Amkar. Și la ăsta nu mi s-a părut nimic dubios. Am vorbit cu Grozavu, lui i s-a părut o brigadă serioasă, cu căști. Nu mai văzuse până acum la meciuri amicale. Comunicau între ei. Arbitrii ăștia trebuie să plătească, cu vârf și îndesat. Trebuie să se ia măsuri foarte serioase, usturătoare. Nu mai au ce căuta în fotbal. Nu mai au voie să fie nici la amatori. Oamenii care fac astfel de lucruri trebuie să fie aspru, aspru, aspru penalizați. E munca unor oameni la mijloc. Sunt bani investiți. Ei își fac jocurile pe banii noștri. Nu mă așteptam să fie români niciodată. Eu am mai văzut și în anii trecuți niște brigăzi din Turcia care arbitrau prost, dar credeam că sunt foarte slabi pregătiți. Foarte slabi, ceva de eșalonul 4 la noi. La unul din jocurile de acum stăteam și mă uitam la tușier. De meciul cu Slovan Bratislava zic, foarte slab tușierul, foarte foarte slab. Leo Grozavu nu și-a dat seama că au fost 6 minute de prelungire”.

ACTUALIZARE 27 ianuarie. Daniel Niculae a dezvăluit pentru gsp.ro:””Da, am vrut să ratăm penalty-ul cu Pogon. L-a dat complet aiurea, i-am întrebat pe toți colegii noștri din careu dacă a fost vreo infracțiune, au spus că nu și atunci ne-am hotărât să ratăm. Probabil că așa era planul, să se marcheze până la pauză. Atunci am luat eu mingea și am tras pe lângă poartă. N-am vrut să îi facem jocul. Nu știam că e posibil să fi fost arbitri români, vorbeau în engleză și noi nu prea discutăm cu arbitrii. Ulterior, a acodat un penalty la fel de aiurea și pentru ei, n-a fost o intervenție care să imopună așa ceva și cei de la Pogon s-au hotărât și ei să rateze. Au tras pe lângă, dar fără să vorbească cu noi. Oficialii lor erau nemulțumiți că arbitrul strică meciul”.

ACTUALIZARE 27 ianuarie. ”Comisia Centrală a Arbitrilor a fost informată cu privire la situația care face obiectul investigației jurnalistice a Gazetei Sporturilor publicată în edițiile online și print de ieri și astăzi, derulând deja o cercetare și sprijinind Departamentul de Integritate al Federației Române de Fotbal în clarificarea acestui subiect.Arbitrii menționați au fost reținuți de la delegări urmând ca, după definitivarea cercetării și stabilirea concluziilor acesteia, CCA să facă publice măsurile pe care le va adopta, rezervându-și dreptul de a nu oferi alte comentarii până la acel moment”, se arată în decizia Comisie Centrale a Arbitrilor, postat pe site-ul Federației Române de Fotbal.

Marin Condescu, Pandurii Tg. Jiu, pentru gsp.ro: ”Nu pot să zic că am vazut ceva în neregulă la meciul cu Krîlia, a fost egal meciul, 2-2, și nici jucătorii nu-și au dat seama. Că or fi decis ei la un moment dat să dea un galben în nu știu ce minut, e posibil, dracu să ii ia! Dar eu n-am simțit, de ce să zic , dar dacă aș fi fost avertizat, m-aș fi uitat mai atent. De obicei, în amicale te uiți să-ți iasă jocul, să n-ai parte de accidentări, poate că dacă aș fi fost din domeniu, aș fi putut să-mi dau seama dacă a greșit ceva care să influențeze jocul. Văd că a fost și prin Cipru ceva, nici măcar nu m-am gândit vreodată că ar fi putut fi arbitrii români și aici și acolo, dar nici nu m-a interesat,  pentru că nu a fost treaba noastră”, a declarat Marin Condescu.

ACTUALIZARE 27 ianuarie. ”Arbitri români deghizați? În ce erau deghizați? Nu-mi vine să cred! Nu pot să cred asta. Om fi noi deghizați, acoperiți, descoperiți, dar să facem așa ceva e prea mult! Dacă cei de la integritate și de la CCA spun că știu cazul, atunci să plece acasă. Cum să faci așa ceva? Și dacă faci un meci la Vaslui între două sate trebuie să ai acordul comisiei de arbitri locale ca să ai arbitru. Mă uluiește toată povestea asta! Dacă erau arbitri din alte țări, puteau să greșească, puteau să știe arbitraj. Deaconu trebuie să se pronunțe, dacă spune că știe subiectul. Ce facem aici?”, a declarat Adrian Porumboiu, la Sport.ro.

”Deaconu n-a putut să facă dreptate ca arbitru, nu poate să facă nici la comisie. A făcut balet toată viața!”, a concluzionat Porumboiu. ”Știm despre subiect și facem propria cercetare. În momentul în care lucrurile se confirmă, vom discuta situația în Comisia Centrală și vom lua decizia care se impune”, a fost declarația lui Alexandru Deaconu, potrivit Gazetei Sporturilor.

ACTUALIZARE 27 ianuarie. ”Sunt uimit. Știam că am fost arbitrați de sloveni la primul meci și de bulgari la al doilea meci. Credeam că le știu pe toate în fotbal, dar se pare că nu. Noi n-am ieșit de pe teren la nici un meci. La meciul cu Ufa, am avut un penalty pe care l-am ratat și arbitrul a acordat repetare. La al doilea meci, am avut iar un penalty pe care l-am ratat. Meciurile au fost organizate de un agent de meciuri cu care lucrăm de mulți ani și n-am mai avut probleme până acum. În timpul meciului, când eram nemulțumiți de arbitraj, culmea e că noi încercam să vorbim cu arbitrii în engleză, credeam că sunt străini”, a spus președintele Iuliu Mureșan, de la CFR Cluj, la Dolce Sport.

Federbet, agenția mondială de monitorizare a pariurilor, reclamă modificări nefirești ale cotelor la partide în care au evoluat Astra, CFR, Pandurii și Botoșani.

Astra, două partide suspecte: Astra – Ural 4-2, Astra – Pogon 1-3

Două dintre partide sunt ale campioanei Astra, echipa antrenată de Marius Șumudică, antrenor suspendat din cauză că a jucat la pariuri. Meciurile s-au jucat în Cipru.

La primul, nu a existat nici o problemă de arbitraj. Jucat pe 22 ianuarie, în Cipru, meciul dintre Astra și echipa rusă Ural Ekaterinburg a fost câștigat de români cu 4-2, după ce la pauză a fost 1-1.

”Am monitorizat cotele de la mai mulți bookmakeri și avem îndoieli asupra modului de desfășurare a acestui jocul. Au fost modificări bruște de cote pentru victoria Astrei și pe faptul că se vor marca mai mult de 3,5 goluri. Din rezumatul meciului, totul s-a petrecut conform așteptărilor”, scrie Federbet pe pagina ei de Facebook, alături de imagini cu golurile.

Pe 25 ianuarie, Astra a pierdut cu polonezii de la Pogon Szczecin, 1-3.

Ambele tabere i-au acuzat pe arbitri că își doresc cu orice preț să se dea gol, după ce în prima repriză ”centralul” a acordat câte o lovitură de la 11 metri fiecărei echipe. Pentru că li s-au părut ușor acordate, jucătorii au ratat intenționat! La lovitura de pedeapsă a Astrei, centralul a dictat repetarea după ce Săpunaru a executat fără forță. Niculae a șutat apoi pe lângă poartă, ca să nu mai fie urmă de îndoială.  Șumudică a răbufnit la finalul primei părți, după ce arbitrii au prelungit-o cu șapte minute: ”Ce faceți, bă, ați jucat la pariuri?”. Pe finalul primei reprize, polonezii au primit și ei un penalty, dar și ei au ratat!

Interesant e că Șumudică îi boscorodea pe arbitri în engleză, numai că, cei anunțați de presa poloneză drept bulgari, erau conduși de un român, dezvăluie Gazeta Sporturilor. Centralul ar fi Cristian Catană, arbitru la Liga 3 și secretarul Asociației Județene de Fotbal Dâmbovița!
Iar unul dintre asistenții de la Astra – Pogon, care apare și el în imagini, ar fi Laurențiu Nicolae (în stânga lui Catană), un alt arbitru din Dâmbovița.

Circ la CFR Cluj – Ufa

Asistentul Nicolae nu e la primul meci din ultimele 10 zile acuzat de Federbet că e suspect de aranjament. El a oficiat și pe 17 ianuarie, tot în Cipru, CFR a învins echipa rusă Ufa cu 2-0. Colegul de la centru, se pare că al român, tot dâmbovițean, Dan Petre, prelungit nejustificat prima repriză cu 7 minute și a dictat un penalty inexplicabil pentru CFR în minutul 45+3!

Nascimento a executat penaltyul, dar a ratat. La semnalizarea asistentului, centralul a dictat repetarea și Bud a marcat!

Conform analizei Federbet, variația cotelor arăta că ”trebuia să se marcheze un gol în prima repriză și over 1,5 goluri la final”.
Deși Iuliu Mureșan, președintele de la CFR Cluj, știa că arbitrii sunt sloveni, se pare că și al treilea om din brigadă era tot un român, Cristian Grigorașcu, fost arbitru, actual observator și vicepreședinte al Comisiei Județene de Arbitraj Dâmbovița.

Alt meci dubios al arbitrilor: Botoșani – Perm

Conform Gazetei Sporturilor, Petre și Grigorașcu ar fi oficialt, La 8 zile după meciul CFR – Ufa, din Cipru, meciul lui FC Botoșani din Turcia, cu o altă echipă rusească, Amkar Perm (3-0). Primele două goluri au fost marcate din lovituri de la 11 metri. A doua a fost acordată în minutul 45+6! De data asta, românii s-au dat drept turci!

Primeau între 1.000 și 3.000 de euro

Cunoscuți ai celor patru își pun deja întrebări: ”Se riscă rău, nu mai e ca pe vremuri să nu vezi nimic de la meciul ăla… Acum apar poze, inregistrări video, toata lumea dă pe site-uri, transmite, televiziuni. Chiar așa să mergi la risc?”. Confor unor surse, românii era trimiși la înaintare de adevărații manipulatori de meciuri, pentru sume cuprinse între 1.000 și 3.000 de euro.
Un alt meci amical cu arbitri dubioși ar fi fost Pandurii – Krîlia 2-2. De asemenea, la jocul Echipa CFR Cluj – Mezokovesd (Ungaria), 4-1, ardelenenii ar fi ratat un penalty intenționat, prin Omrani, după ce lovitura ar fi fost acordată gratuit.
Confom regulamentului Comisiei Centrale a Arbitrilor, un arbitru poate pleca în străinătate pentru un meci amical doar cu acordul CCA. Cei trei arbitri activi și fostul arbitru nu aveau acordul nimănui. ”Știm despre subiect și facem propria cercetare. În momentul în care lucrurile se confirmă, vom discuta situația în Comisia Centrală și vom lua decizia care se impune”, a comentat Alexandru Deaconu, vicepreședintele CCA, pentru Gazeta Sporturilor. Și Departamentul de Integritate al FRF cercetează cazurile.

 

 

Urmărește-ne pe Google News