UPDATE 14.39: Mircea Sandu, fostul preşedinte al FRF, a vorbit la postul de televiziune Sport.ro despre alegerea Bucureştiului printre oraşele care vor găzdui partide din cadrul Campionatului European din 2020: ”Mă bucur că, prin prezenţa mea în Comitetul Executiv al UEFA, am putut susţine candidatura Bucureştiului şi că am putut să fac asta şi după ce n-am mai fost preşedintele FRF. Greul, însă, de abia începe. Trebuie ca, în mai puţin de şase ani, să îndeplinim toate condiţiile asumate. Trebuie modernizate şi căile de acces către alte oraşe mari din ţară, unde vor fi amenajate zone pentru fani.
Nu iau în calcul să candidez peste patru ani la preşedinţia FRF. Nu mă interesează să conduc federaţia în 2020, când se vor discuta şi la Bucureşti meciuri de la Campionatul European. Am 50 de ani de fotbal, mi-a ajuns. Ajut şi voi ajuta cu tot ce pot fotbalul românesc, dar atât”.
UPDATE: 14.17 ”Arena Naţională” din Bucureşti a fost aleasă pentru găzduirea unui meci din ”optimi” şi trei din faza grupelor!!! Celelalte ”optimi” vor avea loc la Copenhaga, Amsterdam, Bilbao, Dublin, Budapesta, Bruxelles şi Glasgow. Stadioanele respinse sunt cele din Sofia, Ierusalim, Minsk, Skopje, Stockholm şi Cardiff.
UPDATE 14.13: Oraşul Baku, din Azerbaidjan, va găzdui un meci din ”sferturi” şi trei din grupe. Arena din această localitate a costat nu mai puţin de un miliard de dolari! Ultimele sferturi de finală se vor juca la Roma şi la Sankt-Petersburg.
UPDATE 14.10: Michel Platini, preşedintele UEFA, a început să anunţe stadioanele care vor găzdui meciuri la Europeanul de peste 6 ani. Prima arenă anunţată este ”Wembley” din Londra, pe care se va juca finala şi semifinalele. Un meci din ”sferturi” şi trei din faza grupelor se vor disputa la Munchen.
UPDATE 14.07: ”Arena Naţională” n-a fost trecută printre stadioanele care vor găzdui partide din sferturile de finală ale Euro 2020. Motivul? UEFA cere ca aceste arene să aibă o capacitate de minimum 60.000 de locuri, iar stadionul bucureştean are doar 55.634 de locuri.
UPDATE 14.00: Festivitatea de la Geneva a început. România e reprezentată de Răzvan Burleanu, preşedintele nevalidat al FRF, Gheorghe Chivorchian, secretarul general al FRF, şi alţi membri ai Comitetului Executiv, printre care Octavian Goga. Nu lipseşte nici Mircea Sandu, fostul şef de la Casa Fotbalului. Românii au fost repartizaţi în sală lângă oamenii care susţin candidatura Budapestei!
––––––––
România va afla la ora 14.00 dacă va primi dreptul de a organiza meciuri de la turneul final al Campionatului European din 2020, primul care se va desfăşura în 13 oraşe din 13 ţări diferite. UEFA va anunţa azi care sunt oraşele desemnate să găzduiască jocurile de la turneul care va marca a 60-a aniversare a acestei competiţii. România se află în faţa unei premiere. Până în acest moment, cel mai important eveniment fotbalistic găzduit de Bucureşti a fost finala Ligii Europa din 2012, Atletico Madrid – Athletic Bilbao, scor 3-0.
În acest moment, în luptă se află 19 oraşe, din şapte zone diferite:
Zona Marea Britanie şi Irlanda
– Anglia (Londra, Wembley: 90.000 de locuri)
– Irlanda (Dublin, Aviva: 51.700 de locuri)
– Scoţia (Glasgow, Hampden Park: 52.063 de locuri)
Ţara Galilor (Cardiff, Millennium: 74.500 de locuri)
Zona Scandinavia
Danemarca (Copenhaga, Parken: 38.065 de locuri)
Suedia (Scokholm, Friends Arena: 50.000 de locuri)
Zona Nord – Est
Belgia (Bruxelles, National: 50.000 de locuri – proiect)
Germania (Munchen, Allianz: 75.000 de locuri)
Olanda (Amsterdam, ArenA: 56.000 – renovare)
Zona Sud
Italia (Roma, Olimpico: 72.698 de locuri)
Spania (Bilbao, San Mames, 53.332 de locuri)
Macedonia (Skopje, Filip II: 33.460 de locuri)
Zona Central-Estică
Bulgaria (Sofia, Slavia – 33.000 de locuri, renovare)
Ungaria (Budapesta, New Ferenc Puskaş: 65.000 de locuri – proiect)
Bucureşti (Arena Naţională, 55.600 de locuri)
Zona Est
Azerbaidjan (Baku, Olimpic: 68.000 de locuri – în construcţie)
Belarus (Minsk, Traktor – 33.000 de locuri – în renovare)
Rusia (Sankt Petersburg, New Zenit: 69.500 de locuri – în construcţie)
Zona Specială
Israel (Ierusalim, Teddy Stadium: 50.000 de locuri, în renovare)
Candidaturile care n-au şanse
Din cele 19 oraşe care şi-au depus candidatura, câteva au şanse mici din mai multe motive. Israelul şi Rusia au şanse mici datorită conflictelor din respectivele zone, Bulgaria, Belarus şi Macedonia pentru că au stadioane mici, iar Scoţia şi Ţara Galilor pentru că oricum sunt multe ţări zona Marii Britanii.
Cum se votează
Alegerea oraşelor se va desfăşura în trei etape. În prima rundă se va alege stadionul care va găzdui finala şi o semifinală. Acolo lupta se dă între Londra şi Munchen. Apoi se vor stabili patru oraşe care vor găzdui câte trei meciuri din grupe şi un sfert de finală. În ultima fază se vor alege opt oraşe care vor organiza câte trei partide din grupe şi un joc din optimi de finală.
Toată lumea joacă preliminarii
România ar putea organiza, în premieră, meciuri de la un turneu final de Campionat European, dar tricolorii nu sunt siguri de prezenţa la competiţie. Toate echipele vor juca în preliminarii! Aşadar, naţionala va avea o probă de foc de trecut înainte de a-şi vedea visul de a juca la un turneu final pe teren propriu.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!