Niciunul nu a scos niciodată vreun cuvânt despre vreo carte adevărată sau despre vreun scriitor cunoscut. Brusc, ne-am trezit că avem deja doi autori. Unul chiar foarte prolific. SportNews.ro v-a informat că Gigi Becali nu se mulţumeşte cu un singur titlu, ci pregăteşte trei lucrări. Niciuna nu este despre fotbal, ci au teme religioase. Mihai Stoica îşi pierde şi el timpul scriind, însă tema aleasă de el este fotbalul.
Dinspre celula lui Giovani Becali n-a răzbătut nicio informaţie cum că ar găzdui vreun tom elaborat de fostul impresar. Asta deşi Ioan Becali a spus, chiar înainte de a fi arestat, că, dacă va ajunge după gratii, va scrie o carte. „Puşcăria e o instituţie creată pentru a reeduca oamenii, nu este o sperietoare. La puşcărie intri ca să te mai linişteşti, apoi ieşi, dar dacă ţi-a plăcut, mai faci o faptă şi te duci iar. Ce, puşcăria e vreun urangutan ca să mă sperie? O să-mi las barbă să semăn cu un scriitor şi îmi voi scrie biografia. Când voi ieşi, dacă voi fi sănătos, voi regiza filmul „Don Giovani de România”, în care voi relata toată viaţa mea, începând din copilărie până la ultima parte a vieţii mele”, spunea Ioan, autointitulat Giovani, Becali încă din 2012.
Aplecarea subită spre scris a arestaţilor din fotbal este surprinzătoare. Vestea că Gigi Becali scrie o trilogie a căzut chiar ca un şoc. „Mie nu-mi place să citesc pentru că îmi lăcrimează ochii şi mă dor ochii”, spunea cu ani în urmă personajul care adăuga că singura pasiune statornică din viaţa sa o reprezintă oile. Acelaşi Gigi Becali a mai dezvăluit că a încercat să citească o carte, „ceva de Marin Preda”, dar a renunţat după ce a adormit la pagina a doua şi cartea i-a căzut pe ochi.
„Cu galben am subliniat pasajele ce mi-a plăcut, cu verde pe cele care nu mi-au plăcut şi nu le-am citit”
Gigi Becali nu s-a dat bătut. A mai încercat să ţină o carte în mână şi a reuşit s-o termine. Ce a înţeles, nimeni nu ştie, dar posterităţii i-a rămas un citat celebru: „Am citit «Manualul războinicului luminii» cu două markere. Cu galben am subliniat pasajele care mi-au plăcut şi unde m-am identificat cu eroul cărţii, iar cu verde pe cele care nu mi-au plăcut şi nu le-am citit”.
Dar asta nu e tot. Becali este orice, numai vreun om erudit nu. A recunoscut-o indirect chiar el când a sărit la gâtul unei legende a scrisului românesc, după ce îi tăvălise şi pe toţi care îşi câştigaseră statutul de legende ale clubului din Ghencea şi pe mulţi alţii: „Da’ cine e dom’ne Nichita Stănescu ăsta? A adus mai mulţi bani decât mine în România?”.
Gigi Becali, cel care îşi exersează acum talentul de scriitor, este acelaşi personaj care acum 10 ani, când a candidat prima oară la preşedinţia României, a dat din colţ în colţ când a fost întrebat ce liceu a terminat şi care s-a înscris la Facultatea de Drept la aproape 50 de ani, dar s-a plictisit şi n-a mai terminat-o! În urmă cu ceva ani, un cetăţean din Bistriţa s-a lăudat că a scris o carte despre Becali, dar Gigi nu s-a sinchisit. A zis că e ultimul lucru care-l interesează. Un alt moment halucinant avându-l în prim plan pe Gigi şi o carte s-a întâmplat tot acum aproape 10 ani, la un meci al Stelei la Braşov. Un celbru cerşetor de pe stadioane a încercat să-i smulgă o sumă cât de mică oferindu-i în schimb o carte – „Madame Bovary” -, dar Gigi n-a vrut s-o primească şi a aruncat-o de parcă i s-ar fi oferit vreo revistă porno.
Cât de coerentă va fi cartea lui Becali? Rămâne o întrebare care ar putea să-l ajute să vândă cartea. Pentru că publicul ştie că s-ar putea distra. Fiindcă Gigi a avut multe momente când a oferit veritabile „capodopere” lingvistice. „Sunt gândurile mele, care am zeci de gânduri: şi da, şi nu, şi ăsta, şi ăstălalt, care se-nvârt ca zecile gândurile astea în capul meu, dar nu e niciunul stabil”.
Asta ar fi culmea scrisului: să „compună” ceva Borcea, omul care n-are bibliotecă în casă
Marea surpriză ar fi, dacă din lotul celor nouă condamnaţi din fotbal, se va trezi să scrie o carte Cristi Borcea. Se ştie că fostul acţionar dinamovist n-are bibliotecă în casă – l-a dat de gol chiar dinamovistul Cornel Dinu – şi, în egală măsură, că este o sursă inepuizabilă de perle care scot la iveală pregătirea precară. De altfel, Borcea a terminat liceul la 26 de ani. Borcea s-a făcut de râs când a oferit propria variantă a „Crezului”, una „motorizată”: „Cred într-Unul Dumnezeu, Tatăl Autostivuitorul”. Şi tot el a mai spus că Dinamo n-a câştigat nu se mai ştie ce partidă fiindcă „am fost lipsiţi de ghinion”.