Arpad Paszkany, suspectat că a devalizat clubul CFR Cluj. Are dosar la DIICOT, fiind suspect de evaziune și de delapidare.
Dosarul de “delapidare în formă continuată și de evaziune fiscală în formă agravată și continuată” deschis de DIICOT în 2016 împotriva lui Arpad Paszkany, dosar în care Szekernyes și președintele CFR, Iuliu Mureșan, sunt acuzați de complicitate.
Bănuind că în spatele schemei se află Arpad Paszkany, procurorii s-au îndreptat în acțiunea lor împotriva fostului patron al clubului, însă dosarul nr. 69 D/P/201 a rămas de mai bine de un an în faza de cercetare la DIICOT Cluj.
44.105.000 €este suma totală oficială încasată de CFR Cluj de la UEFA în urma celor trei părticipări în grupele Champions League, după titlurile din 2008, 2010 și 2012.
În februarie 2015, Tribunalul Comercial Cluj admitea cererea clubului CFR 1907 de intrare în insolvență. Datoriile se ridicau la aproape 90 de milioane de lei, dintre care mai bine de jumătate, echivalentul a 11,5 milioane de euro, erau către bugetul de stat.
În timpul procesului de insolvență, au început să apară documente care demonstrau că, sub patronatul lui Paszkany, milioane de euro au ieșit din club prin firme-paravan înregistrate în paradisuri fiscale precum Cipru sau Seychelles.
9 trofee
a câștigat CFR Cluj în istorie. Toate au fost obținute în perioada în care Arpad Paszkany a finanțat clubul: 3 titluri, 4 Cupe ale României și două Supercupe. 30% din transferuri, într-o firmă offshore.
Prin transfer bancar, CFR i-a plătit firmei cipriote 3.480.682 de euro, iar diferența de 1.200.000 de euro a fost cesionată de Vianova către Arpad Paszkany prin două contracte de creanță datate în mai și iunie 2011!
Dacă suspiciunile procurorilor se adeveresc, Arpad Paszkany a folosit mai multe firme offshore pentru a scoate bani din club, fără a mai plăti taxe pe profit sau pe dividende.
În cazul în care suma de 10 milioane de euro sifonată prin Vianova ar fi rămas în contabilitatea clubului și ar făcut parte din profit, aproape 4 milioane le-ar fi revenit celorlalți acționari de la CFR sub formă de dividende. Restul de 6 milioane ar fi fost impozitat de stat cu aproape un milion de euro.
Arpad Paszkany nu a fost pentru prima dată în vizită la Parchet odată cu acest caz. În 2012, el a fost împlicat în cazul Gazeta, fiind acuzat de șantaj și constituire de grup infracțional.
Suspect și el în dosar, Iuliu Mureșan este în continuare președintele clubului, deși CFR are un nou finanțator.
În februarie 2017, Arpad Paszkany și-a vândut acțiunile către Marian Băgăcean, un om de afaceri din Cluj ale cărui firme rulează – potrivit portalului Termene.ro – doar câteva zeci de mii de euro.
Investigația pe larg, în Gazeta Sporturilor.