”E o competiție grea la care participă toată elita mondială a acestui sport. E prezent și Kilian Jornet, cunoscutul alergător montan. E greu să-ți pui un obiectiv foarte tare. Personal, dacă mă plasez în prima jumătate a clasamentului ar fi extraordinar”, a spus Ionuț Gălițeanu, unul dintre cei cinci sportivi care sunt însoțiți în Elveția și de antrenorul Lucian Clinciu.

”Pot apărea suprize la proba de sprint, pentru că dacă faci greșeli ești la revedere”, a adăugat Gălițeanu. ”E prima mea cursă afară. Nu am nicio emoție, nu mă sperii eu din orice”, ne-a precizat râzând și Cătălin Clinciu. Cei cinci sportivi sunt prezenți vara la cursele de alergare montană din România, terminând de obicei în top.

Cătălin Clinciu a sosit pe locul patru la general la cursa scurtă de la Azuga Trail Race (56.24) – 10 km cu 600 m diferență pozitivă de nivel, Viorel Pălici, pe poziția doua la cursa lungă de la aceeași competiție (2.21.30) – 27 de kilometri cu 1.600 m diferență pozitivă de nivel iar Ionuț Gălițeanu pe locul 4 la Vertical Trail Race Bușteni (1.05.06) – 5km cu 1.300 metri diferență pozitivă de nivel.

Cinci probe de schi alpinism

În timpul celor șapte zile de concurs se va lua startul la cinci probe: vertical, individual, pe echipe, sprint și ștafetă. Proba de vertical, cursă numai în urcare, presupune o distanță de aproape 5 kilometri, cu o diferență pozitivă de nivel de 847 de metri. Proba individuală are 12,5 km și 1.700 de metri diferență de nivel pozitivă și negativă (4 urcări și 4 coborări) și cu trei treceri pe picioare ce însumează 250 de metri. Proba de sprint are aproximativ 1,1 km, cu 90m diferență pozitivă de nivel și tot atât negativă și cu trecere pe picioare de 30 de metri.

Cursele de schi alpinism (ski mountaineering în engleză) au loc în zone montane înzăpezite, de obicei în afara zonelor amenajate, cum ar fi pârtiile. Sunt curse în care concurenții urmăresc un traseu stabilit fiind nevoiți să treacă prin mai multe puncte de control. Cu rucsacul în spinare, se poate urca pe schiuri sau chiar pe jos, cu schiurile în brațe, se poate ajunge la peste 3.000 de metri altitudine și se pot aduna în timpul unei curse diferențe de nivel de mii de metri. Schi alpinismul ar putea deveni sport olimpic începând cu ediția din 2018.

Urmărește-ne pe Google News