8.850 de plătitori pe 1 ianuarie

Chiar dacă a fost programat în prima zi a noului an, jocul s-a disputat “sold out”, adică a făcut “casă închisă”, adunând 8.850 de fani în tribună, record de asistenţă al sezonului.
Acum, trofeul se decernează în urma rezultatelor tur-retur dintre aceste două formaţii. În prima partidă, de pe 26 decembrie, fusese remiză, 23-23. Returul, desfăşurat pe ploaie şi intimidat de vântul în rafale, a făcut toţi banii, adică 25 de lire tichetul.
Vântul a “ucis” transformerii, care au ratat mult, iar întâlnirea a fost practic decisă de un cartonaş galben (eliminare la oaspeţi), urmat de un eseu voinicesc, pe grămadă, validat cu arbitraj video. O încercare ce ne-a adus aminte de “stejari”, care, la ultimul Mondial, au oferit meciul vieţii cu Scoţia, pierzând eroic, doar 24-34!
A fost 17-12 la final pentru Warriors, care au sărbătorit câştigarea Cupei cu mulţimea, cu şampanie şi cu artificii. Au păstrat trofeul, pe care şi-l adjudecaseră şi în ultimele două stagiuni. A fost o experienţă trăită formidabil, alături de miile de entuziaşti care îşi ţineau răsuflarea la fiecare lovitură de pedeapsă, indiferent cine o executa, pentru a-i lăsa pe cei care şutează să se concentreze. O lecţie de fair-play, între două trupe alcătuite la acest joc exclusiv din scoţieni.

Ultima rivalitate din fotbal «s-a stins» în 1994

Derby-ul Warriors – Edinburgh e considerat cel mai longeviv din istorie, disputându- se neîntrerupt din 1872. Rivalităţile din fotbal au apus: “Sheffield derby”, între Sheffield FC şi Hallam, s-a disputat prima oară în 1860, însă acum ambele echipe sunt în eşaloane inferioare din Anglia şi se mai întâlnesc doar “de plăcere”. Disputa Notts County – Nothingham Forrest, a cărei primă ediţie a fost în 1866, “s-a stins” în 1994, când formaţiile au ajuns în eşaloane diferite, după 93 de partide directe. Un derby tare e “Old Firm” din Scoţia, Rangers – Celtic, care se joacă din 1888.

Termenul «derby» vine din călărie

Termenul de derby provine din concursurile de călărie. Cel mai longeviv derby de călărie din lume, care se dispută şi azi, e considerat Kentucky Derby, care va avea a 138-a ediţie pe 5 mai. Primul eveniment a fost consemnat în 1875.

La ediţia din acest an din Louisville, din statul american Kentucky, sunt aşteptaţi peste 150.000 de spectatori. În zilele noastre, sensul de derby s-a extins şi defineşte o rivalitate sportivă la nivel local sau naţional.
fotografii: Mihai Toma

Urmărește-ne pe Google News