Astăzi începe faza eliminatorie a turneului final din Anglia, în care orice greșeală, oricât de mică, poate costa extrem de scump. Pentru prima dată în istoria competiției, fiecare sfert de finală va pune față în față reprezentante ale celor două emisfere. 

Și tot pentru prima dată în istoria competiției sunt șanse mari ca în semifinale să ajungă echipe dintr-o singură emisferă, cea sudică. Ar fi o contraperformanță istorică pentru Nord, care a avut mereu două echipe în penultimul act al Cupei Mondiale, cu excepția ediției din 1999, când a fost reprezentat de o singură echipă. Cel mai dezechilibrat “sfert” pare cel dintre Australia, campioana din “Patru Națiuni”, și Scoția, iar cel mai echilibrat cel dintre Irlanda, învingătoarea din “Șase Națiuni”, și Argentina. 

Franța este slăbită de revolta din lot

Deținătoarea trofeului Cupei Mondiale, Noua Zeelandă, va întâlni astăzi Franța, pe care a învins-o în finala din 2011 (8-7), iar europenii au nevoie de o minune pentru a se califica. Pe lângă faptul că nu a rupt gura târgului în meciurile din faza grupelor, “cocoșul galic” este slăbit și de revolta mai multor jucători față de metodele de pregătire și de tactica impuse de antrenorul Philippe Saint-André. O misiune dificilă are și a patra reprezentantă a Europei și a emisferei nordice: deși s-a calificat din grupă în dauna Angliei, Țara Galilor va da piept cu Africa de Sud, formație care a jucat din ce în ce mai bine după umilința suferită în primul meci de la Cupa Mondială, când a fost învinsă de Japonia la ultima fază (32-34).

PROGRAMUL SFERTURILOR DE FINALĂ

Africa de Sud – Țara Galilor

(astăzi, ora 18:00, Digi Sport 3)

Noua Zeelandă – Franța

(astăzi, ora 22:00, Digi Sport 3)

Irlanda – Argentina

(mâine, ora 15:00, Digi Sport 1)

Australia – Scoția

(mâine, ora 18:00, Digi Sport 2)

Urmărește-ne pe Google News