Conform documentului, Niculae a fost „parțial sincer” cu privire la infracțiunile economice și nesincer față de faptele de corupție pe care nu le-a recunoscut.
„Inculpatul Ioan Niculae a precizat că în raport de primul palier infracțional, reprezentat de evaziune fiscală și spălare de bani, se consideră vinovat, însă, când a detaliat în ce constă vinovăția sa, a încercat să inducă anchetatorilor o situație de fapt nereală, neconformă probelor administrate. Astfel, Ioan Niculae a încercat să formuleze o apărare în care principalul vinovat este suspectul Said Baaklini, restul inculpaților fiind nevinovați”, spun procurorii.
Anchetatorii arată că apărarea lui Niculae este „mincinoasă”, ea fiind contrazisă de probatoriu.
„În ceea ce privește infracțiunile de corupție, Ioan Niculae nu a recunoscut faptul că în trei rânduri, în raport de trei persoane (Said Baaklini, Dorin Cocoș și Gheorghe Bunea Stancu), a oferit sume de bani și alte foloase pentru a determina respectivele persoane să își exercite influența asupra decizionalilor din Guvernul României pentru a adopta o hotărâre de guvern care ar fi favorizat interesele grupului Interagro. Cu toate acestea, fiind pus în evidența probelor, nu a negat că ar fi vorbit cu Gheorghe Bunea Stancu despre respectivul proiect de hotărâre de guvern, însă nu își amintește ce anume a discutat. De asemenea, Ioan Niculae nu neagă că ar fi discutat cu Gheorghe Bunea Stancu despre transferul, distribuția îngrășămintelor prin firmele omului politic”, se menționează în rechizitoriu.
Pe de altă parte, Bunea Stancu s-a prevalat de dreptul la tăcere în acest dosar.
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA și SC Intervitt SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cumpărare de influență, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.
În același dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al CJ Brăila, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
Conform DNA, în perioada ianuarie — martie 2009, patronul grupului SC Interagro SA, Ioan Niculae, a inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul lui Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini și a unei alte persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.
Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.