A doua zi după deschiderea JO 2018, pe 9 februarie, Coreea de Sud a anunţat deschiderea unei anchete pentru a încerca să înţeleagă de ce mai multe site-uri ale Jocurilor au fost victima unor întreruperi intempestive de internet în momentul ceremoniei de deschidere.
Conform responsabililor neidentificaţi, citaţi de Washington Post, agenţia de informaţii a armatei ruse, GRU, a preluat controlul asupra unui număr de 300 de calculatoare legate de organizarea Jocurilor Olimpice.
Hackerii au piratat routere în Coreea de Sud şi au lansat un program malware, care poate colecta informaţii sau poate paraliza reţelele.
Oficialii americani nu au fost în stare să spună dacă aceşti hackeri au provocat defecţiunile în timpul ceremoniei, însă au subliniat că preluarea computerelor JO de la PyeongChang este un lucru „îngrijorător”.
Mai ales că hackerii au folosit adresele IP nord-coreene pentru a se crede astfel că atacul a venit de la Phenian, folosind aşa-numitele „tactici false”, potrivit aceloraşi surse, citate de Agerpres.
Jocurile Olimpice de iarnă ediţia 2018 au permis o detensionare spectaculoasă a relaţiilor între cele două Corei, în special prin defilarea comună a delegaţiilor celor două ţări la ceremonia de deschidere, constituirea unei echipe feminine unite de hochei pe gheaţă a Coreei, prezenţa remarcată a surorii liderului nord-coreean Kim Jong Un şi a animatoarelor nord-coreene (pom-pom girls) pe parcursul celor 15 zile de competiţie.
Totul a culminat cu strângerea de mână care a avut loc duminică între preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, şi generalul nord-coreean Kim Yong Chol, considerat un „criminal de război” de către opoziţia sud-coreeană.
Citește și: Conferința de lansare a candidaturii lui Ionuț Lupescu la șefia FRF are loc azi, de la ora 13:00