Tragedie la Paris din cauza unor caricaturi . Publicaţia de satiră, Charlie Hebdo, care era extrem de critică şi cu fotbalul, ironizând Cupa Mondială din 2010, a atras furia musulmană, după ce a publicat, în repetate rânduri, caricaturi cu profetul Mahomed în situaţii considerate jignitoare de către credincioşii musulmani.
Ieri, Parisul a fost zguduit de un eveniment tragic. Trei indivizi mascaţi şi înarmaţi cu puşti Kalaşnikov şi cu un lansator de rachete au asaltat sediul publicaţiei Charlie Hebdo, strigând: „Allah Akbar”, „Profetul va fi răzbunat”. Atentatul s-a soldat cu zece victime, Printre morți. și directorul și editorul Stephane Charbonnoier.
Existență tumultoasă
Lansată în 1969, Charlie Hebdo a fost mereu în centrul scandalurilor. Suspendată în 1981, revista condusă de celebrul jurnalist şi caricaturist francez Stephane Charbonnier a publicat deseori desene împotriva Profetului Mahomed, iar redactorii publicației au primit numeroase ameninţări cu moartea. În noiembrie 2011, redacţia a luat foc, după ce a fost atacată cu o bombă incendiară.
Acesta a dedicat o ediție și fotbalului, referindu-se la Cupa Mondială din 2010.
„Un mijloc de a spăla banii murdari ai mafiei globale, o ocazie nesperată a naziştilor de a da frâu liber xenofobiei, o cale de a susţine cele mai mari dictaturi, de a stimula naţionalismul cel mai mârşav, de a dezvolta pînă la limita extremă noile forme ale sclavagismului modern, de a distruge mediul, de a testa ultimele produse dopante”.
„Ni se spune că e bun pentru educaţie. Dar, cu salariul lunar al lui Thierry Henry la Barcelona, 625.000 de euro, am fi putut plăti 300 de profesori. Ni se spune că fotbalul combate rasismul. Dar auzim mai multe strigăte de maimuţă în tribunele lui PSG şi Lazio decît la un miting al Frontului Naţional, iar la fiecare meci sînt cele mai urîte manifestări şoviniste”.
Cea mai crudă ironie
În ultimul său număr, apărut ieri, Charlie Hebdo a publicat o caricatură ce a prevestit catastrofa. „Încă nici un atentat în Franţa?” e întrebarea. Şi răspunsul unui jihadist: „Aşteptaţi! Mai avem timp pînă la sfîrşitul lui ianuarie să vă transmitem felicitările”.