Clasată pe locul 4 la CE de sală, Alina Rotaru (21 de ani) speră să se revanșeze, anul acesta, în fața nemțoaicei Lena Malkus, cea care a învins-o la Europenele de junioare din 2011, tot la Tallinn. Clasată pe locul 4 la Europenele de sală de la Praga, stelista și-a atins obiectivul propus, și anume calificarea în finală.
Ea a stabilit, totodată, și un record personal (6,74 m), confirmând astfel că marja de progres propusă de ea pentru acest an (10-15 cm) este realizabilă.
”Anul trecut, în toamnă, am avut acea accidentare la mână, care mi-a dat peste cap pregătirea. Sunt mândră de locul 4 ocupat la Europenele de sală, de faptul că am făcut record personal mai ales că această competiție a fost una de senioare. Nu mă așteptam să sar atât de bine. M-a ambiționat și săritura Florentinei Marincu. În continuare, mă voi antrena în Stuttgart. Voi avea două cantonamente în străinătate (n.r. – va pleca mâine la Malaga (Spania), iar apoi la Miami (SUA), alături de săritori din întraga lume). Mă simt foarte bine în Germania. Mă pregătesc cu antrenorul Mihai Corucle. Sper să apară și rezultate, obiectivul meu principal pentru sezonul în aer liber fiind să iau medalie la CE de tineret”, ne-a mărturisit Alina, care a fost premiată de președintele FR de Atletism cu 4.000 de euro pentru rezultatul obținut la Praga, aceeași sumă revenindu-i și antrenorului care a format-o, Adrian Ghioroaie.
În afara de sport, Alinei Rotaru îi place să călătoarească, să-și facă prieteni noi, să iasă în oraș cu amicii ei și să danseze. Ea mărturisește că este o onoare să concureze pentru Steaua, un club cu mare tradiție în sport. ”Fiind o fire sociabilă, am prieteni la toate secțiile sportive ale clubului militar. Mă uit și la meciurile de fotbal, alături de tatăl meu. Când sunt în București și joacă Steaua acasă, merg mereu la stadion”, ne-a declarat săritoarea în lungime.
Vrea să o bată pe Lena Malkus
Pentru sezonul în aer liber, Alina Rotaru își propune, în principal, să câștige medalie la CE de tineret de la Tallinn, dar și să înregistreze un rezultat cât mai bun la Mondialele de seniori. ”La Europene, vreau să fiu cât mai aproape de Lena Malkus (n.r. – nemțoaica a învins-o la CE de junioare din 2011, care a avut loc tot în capitala Estoniei). Până acum, ea m-a depășit cu câțiva centimetri. Sper ca anul acesta să se schime situația. Va fi concurență mare la tineret. Va fi prezentă și Katarina Johnson Thompson, care a fost aproape de recordul mondial la Praga. Și la lungime a sărit 6,89 metri. Și mai sunt și alte fete aproape de 6,70, inclusiv Florentina Marincu. Vine o generație bună la lungime”, a concluzionat stelista.
Îi place să se pregătească pe nisip
Înainte de a alege să se antreneze în Germania, Alina Rotaru se pregătea fie pe Litoral, la Constanța, fie la munte, în Poiana Brașov. ”La mare, mă antrenez pe nisip, ceea ce mă ajutăm mult. La multe merg pentru aerul curat și altitudine”, ne explică sportiva căreia îi place mult și să schieze. ”Am învățat anul trecut, la facultate”, ne spune Alina, care adaugă că probele de sărituri presupun multă concentrare, forță și tehnică. ”Îmi place să mă antrenez și la munte, și la mare. Fiecare loc are farmecul său”.
Modelul ei este Marian Oprea
Bucureșteancă de loc, Alina Rotaru a început să parctice atletismul la vârsta de 7 ani. ”Nu a trebuit să mă convingă nimeni să fac acest sport. Pur și simplu, s-a întâmplat să îmi placă. Timp de șapte ani am fcut aproape toate probleme (n.r. – ea ar fi foarte bună și la pentatlon și heptatlon). Am optat pentru probele de sărituri fiindcă au devenit cele forte pentru mine. Modelul meu în atletism este Marian Oprea”, ne-a spus stelista, care a adăugat că ea și colegii ei de generație își doresc să obțină performanțe asemănătoare celor reușite de Anișoara Cușmir, Vali Ionescu, Bogdan Tudor, Iolanda Balaș sau Viorica Viscopoleanu. ”Sunt modele noastre. Să le repetăm performanțele este foarte greu. Noi sperăm să ne facem un palmares frumos, apropiat de cel reușit de ei”.
A fost ambasadorul României la JOT 2012
În urmă cu trei ani, Alina Rotaru a fost desemnată ambasadorul României la Jocurile Olimpice ale Tineretului (JOT) în sporturile de iarnă de la Innsbruck (Austria). ”A fost o mare onoare pentru mine să fiu nominalizată ca tânăr ambasador la prima ediție a acestei competiții. A fost o experiență unică. Sporturile de iarnă sunt foarte frumoase, dar eu nu pot să le practic atunci când sunt angrenată în competiții deoarece se pot întâmpla foarte ușor accidente. Știu să patinez și să schiez”.
I-a plăcut cum arată acum sala ”Lia Manoliu”
Revenită acasă pe 8 martie, Alina Rotaru s-a pregătit câteva zile și la sala de atletism din Complexul Sportiv ”Lia Manoliu”. ”Mi-a plăcut cum arată acum. S-a schimbat în bine și îmi place foarte mult culoarea (n.r. – pista e albastră). Abia aștept să concurez aici. M-am bucurat, totodată, să mă revăd cu oamenii atletismului, cei alături de care am crescut”, ne-a spus stelista, care, în această perioadă și-a dat și restanțele la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, la care este studentă în ultimul an.
Palmares Alina Rotaru
– s-a născut pe 5 iunie 1993, în București
– a cucerit medalie de argint la CM de junioare de la Bressanonne (Franța), în 2009
– a ocupat locul 2 la CE de junioare de la Tallinn (Estonia), în 2011
– a fost pe locul 2 la Jocurile Olimpice ale Tineretului de la Singapore, în 2010
– a ocupat locul 7 la CE de senioare în aer liber de la Zurich (Elveția), în 2014
– s-a clasat pe poziția a 4-a la CE indoor de senioare de la Praga (Cehia), luna aceasta
– recordul ei personal la săritura în lungime este de 6,74 m, ea reușind această performanță atât în sală (Praga, 2015), cât și în aer liber (Pitești, 2014)
– la competițiile naționale, a participat și la probele de 100 m (12,49 secunde, record personal), triplusalt (13,21 m), în aer liber (1,82 m), în sală, respectiv la 60 m (7,95 m), 800 m (2:23,96), 60 m garduri (8,86), înălțime (1,85 m), triplusalt (13,24 m), greutate (9,13 m) și pentatlon (4.111 puncte), în sală
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!