Libertatea: Attila, când ai început baschetul, unde și cu ce antrenor?
Attila Vajda: Am început în 1996, la echipa de juniori 1 CSȘ Tg. Mureș, cu regretatul antrenor Fodor Tibor. Înainte să descopăr baschetul, am practicat arte marțiale, box, am fost la carting și, pe lângă toate astea, și… desen.

”Mi-a plăcut mult Mihai Corui. L-am admirat pe Garnett”

Ce idol ai avut în baschet?
La debutul meu de seniorat, la Herlitz-Mobex Tg. Mureș, am întâlnit doi jucători pe care eu i-am admirat: Mihai Corui, foarte inteligent pe teren, cu o viziune și poziționare excelente. Aleksandar Ilici a fost celălalt jucător pe care l-am admirat mult. Apropo, din străinătate mi-a plăcut întotdeauna Kevin Garnett, fost jucător în NBA.

Care sunt antrenorii de la care ai învățat cel mai mult?
Antrenorul care m-a făcut să înțeleg că agresivitatea, în special, și micile detalii fac diferența pe terenul de baschet a fost Nikola Lazici, Zalaegerszeg, Ungaria. Apoi, l-am întâlnit pe antrenorul emerit Octavian Șerban, de la Gaz Metan Mediaș, pentru care am un respect nu doar ca antrenor, dar și ca personalitate și caracter.

Ce fel de accidentare ai avut de ai fost nevoit să renunți?
Prima mea accidentare a fost în returul campionatului 2001, la Zalaegerszeg, am făcut ruptură de ligament încrucișat, plus tendinită. Operația a fost cu succes pentru moment, dar, de atunci și până să îmi închei cariera, am avut probleme frecvente, cu multe pauze pe parcurs.

Știu că ai fost selectat, la un moment dat, și la naționala României.
Da, în echipa lărgită a naționalei de seniori în vara lui 2000. Apoi, trebuia să plecăm în China pentru un turneu, dar, din păcate, pașaportul mi-a fost returnat pe un motiv de a dreptul hilar. Se pare că domnul Mohu Câmpeanu (Mircea Câmpeanu, stabilit azi în SUA, fostul soț al Ilenei Sărăroiu, azi soțul Mariei Ciobanu), pe atunci secretar general FRB, avea o “notă” nerezolvată cu maghiarii din România și ar fi transmis: “Dacă a semnat cu ungurii, să joace pentru unguri”. N-am resentimente, dar țin să menționez asta pentru că a fost o lovitură extraordinar de greu de digerat. Eram hotărât să demonstrez, dar o parte din pasiunea mea pentru baschet a «murit» în momentul acela. Nu mai priveam baschetul la fel!

Cum ai plecat în Anglia și de ce? Aveai ceva aranjat acolo?
Am plecat la Londra hotărât să îmi încerc norocul în actorie. Nu aveam aranjat nimic. Am ajuns în 2014, cu ideea de a intra în legătură cu industria filmelor, care e foarte mare. Norocul meu: Pinewood Studios, unde am ajuns, e în colaborare cu Hollywoodul!

Cum ai fost selectat pentru rolul din filmul “Solo: A Star Wars Story”?
Am luat parte la mai multe castinguri, în care mi s-a explicat că personajul meu, Sagwa, a fost luat prizonier în urma încercării de a-și apăra semenii în fața patrulelor imperiale. El a fost transportat în minele de pe planeta Kessel și, împreună cu ceilalți sclavi, a fost forțat să extragă materialul valoros care se numește Coaxium și care se folosea pentru propulsarea motoarelor navetelor spațiale. Materialul făcea posibilă călătoria în hiperspațiu sau transformarea materialului valoros în tot felul de droguri. Sagwa a muncit pentru sindicatul Pyke, care lucra pentru lumea interlopă criminală. A fost o atmosferă dură, fără oxigen îndeajuns, fără lumină naturală, fără nutriție. Sagwa a trebuit să emane ură, dorință de răzbunare, dar, în același timp, răbdare și control, să fie om de echipă și un războinic curajos. Cu toate detaliile acestea, am reușit să mă pregătesc și să intru în caracterul lui Sagwa nu doar fizic, ci și emoțional. Am avut perioade de pregătire fizică alături de echipa de cascadori, echipa de coregrafie, cei de la efecte vizuale și cu echipa de creaturi, pe parcursul unei perioade lungi. Așa am reușit să primesc rolul.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Care au fost calitățile care te-au propulsat în rol?
În primul rând, condiția fizică pusă la punct pe parcursul carierei de baschet. M-a ajutat enorm. Atitudinea cu care m-am apropiat de rol, postura fizică pe care o prezentam, am 2,03 metri, și abilitatea de a intra în caracterul lui Sagwa. Nu am fost niciodată un fan “Star Wars”, dar am văzut câteva episoade din serie în trecut și am admirat întotdeauna munca detaliată de care au dat dovadă cei din film.

Ai mai jucat în vreun film?
Nu, rolul lui Sagwa este debutul meu. Ce visez? Nu am vreun un rol anume în imagine, eu cred că rolul mă va găsi pe mine. Încerc doar să intru în industria filmelor, îmi place meseria de actor foarte mult.
Mai alt alt job?

Nu am alt loc de muncă, dar nici nu aș putea să am. Trebuie să călătoresc destul de des de acum încolo. Din fericire pentru mine, acest rol mă ajută să mă pot întreține fără alt job.Cum te relaxezi, ce hobby-uri mai ai?

Îmi place să construiesc diferite obiecte din lemn, tablouri, mobilere rustice, desenez când am timp și chef. Desigur, baschetul a ramas un hobby. Am un câine husky și petrec timp cu el, mergem la alergat în pădure.

Actor preferat: Robert De Niro
Rolul Sagwa: “Nu a fost ușor să joc un wookie. Condițiile de pe platourile de filmare erau reale, mă simțeam pe planeta Kessel, eram în minele din Kessel, exploziile erau controlate și foarte reale, zgomotul și valul de tensiune produse de sclavi în timpul evadării au fost cât se poate de reale. Efortul depus în evadare a trebuit să fie maxim și toate astea în costumul lui Sagwa. Am slăbit fizic în acel timp. În total, partea cu filmările mele a ținut două luni”.
Ce-i place să mănânce: “Mâncare românească”.

De la «Albii nu pot să sară», la Woody Harrelson în carne și oase!

“Către baschet am fost îndrumat de mama mea, în ciuda faptului că nu avea nici un fel de tangență cu acest sport. Știa doar că sunt un copil activ și am nevoie de un sport în care să-mi pot consuma energia. Apoi am văzut filmul «Albii nu pot să sară», cu Woody Harrelson, iar asta m-a ambiționat doar în sensul să demonstrez că și albii pot să sară…”, spune Attila. La “Solo: A Star Wars Story”, Vajda s-a întâlnit chiar cu Harrelson! “Woody e un om lejer și prietenos. Am stat de vorbă, m-a întrebat de unde provin, am vorbit despre baschet, despre familia mea. Iar la finalul filmărilor, directorul Ron Howard a propus un joc de baschet, Joonas Suotamo, Chewbacca, în film, fiind și el baschetbalist în trecut. Per total, a fost o experiență extraordinar de frumoasă”.

“Am lucrat și cu Anthony Daniels, actorul faimosului robot auriu C-3PO. El este cel mai bun prieten uman al lui Sagwa pe care l-a întâlnit în minele de pe planeta Kessel. Numele caracterul lui în Solo: A Star Wars Story este Tak”.

”Aș vrea să mulțumesc producătorilor pentru încrederea acordată și încredințându-mă cu rolul lui Sagwa”


GSP: Cum a ajuns fosta mare campioană la gimnastică Sandra Izbașa să joace în filme. „I-am spus să nu fie deocheat”

 
 

Urmărește-ne pe Google News