Tricolorii fără adăpost – 8 victorii şi 4 înfrângeri în competiţie.
Naţionala homleşilor români a disputat 12 meciuri la Campionatul Mondial al Oamenilor fără Adăpost, găzduit de Australia.
Echipa antrenată de Florin Bătrânu a obţinut opt victorii şi a pierdut patru partide: 3-5 cu Hong Kong, 7-2 cu SUA, 5-6 cu Franţa, 4-12 cu Irlanda, 9-1 cu Malawi, 11-7 cu Ruanda, 16-2 cu Suedia, 10-5 cu Grecia, 9-2 cu Filipine, 5-2 cu Timorul de Est, 4-2 cu Etiopia şi 2-11 cu Mexic.
Eliminaţi în faza întâi a competiţiei, românii au fost cei mai buni în grupa a doua valorică a turneului de la antipozi. Jucătorii naţionalei Oamenilor Străzii au primit câte 250 de dolari din partea unui sponsor, pentru participarea la Campionatul Mondial al Oamenilor fără Adăpost. “Pe lângă cei 250 de dolari primiţi din partea sponsorului nostru, fiecare jucător a mai primit cam tot atât de la comunitatea românilor din Australia”, a spus Mihai Rosus, managerul echipei române.
Doi foşti puşcăriaşi în lot
Din naţionala oamenilor străzii au făcut parte şi doi băieţi care au avut probleme cu legea în trecut. “Unul este din Baia Mare, celălalt din Timişoara, se numeşte Radu Muntean, are 28 de ani şi a stat la închisoare 3 ani, înainte de a fi eliberat anticipat pentru bună purtare. Între timp s-au cuminţit”, a spus antrenorul Florin Bătrânu, care le-a dat şi bani de buzunar jucătorilor, pentru ca aceştia să nu fie tentaţi să fure în Australia. “Scopul nu a fost neapărat de a face performanţă, ci de a reintegra în societate astfel de persoane”, a explicat fostul internaţional.
A vrut să rămână în Australia
Unul dintre componenţii reprezentativei Oamenilor Străzii din România ar fi vrut să rămână definitiv în Australia la finalul competiţiei, dar în cele din urmă s-a răzgândit. “Românii de aici i-au spus că e mai bine să se întoarcă în ţară, să-şi obţină calificarea într-o meserie şi abia apoi să vină în Australia, pentru că i-ar fi mult mai uşor să-şi găsească ceva de muncă”, ne-a povestit Mihai Rosus.
Cum s-a desfăşurat turneul final
– ediţia de la Melbourne (1-7 decembrie) a fost a şasea din istoria turneului;
-România a debutat la Cupa Mondială a Oamenilor fără Adăpost;
-vârsta minină de participare a fost de 16 ani;
-participanţii trebuia să fie oameni fără adăpost sau vânzători ambulanţi de ziare;
-lotul fiecărei echipe a fost alcătuit din 8 fotbalişti;
-pe teren intrau un portar şi 3 jucători de câmp;
– durata unei partide a fost de două reprize a câte 7 minute;
-dimensiunile terenului de joc: 22 metri (lungime) şi 16 metri (lăţime).