Ce am văzut noi
Colonelul se umple de ridicol, mai ales că declaraţia a fost făcută pe 2 aprilie, la Palatul Parlamentului, într-o dezbatere despre Jandarmerie şi Constituţie. Fotografia e cât se poate de reală, iar jandarmul şi celebra sa ţigară au fost surprinşi de mai mulţi fotoreporteri, din unghiuri diferite. Poate că domnul Moise ar trebui să-l premieze pe angajatul respectiv, care, deşi zvântă în bătaie un copil de 17 ani, a arătat că e bine crescut şi nu a aruncat ţigara pe jos, pentru a nu face mizerie. De asemenea, Moise ar trebui probabil să se îngrijoreze mai mult de faptul că Jandarmeria are imaginea unui organ de represiune, intervenind cu o forţă disproporţionată şi în momente neadecvate tocmai împotriva cetăţenilor, care le plătesc salariile acestor destoinici angajaţi ai Ministerului de Interne, decât să arunce acuzaţia că mai mulţi jurnalişti, de la trusturi de presă diferite, chiar rivale, ar complota împotriva organelor legii.
Ce spune Moise
”Am avut semnale că manifestaţia va degenera. O persoană din cadrul Jandarmeriei ne-a informat că un autocar plin cu fani s-a oprit pentru ca suporterii să îşi cumpere băuturi alcoolice. Aceştia se aflau în stare de ebrietate. Era normal ca jandarmii să fie în alertă”.
Ce am văzut noi
Am fost prezent la mitingul din Piaţa Victoriei şi totul a decurs normal, cu menţiunea că, la un moment dat, o mică fumigenă albastră a fost aruncată în stradă, dar a fost stinsă se roţile maşinilor, iar şefii de galerie i-au atenţionat pe suporteri să nu le dea motive de intervenţie jandarmilor. Pentru a face fotografii cât mai bune, m-am mişcat mult şi am traversat şi strada, unde se găseau doi cameramani ai Jandarmeriei, dar şi 10 poliţişti sub acoperire, care deja îşi râdeau în barbă pentru că îi recunoscuseră în mulţime pe câţiva ”clienţi mai vechi” din galeria Craiovei. Fanilor Universităţii Craiova li s-au alăturat membrii Asociaţiei Suporterilor Români, dar şi alţi protestatari, printre care şi femei de toate vârstele (chiar şi Prinţesa Briana Caragea), care purtau insigne pe care scria ”Salvaţi Roşia Montană” şi fluturau tricolorul. Totul a fost bine şi frumos până în momentul în jandarmii au năvălit peste manifestanţi, au eliberat gazul lacrimogen şi au început să îi alerge pe protestatari până la intrarea pe Calea Victoriei. Vlad Neagoe, un puşti de 17 ani, era cărat de păr de vreo trei jandarmi, spre disperarea tatălui său, Vincenţiu, ziarist la Jurnalul Naţional şi fost ofiţer de presă al clubului oltean, care se agita în jurul lor. Măsura a fost una exagerată în condiţiile în care băiatul nu opunea rezistenţă, iar zdrahonii echipaţi de luptă nu erau atacaţi de nimeni. În acelaşi timp, la doar 20 de metri de această scenă, câţiva copii tocmai ieşeau din Muzeul Antipa şi au rămas înlemniţi la vederea acestei scene de război. Jandarmii încearcă să-şi ascundă incompetenţa de a acţionat organizat şi civilizat, răspunzând de fiecare dată prin violenţă, care nu îşi are rostul într-o ţară din Uniunea Europeană, în anul 2012. Printre evenimentele, care au urmat se numără şi loviturile pe care jandarmii le-au aplicat aparatelor foto şi telefoanelor unor jurnalişti, care doreau să imortalizeze scenele de violenţă gratuită, interdicţia aplicată unor simpli cetăţeni de a traversa strada, pe zebră, deşi nu aveau nici o treabă cu protestul, dar şi imposibilitatea ca băieţii în uniformă să fie identificaţi.
Ce spune Moise
”Noi avem etichete, care se aplică prin lipire pe piept. Totuşi, sistemul cu arici nu e eficient, se mai dezlipeşte când plouă”.
Ce am văzut noi
Pe 24 martie au fost, la ora 13.00 au fost aproximativ 20°C, cerul era senin şi nici o picătură de ploaie nu a udat asfaltul din faţa Guvernului, unde a avut loc protestul. No comment!
După incidentele din Piaţa Victoriei, aş putea trage două concluzii. Toţi cei care doresc să bată pe cineva, să se angajeze în Jandarmerie. Dispun de un salariu stabil, chiar dacă nu foarte mare, sunt special antrenaţi pentru intervenţii, pot lovi protestarii fără repercusiuni, mai ales dacă aceştia au fost catalogaţi drept huligani. În plus, nu există riscul să fii identificat, fie că plouă, fie că cerul e senin.
De asemenea, cred că ar fi mai indicat ca domnul Aurel Moise să caute metode prin care să le mărească salariile jandarmilor, în loc să aducă nişte justificări, care pun la îndoială intelectul parlamentarilor români. Dacă jandarmul din imagine nu s-a înduplecat să arunce ţigara, înseamnă că nu îşi permite să facă risipă.
Foto: Gabriel Chirea