Ziarulromanesc.net l-a abordat pe Răzvan, la finalul anului trecut. De câteva zile, Gorea semnase contractul cu FC România și era bucuros că poate să joace din nou fotbal.
”Schimbarea a fost dură”
”Am plecat de la clubul Ceahlăul din cauza problemelor financiare. Nu-mi mai primisem salariul de vreo șapte luni de zile. Se adunaseră mulți nervi și stres și am luat decizia să mă axez pe muncă. Însă nu mă simt prea bine muncind pe șantier. Puteam merge la alte echipe, ba chiar am avut și câteva oferte, dar eram sub contract cu Ceahlăul până în 2016, iar echipele din România mă vreau liber de contract. Ceahlăul nu m-a lăsat să plec, conducerea cerea bani. În România, multe echipe nu dau bani pe jucători. Într-o zi m-am hotărât și am zis: «Plec!» și nu m-am uitat în urmă”, și-a reamintit Gorea traumele din România.
”Schimbarea a fost foarte dură. Mi-a fost foarte greu să plec și să las 15 ani de fotbal în urmă. Am crezut că aici o să reușesc să am un trai mai bun, să am un loc de muncă de unde să-mi iau salariul la timp. E foarte greu. Eu nu am muncit niciodată, eu am făcut mereu fotbal și mi-e greu să mă acomodez. A fost o schimbare radicală, nici mie nu-mi venea să cred că nu mai joc fotbal și muncesc. De la 7 ani, antrenamente zilnice, chiar și câte două pe zi. Visul meu a fost să ajung să joc în Liga I. Mi l-am îndeplinit, dar nu a avut continuitate. De la șapte ani, m-am antrenat doar la Ceahlăul Piatra Neamț. Am început la juniori, la 14 ani am trecut la echipa a doua, la 15 și jumătate am trecut la prima echipă, care pe atunci era în Liga a II-a”, a povestit Gorea.
12 ore pe zi în picioare, la o fabrică de prelucrare a cărnii de pui!
Gorea a avut zile grele și în Anglia: ”Am sunat un prieten într-o joi și mi-a spus că pot veni aici, că de luni mă bagă la muncă. Munceam la o fabrică de prelucrarea a cărnii de pui, dar n-am rezistat. 12 ore pe zi, numai în picioare, cu pauze puține, n-am rezistat. Nici salariul nu era excelent, cât să te descurci. Am muncit două zile și nu m-am mai dus. Apoi m-am dus la o agenție și mi-am căutat altceva de muncă, mi-au găsit în altă parte, tot la fel de greu. Erai ca un robot, stăteai la o bandă și sortai produse, nu am rezistat nici acolo. După care m-a sunat antrenorul de la FC România, după ce a văzut articolul în ziar și m-a invitat să vin la echipă să-i văd cum joacă. Tot el mi-a spus că dacă mă mut în Londra mă va ajuta”.
”E un grup senzațional acolo. Toți suntem români acolo, băieții joacă fotbal și știu cu ce se mănâncă chestia asta, am întâlnit acolo numai oameni buni. Mă bucur mult pentru că la FC România, chiar dacă se muncește mult, se dorește performanță. Se duc să joace, nu ca să stea la o bere, cu băieții, după meci. Sunt în liga a noua. Aici e o ligă semi-profesionistă. Echipele care promovează din liga a zecea în liga a noua, pot juca în Cupa Angliei. Dacă te califici mai departe, poți juca cu marile echipe. E o chestiune foarte bine organizată. Am jucat. Am găsit un grup minunat acolo, acum aștept să-mi ajungă cartea verde ca să pot avea legitimația mea. A trebuit să renunț la o sumă mare de bani pe care aveau cei de la Ceahlăul să mi-o dea, pentru a-mi putea rezilia contractul de acolo, altfel nu primeam cartea verde aici. Sper să ajung la o echipă mai mare, pentru că am încredere în mine și știu că m-aș descurca. Dar, deocamdată, încerc să îmi fac anumite legături. Dacă voi vedea că nu merge, și nu merge mă voi axa doar pe muncă.
Nu voi semna nici un contract cu ei, dar voi avea un loc de muncă și poate, cine știe, mă vede cineva și merg mai departe. Voi primi zece lire pentru fiecare punct, dar eu mă bucur pentru că joc. În acest moment, suntem calificați într-o cupă, Cupa Vase, iar miercurea și sâmbăta avem meciuri. E greu pentru mine, pentru că nu sunt obișnuit. Acum, muncesc în construcții. Marele avantaj este că pot învăța o meserie. Băieții de la echipă fac chestia asta de mai mult timp și s-au obișnuit. Eu sunt mai nou, și-mi este greu, dar va trebui să învăț. Miercurea, când avem meci, stau la muncă până la ora 16.00, după care trebuie să merg să joc fotbal, și e mai dificil”.
FC România este o formație alcătuită exclusiv din imigranți români. Formația ajunge periodic în fazele superioare ale Cupei Angliei. La un moment dat, Claudiu Răducanu, fost golgheter al României, a jucat pentru echipa imigranților români. ”FC România nu e chiar printre primele echipe dar sunt oameni serioși acolo, care investesc timp și bani, și sunt alături de jucătorii lor. Vreau să-i mulțumesc lui Ionuț Vintilă (finanțator FC România) pentru că m-a ajutat foarte mult, cred că dacă nu m-ar fi ajutat m-aș fi întors în România. Am un mare respect pentru el, este un om deosebit”. FC România este o echipă înfiinţată în 2006 şi anul trecut a promovat în Liga a 9-a engleză.
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
La doar 25 de ani, mijlocaşul Cristian Strătilă a lăsat în urmă trecutul său ca fotbalist, cel puţin pentru moment, şi s-a mutat în Anglia, unde este manipulant într-o fabrică. ”La Braşov stăteam pe banii prietenei şi părinţilor. Era umilitor! Vreau să-mi întemeiez o familie“, spune fotbalistul braşovean, pentru monitorulexpres.ro.
Mijlocaşul Cristian Strătilă, căpitanul lui AFC Hărman, a ales să renunţe la cariera de fotbalist în România şi a plecat la muncă în Anglia. Strătilă spune că a luat această decizie pentru că nu se descurca cu banii pe care îi încasa ca fotbalist. „Conjunctura m-a făcut să plec în altă ţară să muncesc. Chiar nu mai puteam sta la Braşov, pentru că efectiv nu mă descurcam cu banii primiţi de la Hărman. Ce puteam să fac? Să stau pe cîţiva lei? Cu banii încasaţi ca fotbalist abia îmi plăteam chiria şi nu mai rămîneam cu aproape nimic. Am 25 de ani şi vreau să fac ceva pentru viitorul meu, sper să fiu înţeles. La Braşov stăteam pe banii prietenei şi părinţilor. Era umilitor! Vreau să-mi întemeiez o familie, astfel că am luat această decizie de a pleca la muncă în Anglia. În cîteva zile va ajunge aici şi prietena mea“, povesteşte Strătilă.
Lucrează ca manipulant de marfă într-o fabrică
Fotbalistul a plecat în Anglia la finalul lunii noiembrie a anului trecut şi s-a stabilit în Shotton, un mic orăşel de lîngă Liverpool. „Am mai multe rude în Anglia şi m-am gîndit că o să merg o lună, maxim două pentru a face ceva bani şi apoi să revin în România. Chiar le-am spus celor de la Hărman că nu voi veni la startul pregătirilor, dar mă voi întoarce la sfîrşitul lunii ianuarie. Între timp, am găsit, cu ajutorul prietenilor, un loc de muncă stabil. Nu este ceva extraordinar, este vorba de un job ca manipulant de marfă într-o fabrică. Muncesc alături de alţi români, de polonezi, bulgari, englezi… Au fost şi ei surprinşi cînd au aflat că sînt fotbalist şi că am ajuns să muncesc aici. Le-am spus adevărul, că în România mă descurcam foarte greu… Îmi pare rău, pentru că las în urmă 15 ani de fotbal. Ca fotbalist în România, indiferent de nivel nu eşti apreciat pentru ceea ce faci pe teren, nu eşti motivat, ce să mai spun… fotbalul românesc se duce pe apa sîmbetei. Dacă la Liga I mai e cum mai e datorită banilor din drepturile tv, în eşaloanele inferioare e jale. Şi acum citesc presa din ţară şi mă crucesc cînd aud că sînt cluburi care se desfiinţează, jucători neplătiţi cu lunile, condiţii mizere…“, a declarat Strătilă.
”A fost alegerea lui“
Chiar dacă are un loc de muncă stabil, Strătilă speră că va continua să joace fotbal în continuare. „Vreau să mai joc fotbal, chiar dacă la nivelul ultimelor ligi de aici din Anglia. Am discutat cu un director sportiv de la o echipă de amatori şi mi-a spus că este posibil să joc aici. Se fac două antrenamente pe săptămînă, asta la finalul programului de muncă, iar sîmbătă sînt meciurile. Mai şi primeşti cîteva sute de lire sterline, nu ar fi rău…“, a spus fotbalistul braşovean. Oficialii lui AFC Hărman spun că înţeleg decizia lui Strătilă. „Asta e viaţa. Am vorbit cu el, mi-a explicat motivele şi efectiv nu am avut argumente cu care să-l conving să rămînă. Din păcate, situaţia financiară la acest eşalon este cum este. Probleme sînt şi la nivelul Ligii I“, a precizat antrenorul Claudiu Ionescu. Strătilă a început fotbalul în urmă cu 15 ani la CSŞ Braşovia. A mai jucat la Unirea Tărlungeni, iar în ultimii trei ani a fost jucător de bază la AFC Hărman.
Prima victorie din 2016
Aflaţi în cantonament la Borsec, elevii lui Claudiu Ionescu au disputat, ieri, un meci amical cu echipa Cetatea Tg. Neamţ (Liga a 3-a). La finalul unui joc disputat, braşovenii s-au impus clar, scor 3-0 prin golurile marcate de Lupu (25), Boţia (60 penalti) şi Filip (85). Jocul a fost arbitrat de George Neagu, portar legitimat la AFC Hărman, dar care are şi categoria a 2-a de arbitru. În acest meci, AFC Hărman a folosit următorii jucători: Torok – Ilasi, Ioniţă, Beşa, Pasăre – Vali Ion, Codreanu, Plumb, Boţia – Lupu, Bleambu. În partea secundă au mai jucat: Stanciu, Pavel, Ilioaia, Iulian Neagu, Claudiu Ionescu, Filip şi Staicu.