Germania a fost aleasă drept gazda turnului final de fotbal al EURO 2024 câştigând în faţa contracandidatei Turcia, prin votul exprimat de membrii Comitetului executiv al UEFA reuniţi joi la Nyon, scrie DPA.
Votul a fost exprimat după ce, timp de 15 minute, reprezentanţii celor două ţări candidate şi-au expus planurile pentru organizarea turneului şi după ce membrii Comitetului au studiat dosarele depuse şi evaluările tehnice.
În favoarea Germaniei au existat 12 voturi, Turcia primind doar 4, un vot fiind invalidat.
”Am avut două candidaturi extrem de puternice”, a spus preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, referindu-se la ”două naţiuni fotbalistice”, înainte de a anunţa câştigătorul.
Germania a mai găzduit EURO 1988, iar Munchen se află printre oraşele unde se vor disputa meciuri la ediţia din 2020. De asemenea, Germania a organizat două Cupe Mondiale, în 1974 şi 2006.
Turcia ratează pentru a patra oară consecutiv obţinerea statutului de ţară gazdă a unui turneu final al EURO, ministrul pentru tineret şi sport, Mehmet Kasapoglu, catalogând rezultatul votului drept unul ”trist”.
„Rezultatul este unul trist pentru UEFA şi pentru EURO 2024. Forţa noastră şi calitatea în ceea ce priveşte organizarea sunt evidente. Avem stadioane, avem facilităţi, ca ţară nu eram cu nimic mai prejos”, a spus Kasapoglu.
ACTUALIZARE 16.25. ”Am avut două candidaturi tari, doar o țară poate găzdui Euro 2024. Și aceasta e Germania!”, a anunțat președintele UEFA, Aleksander Ceferin. Votul e surprinzător, Turcia era favorita!
Competiția va reuni 24 de echipe. Se vor juca 51 de meciuri, pe durata a 32 de zile.
Orașele-gazdă
Munchen – Allianz Arena, 70,076 locuri
Dortmund – Westfalenstadion, 65,849
Gelsenkirchen – Arena AufSchalke, 54,740
Stuttgart – Mercedes-Benz Arena, 54,697
Hamburg – Volksparkstadion, 52,245
Düsseldorf – Esprit Arena 51,031
Koln – Müngersdorfer Stadion, 49,827
Leipzig – Red Bull Arena 49,539
Frankfurt – Waldstadion, capacity 48,387
În videoclipul de prezentare al Turciei a apărut și antrenorul român Mircea Lucescu, selecționerul otomanilor.
––––
Philipp Lahm (34 ani), campion mondial cu Nationalmannschaft în 2014, este reprezentantul candidaturii Germaniei şi consideră că dosarul german este favorit: ”Suntem o naţiune a fotbalului şi suporterii noştri doresc mereu să îşi arate pasiunea pentru fotbal”.
Germania intenţionează să găzduiască în premieră un Campionat European ca ţară unificată, după ce Germania de Vest a găzduit EURO 1988.
Turcia speră să primească găzduirea primului său turneu major de fotbal, după ce a ratat la un vot, în faţa Franţei, organizarea EURO 2016.
Germania are un avantaj clar în termeni de infrastructură, cu stadioane de înaltă clară şi o reţea de transport bine pusă la punct.
Potrivit dosarelor de candidatură, Germania propune 10 stadioane existente pentru turneul final din 2024, în timp ce Turcia se angajează să reconstruiască sau să renoveze două dintre arenele propuse.
La un EURO 2024 în Turcia ar putea asista 2,29 milioane de suporteri, conform capacităţilor maxime prezentate, în timp ce un EURO german oferă locuri pentru 2,78 milioane spectatori. Acest lucru înseamnă un venit mai mare din vânzarea de bilete.
Germania oferă reţele de şosele, cale ferată şi linii aeriene bine puse la punct pentru vizitatori între oraşele gazdă. Referitor la candidatura Turciei, UEFA remarcă: ”transportul este bazat pe calea aerului, iar lucrările care trebuie desfăşurate în perioada dată de timp constituie un risc”. De asemenea, UEFA subliniază fără echivoc că ”lipsa unui plan de acţiune în planul drepturilor omului” este un lucru îngrijorător în regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Nu există asemenea preocupări în cazul cancelarului german Angela Merkel, dar acuzaţiile de ”rasism şi lipsă de respect” faţă de internaţionalul german de origine turcă Mesut Ozil, în iulie, au dăunat imaginii federaţiei germane de fotbal (DFB).
Germania a găzduit ultima sa mare competiţie în 2006, Cupa Mondială de fotbal, dar în octombrie 2015 revista germană Der Spiegel dezvăluia că federaţia germană a folosit 10 milioane de franci elveţieni pentru a cumpăra voturi de la oficiali FIFA, în procesul de obţinere a organizării competiţiei. Dosarul Germaniei s-a impus cu 12 voturi la 11 în faţa Africii de Sud, la data scrutinului din 2000. Un raport al unei firme delegate de DFB să facă o anchetă în acest caz, concluziona: ”Nu am găsit probe legate de cumpărarea voturilor, dar nu putem exclude acest lucru”.