15 ianuarie 2009, cantonamentul de la Reşiţa. Tricolorii se pregătesc de deplasarea spre Croaţia, unde participă la primul turneu final de Campionat Mondial după o pauză de 14 ani. În cameră, Marian stă tolănit pe patul neîncăpător pentru cei 2,10 m ai celui mai înalt handbalist al competiţiei. E ultima seară de odihnă în ţară, prilejul ultimului interviu. E o amintire care dăinuie, a unui uriaş, a unui munte cpe care nimeni şi nimic nu părea să-l clintească.
8 februarie 2009. Localul Patriota, din Veszprem. Un prilej de petrecere se transformă într-o tragedie fără margini. Marian e înjunghiat în circumstanţe greu de explicat, iar rănile-i sunt prea adânci pentru a mai scăpa cu viaţă. Vestea circulă ca un trăsnet ce loveşte necruţător. După furtună, lumina soarelui nu va mai avea niciodată aceeaşi strălucire pentru cei ce l-au cunoscut pe „Păsărilă”.

ISTORICUL CAZULUI COZMA

  • 8 februarie 2009 – un grup de rromi maghiari îl înjunghie pe Marian Cozma în localul Patriota, unde handbalistul petrecea după o victorie pe teren. În Cupa Ungariei.
  • 9 februarie 2009 – apar primele informaţii legate de criminali. Raffael Sandor e considerat primul suspect de uciderea sportivului. Poliţia maghiară începe arestările – e prins şi Nemeth Gyozo.
  • 10 februarie 2009 – trupul lui Marian Cozma e transportat în ţară. Mii de persoane vin să depună un omagiu la trecrea cortegiului funerar prin localităţile din Ungaria şi România.
  • 11 februarie 2009 – ancheta demonstrează că Marian a fost înjunghiat de mai multe ori: în rinichi, în inimă şi în plămâni. În miez de noapte, trupul handbalistului e adus la casa părintească, din cartierul bucureştean Tei, unde e jelit de rude, colegi, vecini, prieteni.
  • 13 februarie 2009 – un alt inculpat, Sztojka Ivan, se predă poliţie maghiare, susţinând că este nevinovat. Marian Cozma e condus pe ultimul drum şi îngropat la Cimitirul Pipera, din Bucureşti.
  • 15 februarie 2009 – 6.000 de spectatori asistă la primul meci al lui Veszprem fără Marian Cozma. Handbaliştii maghiari câştigă în Liga Campionilor cu Ademar Leon, 28-26 şi îl plâng pe Marian Cozma.
  • 21 februarie 2009 – după ce îi arestează şi pe Gabor P. şi pe Csaba B., poliţia maghiară emite mandate de arestare pe numele celor cinci suspecţi în cazul morţii lui Cozma.
  • 5 martie 2009 – autorităţile permit patronilor clubului Patriota să redeschidă localul.
  • 17 martie 2009 – în puzzle-ul crimei apare un nou personaj, Helga Toth, despre care se spune că l-ar fi provocat pe Marian în noapte crimei.
  • 6 aprilie 2009 – producătorul maghiar de film Kalomista Gabor anunţă lansarea unui documentar de 90 de minute despre moartea lui Marian Cozma.
  • 8 septembrie 2009 – în ziua în care Marian Cozma ar fi împlinit 27 de ani, e înfiinţată asociaţia ce-i poartă numele şi care are menirea de a-i ajuta pe copiii ce doresc să devină handbalişti.
  • 3 februarie 2010 – anchetatorii anunţă că îi vor aduce pe acuzaţi în instanţă, pentru a fi judecaţi, în cea de-a doua jumătate a lunii martie.
  • 4 februarie 2010 – poliţia maghiară prezintă concluzia anchetei: Sandor Rafael l-a înjunghiat pe Marian Cozma mai întâi în rinichi, în interiorul localului şi apoi afară, în inimă, ultima lovitură provocând moartea handbalistului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News