Deocamdată, “dopajul penisului” este permis în rândul sportivilor de performanţă, însă WADA efectuează cercetări prin care se urmăreşte declararea Viagrei drept medicament care contribuie la creşterea artificială a performanţelor sportive, nu numai sexuale. Agenţia Mondială Antidoping susţine că substanţa numită Sildenafil, conţinută în Viagra, provoacă nu numai alimentarea sporită a penisului cu sânge, ci măreşte considerabil şi ritmul cardiac. Vasele sanguine se dilată şi, astfel, mai mult sânge, deci mai mult oxigen, ar alimenta muşchii sportivului. Adică ar acţiona precum turbo-alimentarea la automobile.

Decizie în vigoare începând cu JO 2010

“Deocamdată, nu s-a luat o decizie la nivel internaţional privind interzicerea substanţei active Sildenafil. Poate din 2010”, a precizat preşedintele Agenţiei Naţionale Antidoping, Graziela Vâjâială. Numeroase surse din lumea sportului susţin că, nu mai târziu de Jocurile Olimpice de Iarnă Vancouver 2010, magica “pilulă albastră” va fi pe lista neagră. Interzicerea Viagrei în rândul sportivilor a provocat multe critici, având în vedere că, fără un stimulent sexual real, n-ar avea nici un efect. Au apărut şi glume pe această temă. De pildă, în cursa atletică de 100 m plat, cel care ar avea o erecţie în apropierea liniei de sosire ar putea determina declanşarea, cu o fracţiune de secundă mai devreme, a fotosenzorului sosirii “la fotografie”.

Dopajul genetic, noua metodă de trişare

O metodă neaprobată medical, de creştere a performanţelor sportive, o reprezintă dopajul genetic, prin care sunt utilizate celule, gene şi fragmente de gene. Acestea sunt introduse în organismul sportivului prin intermediul unui virus. Altfel, ca măsură antidoping, s-a organizat o coaliţie, formată din structurile antidrog, poliţie, crimă organizată, poliţie de frontieră, procuratură, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii şi ANS. De asemenea, WADA a încheiat un protocol cu Interpolul. “S-a reuşit deja interceptarea a două transporturi, primul din vama Borş, un microbuz cu peste 7.500 de fiole de testosteron, cel de-al doilea, în punctul de frontieră Giurgiu, cu anabolizante”, a spus Graziela Vâjâială, preşe- dintele ANAD.

Antrenorii şi medicii, făcuţi şi ei răspunzători

Modificarea codului antidoping va atinge şi personalul auxiliar al sportivului. “Până acum, în triunghiul sportiv-antrenor-medic, primul era singurul vinovat, el suporta consecinţele. Acum vor răspunde şi ceilalţi doi”, spune Graziela Vâjâială (foto), preşedintele Agenţiei Naţionale Antidoping (ANAD). De asemenea, sancţiunile în rândul sportivilor care cad în păcat se vor înăspri: suspendare pe patru ani, în loc de doi.

“Vom încerca să controlăm sălile de culturism şi fitness, pentru că aici se comercializează substanţe dopante sau supli- mente nutritive contaminate”, a mai declarat Vâjâială.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News