CS Dinamo București – Steaua CSM Eximbank 60-76 (20-18, 18-16, 9-18, 20-17)
Meciul a contat pentru etapa a 7-a a Ligii Naționale de baschet masculin și a fost echilibrat numai în prima parte, când scorul a alternat. La pauza mare, Steaua conducea cu 38-34, dar în al 3-lea sfert s-a desprins decisiv, profitând de lipsa de eficiență a atacurilor dinamoviste.
Fostul fotbalist dinamovist Ionuț Lupescu este prezent în tribune. Lupescu este șeful Comisiei Tehnice UEFA.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Firul derby-urilor Dinamo – Steaua, din baschetul românesc al anilor 80, se reia duminică, în runda a 7-a din actuala ediției a Ligii Naționale masculine. Cu ocazia reeditării acestui meci de tradiție, oaspeții vor intra pe parchet în tricouri speciale.
Petre Brănişteanu şi Florin Ermurache se cunosc de mai bine de 40 de ani. Au jucat baschet împreună în adolescenţă, iar mai târziu s-au reunit la Steaua, sub bagheta marelui Mihai Nedeff, unde au dominat baschetul românesc al anilor 80. Deşi au evoluat într-o perioadă în care Steaua juca în Cupele Europene cu mari forţe ale baschetului continental, precum Cibona Zagreb, Zalgiris Kaunas, Maccabi Tel Aviv sau Fenerbahce Istanbul, iar România a bifat două prezenţe la Campionatele Europene, meciurile de suflet pentru Ermurache şi Brănişteanu rămân derby-urile legendare dintre Steaua şi Dinamo, jucate în Sala Florească, plină până la refuz de fiecare dată.
“Timp de mai bine de 50 de ani, Steaua – Dinamo a fost singurul derby din baschetul românesc”, ne spune Petre Brănişteanu. “Era un meci care definea baschetul românesc. Lumea stătea la cozi imense ca să ne poată vedea jucând, să se bucure de plăcerea jocului şi a victoriei”, adaugă fostul conducător de joc al CCA-ului, pentru steauabaschet.ro.
Steaua şi Dinamo sunt, fără doar şi poate, echipele cu cea mai importantă tradiţie din baschetul românesc. Ele adună la un loc 43 de titluri naţionale (21 în vitrina Stelei, 22 în cea a lui Dinamo), 4 decade în care au scris istoria acestui sport.
“Era meciul fanion din campionat”
Ermurache şi Brănişteanu au făcut parte din generaţia de tineri promovaţi de Mihai Nedeff la echipa CCA-ului şi au cucerit primul titlu împreună în 1980, după 10 ani în care Dinamo ieşise de 9 ori campioană naţională. Pentru Steaua, au urmat alte 9 trofee de campioană (din 1981 până în 1991), toate la care şi-a adus contribuţia Petre Brănişteanu, unul dintre cei mai titraţi baschetbalişti stelişti din toate timpurile.
“Steaua – Dinamo însemna totul. La asta se reducea întreg baschetul din România. Veneau de la cei mai importanţi oameni ai ţării până la muncitorii de rând să ne vadă. Era meciul fanion din campionat. Nu poate fi descrisă în cuvinte acea atmosferă”, rememorează Florin Ermurache. “Nu conta ce rezultate aveai în campionat, trebuia să faci cel mai bun meci contra lui Dinamo. Fiecare Steaua-Dinamo era ceva special. Fie că pierdeam sau câştigam, fiecare secundă pe care o jucam era de intensitate maximă ”, adaugă fosta extremă roş-albastră.
Deşi meciurile din Steaua şi Dinamo se jucau “pe viaţă şi pe moarte”, baschetbaliştii marilor formaţii nu îşi luau rivalităţile cu ei şi în afara terenului. Ba dimpotrivă.
“Jucam cu colegii de cameră de la echipa naţională. Ne cunoşteam unii pe alţii mai bine decât ne cunoşteam buzunarele. Jucam de două ori pe an la echipele de club, iar când se termina campionatul, plecam cu toţii în cantonament cu naţionala.”, precizează Petre Brănişteanu, care l-a avut coleg de cameră la naţională, timp de 6 ani, pe dinamovistul Alexandru Viereanu. “De altfel, unul dintre oamenii din sport care m-au apreciat foarte mult este Cornel Dinu. Am rămas foarte buni prieteni şi în ziua de astăzi”, completează el.
”Eu stăteam în cameră cu Dan Niculescu, deci cred că asta spune tot. Dar când venea meciul, lăsam în afara terenului orice prietenie”, adaugă Florin Ermurache.
“Punem pariu că dau cu stânga?”
Din nenumăratele derby-uri jucate cu sala plină în Floreasca, Petre Brănişteanu îşi aminteşte cu plăcere de o victorie anume: “Dinamo ne conducea cu 1 punct, iar la ultima fază a meciului, am primit 2 aruncări libere. Aribtra Marian Oprea. Am aruncat cu dreapta şi am înscris, după care i-am spus lui Marian: <
“Cred că se va umple sala”
După 5 ani de absenţă, derby-ul Steaua – Dinamo revine pe prima scenă a baschetului românesc. Meciul se va juca duminică, în sala Dinamo, şi va conta pentru etapa a VII-a a Ligii Naţionale de Baschet Masculin 2015-2016.
“Din păcate, bucureştenii şi-au pierdut din interesul pentru baschet, dar acest Dinamo – Steaua marchează un nou început. Cel puţin aşa sper. Steaua vine după câteva meciuri importante în Eurocup şi cred că are un avantaj”, spune Petre Brănişteanu.
Florin Ermurache vorbeşte despre actualul Steaua – Dinamo făcând o paralelă cu meciurile din perioada comunistă: “După anii ‘90, am rămas doar cu nostalgia acelor meciuri şi cu amintirea Sălii Floreasca umplute până la refuz. Voi fi prezent la meciul de duminică şi abia aştept să îmi revăd prietenii şi colegii de pe teren“.
Noul Steaua – Dinamo poate reaprinde pasiunea bucureştenilor pentru baschet. Ne dorim să vedem duminică Sala Dinamo plină şi să vă putem oferi măcar o mică parte din spectacolul specific acestui derby. Vă aşteptăm la meci!
AICI, CELELATE REZULTATE ALE RUNDEI.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!