Casa cu acoperiş din stuf, care a ars toamna trecută, a fost, după cum susţine Pachiţa Loghin, un cămin primitor pentru copilul Vasile Turcu, alintat Maricel de femeia care l-a crescut şi care l-a îngrijit: “N-am avut copii, aşa că l-am ajutat pe Vasile, Maricel cum îi spun eu, încă de mic. Era sărac- lipit, maică-sa l-a abandonat în Fundu Herţii, unde a şi fost născut, şi s-a dus în lume. Mergea încălţat cu opinci şi muncea ca argat la grajduri, la cai, pentru a face rost de bănuţi”, rememorează Pachiţa Loghin.

«Acum doi ani, i-am dat 500 de lei»

“Uite că a ajuns mare, a plecat la Bucureşti, s-a descurcat şi e patron (n.r. acţionar) la Dinamo. Bravo lui! Adevărul e că a mai trecut acum doi ani pe la mine. Nu m-a uitat, a fost şi pe la cimitir, pe la mormântul soţului meu. Mi-a spus să merg, când am nevoie, cu trenul în Capitală, că de acolo mă ia el. Dar eu n-am bani nici de pâine, cum să ajung la oraş?”, se plânge Pachiţa.

Cu lacrimi în ochi, băbuţa a îngăimat: “Maricel, ajută-mă! N-am şi eu o căsuţă. Am îngheţat în iarna asta”. Cum a auzit de necazul Pachiţei, Vasile Turcu ne-a declarat: “Am văzut casa de stuf acum doi ani, când am vizitat cu soţia mânăstirile din Moldova. I-am dat 500 de lei femeii, m-a impresionat când am văzut-o. Dar vă spun că n-am nici o obligaţie, eu am fost crescut de bunică. Mai mergeam la ei în curte şi căscam gura, pentru că bătrânul femeii cânta la contrabas”.

Locuinţa, un fel de muzeu

Până în vara anului trecut, femeia se mândrea cu casa ei, care devenise o adevărată atracţie turistică. Bătrânei i-a plăcut să păstreze tradiţia, iar în fosta locuinţă avea încropit un fel de muzeu, în care erau aşezate ştergare vechi, cămăşi de in şi catrinţe cu paiete, vechi de la 1850.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News