VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 14

”Libertatea” vă prezintă poveștile a patru sportivi reprofilați, de voie, de nevoie, într-o altă meserie, cea de salvamar. Șeful lor este George Lucian Popescu (31 de ani – foto). Fost combatant în Legiunea Franceză, George a văzut 52 de țări, în cei 7 ani petrecuți în străinătate.

”Am ales foști sau actuali sportivi, fiindcă ei sunt disciplinați și bine antrenați. Meseria de salvamar nu este doar ce se vede la televizor, înseamnă o muncă stresantă. Zilnic, salvamarii au în program o oră de înot, de simulare a unor situații de înec, precum și exerciții de acordare a primului ajutor. Aici, au la dispoziție singurul loc din România în care pot practica această meserie pe toată durata anului, nu doar sezonier”, spune cel care face legea printre salvamarii de la ”Therme”, cel mai mare complex cu ape termale din Europa, apărut în apropiere de București, la Balotești.

”Ștefi”, plecată de-acasă de la 13 ani

Ștefănica Ursu (22 de ani – foto) a făcut caiac-canoe. Junioratul la CSȘ Orșova, apoi s-a transferat la Dinamo. Are acasă peste 60 de medalii, cucerite în competiții interne. Doar că prezentul nu-i oferea decât neajunsuri, așa că a abandonat sportul de performanță. Temporar. Fiindcă. în 2020, proba de canoe simplu va fi în programul JO, iar ”Ștefi” vrea calificarea. ”Am făcut sport în ultimii opt ani, dar n-am mai putut.

Sunt născută în Bucovina, la Vatra Dornei, și sunt plecată de-acasă de la 13 ani. Am mers 300 de kilometri, până la Orșova, iar de la 18 ani am venit la Dinamo”. Acum, este șefă de tură printre salvamari și are posibilitatea de a fi tot timpul în apă: ”A fost o oportunitate, să fac ceea ce-mi place. Mă angajasem ca vânzătoare, după ce am renunțat la sport, dar a apărut această șansă”.



Camelia a iubit caiacul

Camelia Onati (foto, stânga) este blondă, dar nu se consideră o Pamela Anderson, eroina din ”Baywatch”, celebrul serial american cu salvamari. Are 23 de ani, iar ultimii 12 i-a petrecut pe luciul apei, pe lacul Snagov. A făcut caiac la Dinamo, dar secția s-a desființat în 2011, pentru a lua naștere cea de canotaj. ”N-am dorit să merg la canoe, mie mi-a plăcut doar caiacul, așa că m-am retras din sport. N-aș mai concura. Am strâns, în total, 15 medalii naționale. Cu ele rămân, nu vreau să mă reapuc de sport. Nici nu știu dacă aș mai putea performa, având în vedere pauza luată”.

Alexandru, coborât direct din reclame

Hunedoreanul Alexandru Ancuța (foto), legitimat la un club din Pitești, are 22 de ani și pare coborât direct din reclame. Face înot, iar la 15 ani adunase peste 100 de medalii. S-a oprit din numărat, desi performanțe a tot adunat. A bătut recordul national la 100 metri mixt, iar în 2-11 a fost cel mai bun înotător junior al României. Acum, a luat o pauză, din pricina unor probleme la coloana vertebrală, solicitată intens mai ales de stilul fluture. ”Tata ține acasă toate medalii. E nevoie de susținere, pentru a putea continua sportul de performanță. Aștept Internaționalele din luna mai, unde vreau să concurez”, spune cel care are în palmares un lot 3 la Balcaniadă, cu lotul României.

Cum s-a apucat de înot? ”Îmi era frică de apă, la mare abia intram până la genunchi. Am fost un copil firav și, ca să recuperez, am tras tare la sală. Acolo, am căpătat problemele de coloană”. Ca salvamar, Ancuța trăiește dintr-un salariu de 1.500 de lei pe lună.

Costică a jucat oină

Constantin Ene (35 de ani) a fost, în 2000, vicecampion al țării la oină, sportul național al României. Absolvent de ANEFS, a fost o vreme profesor de Educație Fizică și Sport, la Școala 147 din București. A prins un contract de salvamar în Insulele Canare, iar experiența de cinci ani dobândită afară îl ajută acum să nu se teamă de ape tulburi.

Decalogul salvamarilor, pentru ca distracția să nu se termine mai repede decât îți dorești

1. Informează-te din sursă sigură. 

Întreabă un salvamar, dacă nu știi ce poți face la Therme în siguranță. Patrulează mereu în zona

piscinelor și a toboganelor și îl recunoști după echipamentul roșu.

2. Respectă poziția corectă în tobogan

Regula de aur în tobogane este poziția cu mâinile lipite de corp și picioarele apropiate, dacă nu vrei ca

entorsele și luxațiile să îți taie pofta de distracție.

3. Copiii au voie în piscina cu valuri doar cu colac.

Oricât de bine ar ști să înoate, copiii pot intra în piscina cu valuri doar „echipați” cu colac.

4. Nu-ți lăsa copilul nesupravegheat.

Chiar dacă știe să înoate bine, nu îți lăsa copilul nesupravegheat. Un scurt moment de neatenție se

poate solda cu o accidentare. Dacă se întâmplă, ne întoarcem la regula nr. 1 – anunță salvamarul.

5. Dacă nu știi să înoți, nu intra în bazinul semi-olimpic.

Bazinul semi-olimpic, aflat în prelungirea piscinei cu valuri din zona Galaxy, se adresează exclusiv

înotătorilor experimentați. Are 2 metri adâncime, iar valurile fac efortul și mai greu.

6. Nu intra în psicină cu gumă de mestecat.

Dacă mesteci gumă în bazine sau când te dai pe tobogane, riști să înghiți prea multă apă și să ai

7. Evită să faci efort imediat după masă.

Mișcarea este bună pentru digestie, nu și înotul susținut. Timp de jumătate de oră după masă, evită

înotul energic și distracția la tobogane.

8. Nu sări în piscină.

Therme București este un complex cu piscine și bazine destinate exclusiv relaxării. Înotul este permis, în

limita spațiului disponibil, săriturile în apă, nu.

9. Fii precaută, dacă ești însărcinată!

Dacă ești însărcinată, o baie caldă este o metodă perfectă de relaxare.

10. Intră în piscină doar prin locurile special amenajate.

Dacă intri în psicină prin alte locuri decât pe scări, riști să aluneci sau să te rănești în duzele de colectare a apei, iar distracția se termină mai repede decât ți-ai fi dorit.

Urmărește-ne pe Google News