„Tricolorii au revenit pe scena principală a fotbalului, ocupând primul loc în grupa E la Euro 2024, după ce au ratat calificarea la ultimele trei turnee majore.
La Euro 2016, când au participat ultima dată la o mare competiție, au fost conduși de Anghel Iordănescu, tatăl actualului selecționer.
Dar nu a fost în niciun caz o predare lină a sceptrului între cei doi, dezastrul și depresia dominând peisajul fotbalului românesc în ultimii opt ani.
BBC:
România a fost eliminată în faza grupelor, la Euro 2016, după înfrângerea cu Albania, și „a fost nevoie de opt ani și patru manageri concediați pentru a restabili speranța. România este o țară înnebunită după fotbal, dar lipsa succesului atât la nivel de club, cât și la nivel de echipă națională a făcut ca încrederea în rândul fanilor să scadă la un minimum fără precedent”.
Când Hagi cerea statuie
Considerat cel mai bun jucător român al tuturor timpurilor, Gheorghe Hagi a avut un discurs profetic în fața presei, în 1998, nemulțumit de criticile pe care echipa națională le primea.
Merităm statui pentru ceea ce am făcut în ultimii 10 ani. Veți vedea că în doi-trei ani fotbalul românesc va muri. Zero!
Gică Hagi, în 1998:
Cu Hagi în teren, România a învins Anglia în faza grupelor la Cupa Mondială din 1998 și la Euro 2000, ajungând în fazele eliminatorii la ambele turnee.
Apoi, cu Hagi devenit antrenor, românii au pierdut barajul de calificare pentru Cupa Mondială din 2002 din Slovenia. Așa cum profețise Hagi, totul se terminase.
Între retragerea lui Hagi ca jucător în 2000 și Euro 2024, echipa națională s-a calificat doar la Euro 2008 și Euro 2016.
Premoniția lui Hagi a bântuit fotbalul românesc de-a lungul anilor. Chiar el a decis să acționeze.
Academia
„Hagi a investit peste 10 milioane de lire sterline (12 milioane de euro) din banii pe care i-a câștigat ca jucător pentru a începe o academie de la zero, lângă Constanța, orașul său natal, pe litoralul românesc al Mării Negre.
„Fotbalul mi-a dat totul și vreau să dau ceva înapoi. Avem un talent incredibil, trebuie doar să facem ceea ce trebuie cu el”, a spus Hagi, în 2009, când a început proiectul pe o pășune unde nu avea electricitate sau apă curentă. De asemenea, a trebuit să construiască un drum, deoarece accesul cu mașina era imposibil.
Accentul a fost pus pe echipele de tineret, dar a fost creată și o echipă de seniori. Echipa, numită atunci Viitorul, a reușit să promoveze din al treilea eșalon în primul în doar trei ani.
Condusă de Hagi ca proprietar și manager al clubului, echipa a câștigat campionatul României în 2017 și 2023 și a jucat în preliminariile Ligii Campionilor.
În 2021, Viitorul a fuzionat cu Farul. Acesta va trece de la înființarea academiei la un nou stadion în Constanța, în 2026.
Din 2009, 61 de tineri jucători au debutat în prima ligă românească alături de echipa lui Hagi.
„Până în 2022, vreau ca jumătate din echipa națională să fie formată fie din jucători care vin de la clubul nostru, fie din jucători care au fost crescuți aici”, a profețit Hagi în 2008.
În lotul pentru Euro 2024 sunt șase jucători care au numele lui Hagi atașat procesului de formare, inclusiv fiul său Ianis.
Pentru anumite meciuri din preliminarii, chiar și 12 jucători din cei 23 selectați de Edi Iordănescu fie veneau, fie jucau pentru echipa lui Hagi.
Grupul și inima sa mare
Cei mai mulți din jucătorii la Euro nu l-au văzut niciodată pe Hagi senior jucând live, dar momentele importante care au invadat rețelele sociale au făcut ca golurile și driblingurile sale iconice să fie bine cunoscute. Și mai este Ianis, deținătorul brandului și numărul 10 pentru România la Euro 2024.
Cu o echipă care nu este nici pe departe cea a „Generației de Aur”, România și-a construit o nouă latură de care să fie mândră.
A fost nevoie de ani de suferință și de acceptare a ceea ce deveniseră. Mai mult decât orice, echipa pe care România a dus-o la Euro 2024 a impresionat cu „inima sa mare, notează BBC.
Grupul de jucători normali au fost convinși de Iordănescu că pot face lucruri extraordinare, dacă rămân împreună.
Profeția
Victoria cu 3-0 asupra Ucrainei, lupta pe care a dus-o împotriva Belgiei (0-2) și remiza. 1-1, cu Slovacia, care a asigurat calificarea în „optimi” au construit „impulsul pentru o națiune care îngropase bucuria fotbalului undeva adânc în trecutul său”.
România de astăzi se inspiră din trecut pentru a-și construi un viitor, mai scrie BBC.
„Cred că această echipă este capabilă să ajungă în semifinale”, a prezis Hagi senior, înainte de turneu.
„Olandezii trebuie să fie deja conștienți de rata de succes a lui Hagi cu profețiile sale”, conchide postul britanic.