UPDATE ora 00.40: Bianca Andreescu a câștigat finala de la Indian Wells, un turneu WTA Premium Mandatory, impunându-se în fața lui Angelique Kerber în trei seturi cu scorul de 6-4, 3-6, 6-4.
La ceremonia de decernare a trofeului, câștigătoarea le-a mulțumit atât fanilor ei din Canada, țară sub steagul căreia joacă, dar și celor din România, locul de unde provine. „Mulțumesc că sunteți cu mine, vă iubesc!”, a spus Bianca la sfârșitul discursului, în limba română.
După această victorie memorabilă, Bianca Andreescu a devenit prima jucătoare din istorie care intră în turneu cu un wildcard și apoi câștigă competiția. Succesul ei o ajută și pe Simona Halep, care, începînd de luni, își păstrează pozița a treia în ierarhia mondială WTA.
https://twitter.com/WTA/status/1107414394416164865?ref_src=twsrc%5Etfw
Bianca rocks! Mapamondul a descoperit-o la acest turneul american pe cea mai nouă senzație în tenisul feminin, probabil cea mai mare surpriză a sportului mondial în acest start de 2019.
O olteancă focoasă, cu un joc electric, cu un curaj debordant și cu un spirit care au atras ochii și sufletul lumii. Dar care reprezintă Canada, doar originile sunt românești. Bianca Andreescu, 18 ani, este prima tenismenă cu wild card care a pătruns până în finala Indian Wells, continuând să facă ravagii printre vedetele WTA.
Cursa nebună
Libertatea v-a prezentat zilele trecute, în ediția print și online, istoria personală a puștoaicei născută în Mississauga, Ontario, dar care a făcut primii pași în tenis la Pitești, după care a revenit în Canada alături de familia cu origini vâlcene.
Totodată, și secretele lui Bibi: yoga, meditație, vizualizare creativă, muncă, atitudine și bunica din Vaideeni, un sat lângă Horezu, care pune acatiste la biserică pentru ca nepoțica să ajungă top class. Sportiva trăiește momentul: ”Este o cursă nebună, e incredibil tot ceea ce mi se întâmplă, pare un vis”.
A învins niște accidentări
Le-a doborât doar în aceste două luni și jumătate pe Caroline Wozniacki, Venus Williams, Qiang Wang, Dominika Cibulkova, Garbine Muguruza și Elina Svitolina, pentru a nominaliza doar câteva dintre cele nevoite să se recunoască învinse de loviturile ferme și elanul tineresc al Biancăi.
Întotdeauna am avut vise mari, dar nu credeam să se întâmple atât de repede, atât de devreme. Mai bine mai devreme decât prea târziu. Dacă mi-ar fi spus cineva acum câteva săptămâni că voi juca finala la Indian Wells i-aș fi zis că s-a țăcănit”, s-a amuzat domnișoara Andreescu cu aerul ei adolescentin.
A trecut și peste câteva accidentări ce au necăjit-o. În prima zi a anului, cu un pahar de șampanie în mână, luminată de razele aurii ale soarelui californian, și-a pus în gând dorința de a ajunge cât mai sus, terminând 2018 în primele 200 de sportive.
Vizualizare creativă, punct cu punct
La finele lunii ianuarie, când impresionase deja la Auckland în victoriile cu Wozniacki și Williams și-a spus: ”Să ajung cât mai repede în top 50”. De azi este în primele 30! Și în cursa pentru Turneul Campioanelor din toamna de la Shenzen, unde se duelează cele mai bune 8 tenismene ale ediției.
Acestea sunt visele sale imediat, deconspirate presei internaționale:
”Vreau să devin numărul 1 în lume!”
”Vreau să câștig atâtea Grand Slam-uri cât se poate”
”Vreau să fac istorie, cerul este limita”
”Vreau să fiu inspirație pentru cât mai mulți oameni”
”Vreau să schimb sportul în bine și să fac multe lucruri pozitive pentru tenisul feminin”.
Iată și alte declarații ale tinerei talentate
„De mică am încercat să fiu imprevizibilă. Mă plictisesc foarte repede de orice. Nu îmi place să am un stil liniar, îmi place să variez”
„Tehnicile de respirație mă ajută mult. Fac o tehnică de vizualizare în fiecare dimineața timp de 15 minute. Nu deschide telefonul, doar mă concentrez. Mă pun în armonie cu corpul, cu mintea mea. Vizualizez că voi avea o zi bună, chestii d-astea”
”Am câștigat deja multă experiență, cum să fiu calmă de-a lungul punctelor importante. Înainte, simțeam că pot fi doborâtă de câtă presiune pun eu însumi asupra mea”
”Rădăcinile românești”
Jurnaliștii americani sunt fermecați de Bianca. ”Andreescu vorbește în română, în casă, cu părinții ei și crede că «rădăcinile sale românești» o ajută enorm pe teren spre a fi combativă”, au notat cei de New York Times.
”Suntem niște oameni foarte pasionați și dăm totul pentru a ne atinge țelul”, a spus tenismena pentru sursa citată. ”Totul ține de cum te dăruiești, de inimă”, mai spus fiica Mariei, masterandă în economie, și a lui Nicu, inginer la origini, care s-au mutat în 1994 din România în Canada.
”Am ajuns acolo cu două valize, pentru o viață nouă, pentru viitorul pe care l-ar fi avut copiii noștri”, a mărturisit Nicu Andreescu.