Responsabilitatea pentru rezultatele primei reprezentative în anul 2016 este împărțită între doi selecționeri, Anghel Iordănescu până la finalul EURO 2016 și Christoph Daum de la începutul preliminariilor de calificare la Cupa Mondială din 2018.

Parcursul sub așteptări al României este dat și de faptul că dintre cele trei victorii obținute, doar una a fost realizată într-o partidă oficială, 5-0 cu Armenia în deplasare, în preliminariile CM 2018. Celelalte două succese au venit în meciurile amicale de pe teren propriu cu Lituania (scor 1-0) și Georgia (scor 5-1).

Bilanț negativ și la Euro 2016

Tricolorii au dezamăgit crunt în meciul cu Albania, decisiv pentru calificarea în optimile de finală ale EURO 2016 FOTO: EPA

Naționala a plecat la Campionatul European din Franța având ca obiectiv calificarea în optimile de finală, dar jocul slab și fără viziune a făcut să încheie pe ultimul loc în Grupa A cu doar un punct din trei meciuri.

România a pierdut prima partidă cu 1-2, în fața Franței, în deschiderea turneului, apoi a remizat, 1-1, cu Elveția, pentru ca în final să piardă cu 0-1 întâlnirea cu Albania.

Eșecul de la EURO 2016 a dus la despărțirea de selecționerul Anghel Iordănescu, al cărui contract nu a mai fost prelungit de conducerea Federației Române de Fotbal. În locul acestuia a fost instalat germanul Christoph Daum, primul selecționer străin din istoria primei reprezentative a României.

Start fals pentru Christoph Daum

Schimbările preconizate odată cu numirea noului antrenor nu au venit însă, iar echipa națională a continuat seria dezamăgirilor și în debutul campaniei de calificare la Cupa Mondială din 2018. Aflată într-o grupă din care mai fac parte Polonia, Danemarca, Muntenegru, Armenia și Kazahstan, naționala a înregistrat o singură victorie în cele patru partide disputate, 5-0 cu Armenia în deplasare. În rest a încheiat la egalitate cu Muntenegru (scor 1-1, pe teren propriu) și Kazahstan (0-0, în deplasare) și a pierdut în fața Poloniei cu 0-3 pe Arena Națională din Capitală. În urma acestor rezultate, România ocupă în prezent poziția a patra în grupă, cu 5 puncte.

De altfel, naționala lui Christoph Daum a încheiat anul în aceeași notă, fiind învinsă în ultimul meci pe 2016 de Rusia, cu 1-0, într-un amical disputat la Groznîi.

Christoph Daum a debutat cu Muntenegru ca selecționer al României

Tineretul a ratat încă o calificare

Echipa națională de tineret Under-21 a României nu a avut nici ea un parcurs notabil în acest an. Aflată pe final de campanie de calificare la EURO 2017, naționala U21 a câștigat primele două partide cu Țara Galilor (scor 2-1) și Luxemburg (scor 4-0), dar le-a pierdut pe ultimele două cu Danemarca (scor 1-3) și Bulgaria (scor 0-2). În aceste condiții, selecționata condusă de Cristian Dulca a terminat grupa pe locul 3 și a ratat calificarea la turneul final al Campionatului European din Polonia.

Și juniorii au avut bilanț negativ

Selecționata de juniori Under-19 a României a disputat în acest an 10 meciuri, dintre care trei oficiale. Pe acestea însă, contând pentru preliminariile EURO 2016 din Germania, naționala condusă de Andrei Spier le-a pierdut pe linie: 0-3 cu Cehia, 0-4 cu Austria și 1-3 cu Slovacia.

Fără să adune vreun punct în acest tur de elită, România a ratat prezența la EURO, dar și calificarea la Cupa Mondială pentru tineret Under-20, Coreea de Sud 2017, competiție în care zona UEFA va fi reprezentată de cinci dintre echipele care au evoluat la turneul final din Germania.

În 2014, președintele FRF, Răzvan Burleanu promitea marea cu sarea, dar loturile juvenile au contabilizat ratare după ratare.

Selecționata feminină a picat barajul

Echipa națională de fotbal feminin a ratat de asemenea calificarea la Campionatul European din 2017 care va fi găzduit de Olanda. În preliminarii, România a învins Albania (scor 3-0), Ucraina (scor 2-1), Grecia (scor 4-0) și a pierdut cu Franța (scor 0-1), terminând grupa pe locul doi. În play-off-ul cu Portugalia însă, fetele conduse de pe margine de Mirel Albon au obținut un 0-0 în deplasare și un 1-1 pe teren propriu, lucru care a făcut să rateze participarea la turneul final din Olanda. Bilanțul naționalei feminine pe 2016 este unul pozitiv, în cele 14 meciuri realizând 6 victorii, 3 remize și 5 înfrângeri (golaveraj 27-31).

Fetele n-au avut suficientă experiență în barajul cu Portugalia

Naționala de futsal a jucat doar amicale

În 2016, reprezentativa de futsal a României nu a avut meciuri oficiale, dar a început pregătirea pentru preliminariile Campionatului European — Slovenia 2018. România a bifat patru „duble” amicale cu Franța, Turcia, Italia și Cehia, în care a realizat patru victorii și patru înfrângeri.

sursa: Agerpres

 
 

Urmărește-ne pe Google News