Trupa de „refuzaţi” a lui Dan Petrescu are Liga I la picioare. Unirea Urziceni a învins, duminică seară, în Ştefan cel Mare, scor 1-0, supergolul ialomiţenilor fiind reuşit de maramureşeanul Marius Bilaşco, fotbalist care anul trecut a fost trimis de conducerea lui FC Argeş să joace în liga a patra!

Poreclit „Bilă”, Marius Bilaşco (27 de ani) s-a născut la Sighetu Mar­­­­­maţiei, Maramureş. A fost descoperit de an­­­­­tre­­­­norul „Lulu” Stan, la echipa din oraşul natal. Iar şansa lui a fost acest tehnician. „Mă cu­­­noş­­­­­team cu Mihai Geor­­­­ges­­­cu. La acea vreme, con­­­ducea Şcoala de Fotbal Nicolae Dobrin. I l-am propus pe Marius, pentru că ştiam că acolo va progresa şi va beneficia de condiţii mai bu­­­­ne”, explică Stan. Marius a mers la Piteşti, unde a prins o generaţie din care au mai făcut parte Raţ, Maftei, Ciprian Tă­nasă sau Daniel Bălaşa.

Campion la juniori cu Sporting Piteşti

În 1998, „Bilă”, „modelat” de Florin Ha­lagian, a fost campion naţional la juniori, cu Sporting Pi­teşti, iar un an mai târziu Ion Mol­­­­do­van îl promova la prima echipă a lui FC Argeş. N-au urmat nu­­­­mai vremuri roz în Tri­­­­vale. Argeşenii l-au pasat ca pe o minge de ping­pong, ba pe la O­neşti, ba pe la Poli Ti­mişoara, ba l-au trimis pachet acasă, la FC Baia Mare.

«Golul vieţii mele»

Una peste alta, ultima retrogradare l-a prins la „alb-violeţi”. În iarna lui 2007, Marius semnase deja cu Unirea Urziceni. Patronul Cornel Pe­­­nes­­­­­cu a considerat însă că „Bilă” a încălcat regulamentul de ordine interioară al clubului.

Anul trecut juca în Liga a IV-a

 „Sunt supărat, pentru că înainte de a semna cu ei trebuia să ne anunţe pe noi. E neserios şi vom lua măsuri”, spu­­­­nea patronul Cornel Penescu. Astfel, fotba­listul a fost trimis să evolueze la echipa a doua, care activa în Liga a IV-a. De acolo a început revirimentul. Goluri importante pentru Unirea, culminând cu cel de duminică seară. „Este unul dintre cele mai importante goluri ale mele. Dacă suntem puternici, rămânem pe primul loc până la finalul turului. În România se jigneşte destul de mult şi vă las să vedeţi dacă o echipă cu jucători refuzaţi me­rită să fie pe primul loc”, a spus atacantul la finalul meciului cu Dinamo.

«Gata cu supremaţia Capitalei»

Libertatea: Dinamoviştii au spus că aţi marcat după o jumătate de ocazie.
Marius Bilaşco: Sunt răutăcioşi, aşa şi-au vărsat ei amarul după înfrângere. Nu poţi să spui după ocaziile pe care le-am avut şi după golul de la 20 de metri că am fost norocoşi. Am controlat tactic jocul şi victoria este meritată. Îi mulţumim lui Bor­­­­cea că a reuşit să ne mo­­­ti­­­­­veze su­pli­­­­mentar, după ce a de­­­­clarat că suntem o echipă de refuzaţi.

Care e secretul Unirii Urziceni?
Experienţa şi seriozitatea lui Dan Petrescu şi Mihai Stoi­ca, dar şi jucătorii care au multe meciuri în Liga 1. În al doilea rând, faptul că Unirea combină perfect fo­­losirea jucătorilor ro­­­­­mâ­­­ni şi străini, care sunt pu­ţini, dar au valoare.

Cui dedici golul?
Îl dedic clubului, jucătorilor, an­­­­tre­­­­norilor, patro­­­nu­­­­lui şi celor 50 de suporteri care ne însoţesc în de­­­plasări. Am depus un efort imens să ajungem pe pri­­­mul loc, o poziţie pe care o merităm. Noi suntem rea­lişti, obiectivul prevede o cla­­­­sare între primele 6 echipe, cu participare în cupele eu­­ropene, dar am vrea să fim pe pri­mul loc cât mai mult timp.

S-a încheiat supremaţia echi­pelor bucureştene?
Dacă ar fi să ţinem cont că Dinamo e pe locul al doi­lea, Steaua pe cinci şi Ra­pidul pe opt, aşa este. Să nu ne grăbim şi să aşteptăm sfârşitul turului şi al campionatului. Mulţi ne vor lua mai în serios şi nu ne vor mai numi refu­zaţi.

La Oneşti, umbla fără permis

Cea mai grea perioadă a lui Marius a fost la 19 ani. Împrumutat la FC Oneşti, Bilaş­­­­co o luase pe drumuri greşite. „Era înne­­­­bunit după maşini şi conducea fără permis prin oraş. Noroc că Oneştiul era mic şi-l cu­­­­noş­­­­tea toată lumea”, a explicat un fost coleg.

În 2004, l-a vrut Piţi la Steaua

Pe vremea când era legitimat la FC Argeş şi avea 23 de ani, maramureşeanul a fost dorit în Ghen­­­­­cea de Victor Piţurcă (foto), antrenor atunci la Steaua. „Bilă”, care a fost în pregătiri cu „roş-albaştrii”, era văzut drept soluţie ideală pentru a acoperi „golul” lăsat la acea vreme de plecarea lui Claudiu Răducanu.

Cine e Unirea Urziceni

Clubul ialomiţean s-a înfiinţat în 1954. În 1988, Unirea se califică în 16-imile Cupei României. Un an mai târziu, echipa termină pe locul 2 în Divizia C. În vara lui 2002, clubul a fost preluat de un nou sponsor, Dumitru Bucşaru. După 6 luni, stadionul a atins o capacitate de 7.000 locuri (toate pe scau­ne), iar vestiarele au fost aduse la standarde ultramoderne. La finele campionatului 2002-2003, formaţia reuşeş­­te pentru prima dată promovarea în Divizia B.

Cea mai bună performanţă a fost rea­lizată în anul 2006, când Unirea a acces pe prima scenă, apoi, anul trecut, a „prins” Cupa UEFA, jucând şi finala Cupei României (1-2 cu CFR Cluj). Clubul are şi un cantonament cu dotări excepţionale, care a costat 2.000.000 de euro. Echipa şi-a propus să se califice din nou în cupele europene, drept pentru care a anunţat un buget de 12.000.000 de euro. De asemenea, se doreşte construirea unui stadion nou, cu 40.000 de locuri, pe care să îşi dispute meciurile chiar şi echipa naţională.

Urmărește-ne pe Google News