Să crezi că, în ziua de azi, mai poți face mare performanță fără să verși sânge și fără să suferi fizic, sacrificiu venit din turarea la maximum a corpului, înseamnă că fie te crezi la șah, fie ai metabolismul lui Roger Federer, jucătorul de tenis care a fost ferit, miraculos, de accidentări.

Pornind de la articolul publicat de Libertatea despre Larry Zeidel, hocheistul al cărui creier a fost donat după moarte în scopul cercetării medicale, am întocmit revista disciplinelor celor mai expuse fizic, conștienți că nu doar hocheiul are ”boli profesionale”.

Într-o eră în care talentul nu mai este suficient, înălțimile se cuceresc cu efort intens. Până curge sângele. Pe durere se construiește marea performanță, de la squash la atletism. Vremurile de poezie s-au pulverizat odată cu apariția banilor în sport. Stresul psihic se suprapune cu măcinarea fizică. Cine le face față, scrie istorie. Cine nu, rămâne de căruță.

CANOTAJ – Carne vie în palme

Este unul dintre cele mai grele sporturi. La canotaj, forța de frecare tăbăcește pielea din palme în câteva minute. Și nu se lasă până dă de carne crudă.

În august 2018, Libertatea a privit palmele canotorilor medaliați cu aur la Europenele de la Glasgow (Scoția). Rezultatul chiar n-are nevoie de comentarii.

Palmele tăbăcite de vâslit ale vedetei lotului, Denisa Tîlvescu, dublă medaliată cu aur la Glasgow: probele Dublu rame (W2-) și 8 plus unu (W8+)

HALTERE – ”N-o să zburde de sănătate la finalul carierei”

La fel ca și la canotaj, doar că, în plus, este solicitată coloana vertebrală, supusă forțelor de torsiune. Și aici, cicatricile au trecut de faza sângerării și s-au bătătorit. La ţară, oamenii spun că palmele sunt ”ca după mersul la sapă”.

Așa arătau și cele ale Roxanei Cocoș, la Olimpiada din 2012, Roxana Cocoş. Singura reprezentantă autohtonă în concursul feminin a cucerit medalia de argint la categoria 69 kilograme, cu un total de 256 kg, după ce a ridicat 113 kg la smuls şi 143 kg la stilul aruncat.

Gloria şi banii nu pot cicatriza uşor rănile fizice provocate de antrenamentele dure, duse la extrem. Zilnic, cel puţin 5 tone de fier erau mânuite de românca dornică să-şi sporească palmaresul.

”Un om care munceşte la nivelul unui sportiv olimpic n-o să zburde de sănătate la finalul carierei! Sănătos este acela care se înscrie la competiţii de genul «Sportul pentru toţi», nu la haltere sau alte discipline dure. Zilnic, Roxana ridică, în total, 5-6 tone!”.
Nicolae Niţu, antrenorul Roxanei Cocoş, în 2012

Roxana Cocoș, mândră de medalia de argint luată la Olimpiada din 2012, de la Londra. Antrenorul Nicolae Nițu i-a fost alături

BOX – Piele tăbăcită, cap făcut franjuri

Boxerii ies din ring cu pielea ”înmuiată” de lovituri, dar și cu capul făcut terci. Loviturile primite lasă urme semnificative asupra corpului. În timpul competițiilor, stresul dominant este cel al slăbirii. După retragere, boala cea mai frecventă este Parkinson. A avut-o inclusiv marele Muhammad Ali, desemnat, în 1999, ”Sportivul secolului” de către revista americană Sports Illustrated.

Muhammad Ali (boxing), la apogeul carierei

TENIS DE MASĂ – Coloana strâmbă a lui Pletea. Dodean, operată de trei ori la același genunchi

Toți sportivii din lotul național al României recunosc că sunt bolnavi. Cristian Pletea, cel mai promițător junior, a acceptat să se lase fotografiat, pentru a-și arăta coloana curbată. Sportivii se aleg, cel mai des, cu scolioză, o deviație a coloanei vertebrale.

Coloana greu încercată a lui Pletea

Defectul de curbare apare ca urmare a poziționării la masa de joc, la primire și când execută serviciul. Mișcările bruște efectuate la schimbarea direcție distrug și membrele inferioare. Jucătoarea Daniela Dodean a fost operată de trei ori la același genunchi. Am fotografiat urmele.

Genunchiul suferind al Danielei Dodea

FOTBAL – Rupturi, fracturi și infarcte

Fotbalul solicită corpul la nivelul articulațiilor, gleznelor, genunchilor și mușchilor. Mulți practicanți rămân cu sechele de mers. Meniscul este extrem de solicitat. Fracturile sunt la ordinea zilei.

O accidentare horror i-a încheiat prepatur cariera lui Gabi Balint, care primește o rentă pe viață.de câteva mii de euro de la ultimul său club, Real Burgos. Crampoanele au tăiat în carne vie de atâtea ori.

De asemenea, numeroase infarcturi au îndoliat fotbalul. Fiind un sport de contact, loviturile oarbe au făcut victime. La meciul Elveția-Anglia, joc de calificare la CM Italia 90, stoperul englez Terry Butcher a fost izbit în zona capului. Britanicul a continuat să joace cu tricoul complet roșu de sânge, devenind imaginea-simbol a devotamentului.

Terry Butcher, războinicul britanic

”Dacă ești dispus să scuipi sânge la antrenamente și la meciuri, fă fotbal. Dacă nu, treci la școală”.
Gică Popescu
, fost fotbalist, sfat pentru fiul său, Nicolas, aflat la început de carieră

TENIS DE CÂMP – Bătături și umăr dislocat

În sportul alb, numărul mare de ore petrecute pe teren duce, inevitabil, la bătături. Brațele sunt, la rându-le, solicitate. O accidentare la umăr este pe cale să-i încheie cariera argentinianului Juan Martin Del Potro.

Libertatea i-a fotografiat, în 2015, piciorul lui Dudi Sela. Bătăturile și bășicile cauzate de perioada îndelungată de joc și de antrenament au iscat situația în care sportivul abia se putea încălța. Sela, care are părinți români, venise la un meci de Cupa Davis.

Dudi Sela, cel mai valoros jucător al Israelului, fotografiindu-se cu ziarul Libertatea, care a publicat povestea părinților săi români
Unghia ruptă și bătăturile lui Dudi Sela. Problemele medicale se produc de la transpirație, după ore întregi de efort făcut la intensitate sporită

Citește și:

Creierul unui jucător cu origini românești a salvat lumea hocheiului! Pe baza rezultatelor studiului asupra creierului lui Larry Zeidel, alți 146 de jucători din NHL care s-au ales cu leziuni cerebrale de pe urma carierei au obținut despăgubiri de 19.000.000 $

 
 

Urmărește-ne pe Google News