Săpunaru a îmbrăcat tricoul primei reprezentative în 36 de meciuri și a purtat de 11 ori banderola de căpitan, într-o carieră sub tricolor începută în 2008.
Anunțul era oarecum așteptat după ce fundașul lui Denizlispor, nelipsit de la acțiunile reprezentativei din ultimii doi ani, nu a mai fost convocat de selecționerul Cosmin Contra pentru dubla cu Spania și Malta din preliminariile Euro 2020.
Promovat de Victor Pițurcă la 24 de ani
Cristian Săpunaru a debutat la națională la 24 de ani, sub comanda lui Victor Pițurcă, într-un amical cu Muntenegru, scor 4-0, disputat în Ghencea, pe 31 mai 2008. Era ultimul test pentru tricolori înainte de participarea la Euro 2008. Săpunaru a fost introdus pe teren în minutul 57, ca fundaș dreapta, în locul lui Cosmin Contra, selecționerul de azi.
Săpunaru a făcut parte din lotul pentru Euro 2008, dar nu a jucat nici un minut în meciurile de la turneul final din Austria și Elveția.
În ciuda faptului că era om de bază la FC Porto, Cristian Săpunaru a jucat foarte rar la națională în primii săi ani ca tricolor. Era considerat un fotbalist capricios, iar în șapte ani de la debut a strâns abia 9 selecții.
Conflictul cu Piți
Cristian Săpunaru a fost ieșit trei ani din circuitul naționalei, din iunie 2012 până în iunie 2015. În 2012, fotbalistul a refuzat să se mai prezinte la echipa națională după un conflict cu Victor Pițurcă.
Iată ce declara Săpunaru în 2012: ”Cît timp va fi Victor Piţurcă selecţioner, nu voi mai veni la echipa naţională! Nu pot lucra cu un asemenea om, care a avut mereu ceva cu mine. Se poate verifica uşor la clubul meu, nu a primit nici o adresă oficială prin care să fiu chemat la lot. Anul trecut, Piţurcă a spus că n-am vrut să merg în Brazilia. Fals! Anunţasem federaţia că trebuie să stau lîngă tatăl meu, care avea cancer. A şi decedat în timpul turneului sud-american. La meciul cu Faroe, m-a lăsat pe bancă, deşi jucasem bine în «sferturile» Ligii Campionilor, împotriva lui Manchester United. Piţurcă mi-a dovedit că nu e bărbat. Nu mi-a spus în faţă că nu se mai bazează pe mine, am aflat de la televizor. El nu ştie să vorbească de la bărbat la bărbat. Eu sînt dispus oricînd să mă întîlnesc cu el”.
Selecţionerul Victor Pițurcă a explicat la vremea respectivă de ce l-a mai convocat pe Săpunaru: ”La finala Europa League l-am anunţat că-l aştept la acţiunea din Elveţia şi Austria. Mi-a spus că şi-a luat bilete de vacanţă. Nu i-am zis nimic atunci, dar ulterior nu a mai răspuns la telefon. E valoros, evoluează la o echipă mare, dar nu am nevoie de un jucător de acest gen”.
Anghel Iordănescu l-a rechemat. Titular la Euro 2016
Cristian Săpunaru, revenit la Rapid București, a fost rechemat la lot de Anghel Iordănescu pentru meciul cu Irlanda de Nord, 0-0 la Belfast, disputat pe 13 iunie 2015, în preliminariile Euro 2016. A fost rezerva lui Paul Papp.
”Săpun” a devenit om de bază la națională abia din 2016, fiind integralist ca fundaș dreapta în toate cele trei meciuri disputate de tricolori la Europeanul din Franța: 1-2 cu Franța, 1-1 cu Elveția și 0-1 cu Albania.
În primul meci din mandatul lui Christoph Daum, 1-1 cu Muntenegru, la Cluj-Napoca, în debutul preliminariilor CM 2018, Cristian Săpunaru a fost folosit mijlocaș la închidere. Apoi, neamțul l-a trecut fundaș central, forțat și de accidentările lui Vlad Chiricheș.
Greșelile comise în meciul cu Polonia, 0-3, în deplasare, l-au scos din echipă până a când naționala a fost preluată de Cosmin Contra.
Săpunaru a adunat 14 selecții în mandatul lui Contra, fiind căpitanul echipei în absența lui Vlad Chiricheș, indisponibil din motive medicale.
Fundașul nu a marcat nici un gol pentru națională, dar a ratat un penalty în meciul cu Bosnia, 3-0, pe Giulești, în preliminariile Euro 2012, ultimul joc din mandatul lui Răzvan Lucescu.
Iată scrisoarea de retragere:
Bună ziua,
Încep prin a spune MULȚUMESC!
A fost cea mai mare mândrie a mea să îmi pot reprezenta țara și, în ultima perioadă, să port pe braț banderola de căpitan al Echipei Naționale, purtată de mari fotbaliști ai României și de oameni care acum sunt un model de urmat în viață!
Mulțumesc tuturor celor care s-au aflat la conducerea Naționalei și la conducerea Federației Române de Fotbal!
Celor care au avut încredere în mine, celor care m-au criticat, pentru că m-au făcut mai ambițios și mai bun.
Tuturor celor care au fost alături de Echipa Națională și nu au încetat să ne încurajeze, indiferent de echipele pe care le susțineau.
Tuturor colegilor cu care am împărțit vestiarul și cu care am reușit să participăm la două Campionate Europene.
Am avut o carieră la care mulți visează și sunt mândru de ce am realizat. Dar a venit timpul să mă retrag de la Echipa Națională a României și să las locul celor tineri și dornici de performanță!
Vă mulțumesc și sper din tot sufletul ca Echipa Națională să se califice la Campionatul European din 2020!
Hai România!